„Acum 20 de ani, eram pierduţi când un client ne spunea că are alergie la ceva. Acum, scoteam repede o anghinare şi o salată. Nu ne mai facem griji. Este a doua natură", spune Piet Hiet Huysentruyt, patronul restaurantului „Likoke" din Vans (departamentul Ardeche, sud-estul Franţei), unul dintre cei 59 de chefi din toată lumea lumea invitaţi al Festivalului Mediterana, desfăşurat recent la Montpellier.
Pentru majoritatea dintre ei, bucătăria mediteraneană este un bun aliat pentru a depăşi dificultăţile produse de alergii şi alte boli. „Sunt mai puţine lactate, unt şi cartofi şi se foloseşte mai mult ulei de măsline, peşte şi legume", arată Hermance Joplet de la restaurantul „Le Castellaras" din Fayence, din sud-estul Franţei. „Este mai uşor de digerat şi mai bine acceptat", confirmă nutriţionistul Christian Recchia.
Meniu şi pentru vegetarieni
La restaurantul „Plaza Athenee" din Paris, cheful Alain Ducasse a suprimat carnea, iar în Monaco, la „Louis XV", sarea, zahărul, grăsimea şi proteinele animale se folosesc în cantităţi mici. La cererea clienţilor, bucătarii adaptează meniul, modificând compoziţia sosurilor în cazul alergiei la un ingredient. Pentru cei care nu suportă glutenul, în congelatoarele restaurantelor există pâine care poate fi coaptă dacă este nevoie. Nici vegetarienii nu sunt neglijaţi, scrie agerpres.ro, citând lefigaro.fr. La fraţii Pourcel, în loc de carne se serveşte, între altele, de sparanghel, ouă şi ciuperci. „Cele mai dificile sunt însă alergiile la lactoză", recunoaşte Fabien Lefevre de la restaurantul „Octopus" din Beziers (sudul Franţei). Untul poate fi înlocuit în acest caz cu ulei de măsline. „O soluţie ar fi şi gătitul fără grăsime. Trebuie să ne adaptăm de la caz la caz", adaugă el.