Mergi la conţinutul principal

Clasa politică, împărţită în două de fotbalul brăilean

Situaţia limită în care se află acum fotbalul brăilean a împărţit clasa politică. PNL-iştii Vasile Varga, Cătălin Boboc şi Alexandru Nazare, cărora li se alătură şi UNPR-ista Marioara Nistor, cer Consiliului Judeţean să finanţeze în continuare echipa mare de fotbal, CF Brăila. La polul opus, se află PSD-istul Marian Dragomir, care preferă ca banii respectivi să fie redirecţionaţi pentru susţinerea competiţiilor sportive între elevi sau în construirea unor parcuri de joacă în cartierele municipiului.
Deputatul liberal Vasile Varga se declară un mare iubitor al fotbalului şi consideră că echipa brăileană merită ajutată de administraţia locală, în limita legii. "Şi eu sunt un iubitor al fotbalului, cunosc bine fotbalul brăilean din ultimii 30 de ani. Îmi pare rău de situaţia asta! Echipa trebuie ajutată. Este adevărat că avem o echipă foarte bună de handbal şi este foarte bine că e printre primele clasate şi cineva are grijă de ea, dar în acelaşi timp trebuie ca cineva să aibă grijă şi de această echipă de fotbal, trebuie alocată o sumă nu numai de la Consiliul Local, ci şi de la Consiliul Judeţean, până la limita legii", a spus PNL-istul. De asemenea, în opinia acestuia, atenţia trebuie să se îndrepte în special către copii, pentru ca mai târziu fotbalul brăilean să-şi culeagă roadele, adică jucători profesionişti. "În primul rând, să înceapă cu finanţarea centrului de juniori. Ceea ce n-am avut în ultimii ani, copii crescuţi şi educaţi de fostele glorii ale fotbalului brăilean. Astăzi am fi avut pepiniera proprie. Brăila a fost un eşantion în Liga a II-a. Efectiv, îmi pare rău de situaţia care există astăzi şi dacă aş putea, cu mare drag aş face orice fel de efort şi eu, pentru ca echipa să se menţină în Divizia B, şi să se înfiinţeze un adevărat centru de copii, nu şcoli private de fotbal. Dacă am revigora acest sport, cu siguranţă am avea şi mai mulţi spectatori pe stadion. Nu pot să mă pronunţ cine se face vinovat de această situaţie. Spre deosebire de alte localităţi care au câte un sponsor o persoană fizică sau juridică, acest fotbal este al nimănui. Nu este al vreunei societăţi comerciale, patron sau individ. Acest sport este al comunităţii brăilene", a încheiat Varga.
Şi senatorul PNL Cătălin Boboc este de părere că administraţia locală, mai exact Consiliul Judeţean, ar trebui să salveze fotbalul brăilean în continuare, mai ales că există "pârghie legală". "Lucrurile sunt simple, din punctul meu de vedere. Întrucât nu există un singur investitor suficient de mare care să fie dispus să gestioneze această echipă 100% privat, ar fi foarte bine ca autorităţile să se implice. Autorităţile au pârghie legală s-o facă, nu trebuie confundată situaţia de până acum când exista o situaţie de conflict de interese. Activităţile pot fi finanţate aşa cum le finanţează Primăria, care a găsit o cale legală, şi de către Consiliul Judeţean. Aşa cum ştim cu toţii, echipa a avut nişte rezultate bune, oamenii au fost aproape de echipă, stadionul a fost plin, cred că merită ajutată în continuare. Sigur că şi la nivelul manageriatului e un pic de discutat, trebuie mai multă atenţie acordată centrului de copii şi juniori. Până la urmă o echipă ca Brăila nu poate să-şi propună să facă transferuri de răsunet, să bage foarte mulţi bani în treaba asta, şi atunci trebuie să se concentreze pe forţele proprii", a spus Boboc. Din punctul său de vedere, vinovat de situaţie se face şeful CJ, Viorel Mortu, care evită să ia o decizie în acest sens. "În momentul ăsta, preşedintele interimar se face vinovat de lipsă de reacţie şi de lipsă de asumare. Când eşti conducătorul unei instituţii, trebuie să-ţi asumi, există soluţie legală. Am înţeles că dă vina acum pe nişte salariaţi de acolo. Decizia şi semnătura îi aparţin până la urmă. Ce-l opreşte să iniţieze un proiect de hotărâre de CJ? Nu-l opreşte nimic. Ba mai mult, ştiu că are şi o majoritate în Consiliu. Sunt convins că pe subiectul ăsta toţi consilierii ar vota. Adică nu văd de ce nu ai spriji o activitate. Sportul brăilean, aşa cum e, a reuşit să se menţină în Liga a 2-a", a adăugat senatorul PNL. Acesta propune şi o rezolvare a situaţiei: o discuţie între Consiliul Judeţean, Primăria Municipiului Brăila şi Clubul sportiv. "Acum, nu făcută doar de dragul de a o face. Mai degrabă ar recunoaşte din prima cei din administraţie că nu sunt în stare să-şi asume, ca să ştie şi oamenii respectivi ce au de făcut", a conchis Boboc.

"Există nişte precedente periculoase, de pe vremea lui Bunea Stancu, care a avut o intervenţie foarte nefericită pentru sportul brăilean"

Deputatul PNL Alexandru Nazare duce fotbalul în emisfera politică şi susţine că vinovaţi de situaţia dezastruoasă în care se află sportul brăilean se fac PSD-iştii. Acesta consideră că există cale legală de a finanţa de la bugetul local echipa de fotbal, atâta timp cât nu faci exces, făcând referire la fostul şef al CJ, Gheorghe Bunea Stancu. "PSD a îngropat sportul brăilean! Nu văd nicio rezolvare, atâta timp cât PSD vrea să ţină sportul brăilean îngropat. Acum depinde. Dezbaterea e în interiorul PSD, cine să îngroape şi cine să dezgroape sportul. Eu totuşi cred că există oameni de bun simţ, iubitori ai sportului, în toate partidele, inclusiv în PSD. Dar în momentul de faţă PSD are principalul cuvânt de spus. Aşa suntem, una spunem azi, alta facem mâine. De-aia nu reuşim să progresăm. Evident că lucrurile stau să explodeze din această cauză. Există nişte precedente periculoase, de pe vremea lui Bunea Stancu, care a avut o intervenţie foarte nefericită pentru sportul brăilean. Dacă există un dosar pe rol...Dosarul «Sportul» este un dosar izvorât din PSD. Bineînţeles că Bunea Stancu a avut un rol hotărâtor, dar şi partidul a fost în spatele lui, că fără partid n-ar fi putut să facă ce a făcut, iar acelaşi partid decide acum să-l îngroape definitiv. Eu cred că există baze legale prin care putem să susţinem sportul. Iar dacă Bunea Stancu şi oamenii din spatele lui au făcut un exces la momentul respectiv, nu înseamnă că trebuie să rămânem în această paradigmă. Dacă cineva a făcut exces de instrumentele pe care le are la dispoziţie pentru a finanţa sportul şi din cauza aceasta s-a ajuns la un dosar, nu înseamnă că nu trebuie să mai finanţăm sportul", este opinia lui Nazare. PNL-istul face un apel către PSD-işti să se decidă ce vor face în continuare cu sportul brăilean, deşi nu se aşteaptă la mari transformări. "Dacă în fruntea CJ era un PNL-ist, nu cred că se ajungea la această situaţie. Nu cred că era niciun PNL-ist de-o asemenea factură care să imagineze un mecanism în care hrănea toţi sportivii la restaurantul lui. PNL-ul nu s-a aflat de foarte mult timp în situaţia în care să decidă printr-o majoritate proprie o asemenea soluţie la Brăila. Până în momentul în care vom avea o majoritate PNL, adică până la alegerile locale viitoare, PSD-ul are majoritatea la CJ şi face mare tam-tam pe această temă", a explicat deputatul.
Şi deputatul UNPR Marioara Nistor se arată o mare susţinătoare a tot ceea ce înseamnă sport brăilean şi consideră că administraţia locală ar trebui să se implice financiar pentru ca marile echipe ale Brăilei să reziste în timp, dar mai ales să obţină performanţă. "Brăila a fost întotdeauna o pepinieră valoroasă pentru sportul românesc, mai ales pentru înot, atletism, caiac-canoe, box, volei, fotbal, lupte! În 25 de ani de democraţie ne-am cam pierdut interesul pentru tradiţie şi totul s-a făcut numai după o gândire simplistă, lipsită de perspectivă. (...) Personal, mi-aş dori ca administraţia locală şi iubitorii de sport să conlucreze eficient pentru salvarea, dacă nu pentru progresul, sportului brăilean. Apreciez orice iniţiativă privată de promovare şi susţinere a sportului şi sprijin orice demers local politic sau administrativ pentru readucerea Brăilei în topul judeţelor cu potenţial sportiv. Da, să fie fotbal, să fie şi handbal, dar să fie şi înot, atletism, box şi, nu în ultimul rând, să fie baze sportive moderne, aşa cum îşi doresc toţi brăilenii. Cu siguranţă, toate «bălăriile» din acest sector trebuie să dispară!", a precizat deputatul UNPR.

Marian Dragomir, deputat PSD: "Consider că o activitate trebuie susţinută financiar atât timp cât aduce beneficii sau rezultate"

Pe de altă parte, deputatul PSD Marian Dragomir are o părere cu totul diferită despre situaţia în care se află echipa mare de fotbal. Deputatul preferă ca banii CJ-ului să meargă în susţinerea competiţiilor sportive între licee, decât să ajungă în buzunarele a unsprezece oameni care, susţine acesta, nu obţin performanţă. Totodată, acesta este de părere că mai bine s-ar găsi un investitor privat care să contribuie financiar pentru sprijinirea fotbalului brăilean. "Eu vin în politică din mediul privat şi consider că o activitate trebuie susţinută financiar atât timp cât aduce beneficii sau rezultate. Poate că unii brăileni nu împărtăşesc punctul meu de vedere, dar eu consider că nu trebuie să fac declaraţii populiste, ci ancorate în realitate. Susţin ideea de a încuraja sportul brăilean, dar un pic diferit de concepţia majorităţii. M-am întrebat de multe ori de ce administraţia locală trebuie să suporte salarii de mii de euro ale unor jucători, bugetarii să aibă salarii de mizerie, în loc să transferăm această activitate spre mediul privat aşa cum este în toată Europa. Mă întreb dacă brăilenii doresc să aibă echipa de fotbal susţinută cu zeci de mii de euro pe lună, pe stadion să fie câţiva suporteri care înjură jucătorii şi finanţatorii când pierd meciul pentru că se întâlnesc cu o echipă mai bună. Exclud teoretic ideea de blaturi, deşi ea există în unele articole sau pe buzele spectatorilor. Consider că ar fi mai avantajos să folosim banii respectivi în susţinerea şi finanţarea cu premii a tuturor competiţiilor sportive între elevii liceelor din Brăila şi să direcţionăm o parte din sume pentru înfiinţarea unor parcuri de joacă pentru copii în fiecare cartier", a declarat Dragomir.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro