• de asemenea, brăilenii vor putea admira un moment coregrafic de excepție susținut de balerini ai Operei Naționale din București • în perioada 13-15 octombrie, la Brăila, se va desfășura cea de-a II-a ediție a Festivalul Național al Muzicii de Cameră SUBITO, organizat de Filarmonica „Lyra-George Cavadia”, Consiliul Județean Brăila, Primăria Municipiului Brăila și Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România
Filarmonica „Lyra-George Cavadia” Brăila, alături de Consiliul Județean Brăila, Primăria Municipiului Brăila și Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, organizează, în perioada 13-15 octombrie 2023, cea de-a II-a ediție a Festivalul Național al Muzicii de Cameră SUBITO. Prezentarea spectacolelor va fi realizată de prof. Marilena Niculescu și prof. Alexandra Gurgu, iar biletele au fost puse în vânzare la agenția Filarmonicii, din Strada Ana Aslan nr. 29 sau online de pe platforma BLT.ro. https://www.blt.ro/subito-festivalul-national-al-muzicii-de-camera-braila.html.
Continuăm prezentarea artiștilor care vor evolua pe scena SUBITO - Festivalul Național al Muzicii de Cameră de la Brăila, ajuns, iată, la a II-a ediție, eveniment care și-a pus, deja, amprenta asupra vieții culturale brăilene și naționale, devenind un brand încă de la prima ediție. Este vorba de clarinetisul Gheorghe Constantinescu și pianista Ludmila Calalb, precum și de balerinii Operei Naționale din București: Corina Lupescu, Marian Cristian Șușu, Maria Bartolini Sole, Răzvan Florin Cacoveanu și Maria Gogonea.
Clarinetist al cărui parcurs, de la munca titanică de a fi autodidact, muncă dublată apoi de studii în cadrul Universității „George Enescu” din Iași, cu propriile descoperiri în ale muzicii și ale clarinetului, i-au imprimat o stare de a fi în care curiozitatea și perseverența l-au făcut, practic, de neoprit, Gheorghe Constantinescu este un instrumentist de mare valoare în cadrul orchestrelor în care a evoluat, abordând cu aceeași lejeritate repertoriul de operă, operetă, dar și simfonic. Calitățile sale tehnice, stilistice și interpretative l-au propulsat în a-și etala măiestria ca solist în numeroase concerte, alături de mari orchestre și sub baghete celebre sau în intimitatea și omogenitatea formațiilor camerale precum „Trio Divertimento”, „Euphonique Quintet” sau Cvintetul Filarmonicii „Lyra - George Cavadia” Brăila.
De cealaltă parte, pianista Ludmila Calalb este absolventă a Universității de Stat a Artelor și a Academiei de Muzică din Chișinău, proaspătă deținătoare a titlului de doctor în Muzică, studii finalizate cu succes la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași. Este o talentată solistă, pianist corepetitor și membră a mai multor formații camerale din Galați și Brăila. O pianistă ce cântă cu sufletul, nu cu degetele, emanând permanent o certitudine asemănătoare unui șlefuitor de diamante, spre încântarea publicului.
La numai 21 de ani, Corina Lupescu este o tânără speranță a baletului românesc cu o experiență de scenă bogată. A urmat cursurile Liceului de coregrafie „Floria Capsali” din București și, începând cu anul 2021, activează ca balerină profesionistă în spectacolele Operei Naționale București. Printre rolurile importante interpretate se numără: Tango Fatal din „Tango. Radio&Juliet”, Solo Spaniol din „Lacul Lebedelor”, 4 Lebede Mari din „Lacul Lebedelor”, 6 Prietene din „Giselle”.
Marian Cristian Șușu a absolvit Liceul de coregrafie „Floria Capsali” din București în anul 2019 și și-a îmbogățit experiența artistică în cadrul școlii de balet Studio M a Operei Naționale Române, la Atelierul de dans contemporan Gigi Căciuleanu, organizat de Fundația Art Production în Noiembrie 2014 sau la școala intensivă de vară Bucharest Ballet Workshop în iulie 2015. A câștigat nenumărate premii la concursuri din țară și din străinătate, în urma cărora a obținut burse și stagii la Școala de Coregrafie a Conservatorului Național de Artă Lisabona, Portugalia, Școala de Balet a Teatrului de Balet din Basel, Elveția, Școala intensivă de vară la Wiener Staatsoper Ballet Academy, Balshoi Ballet Academy etc. A colaborat cu teatre din țară și din străinătate, precum: Orchestra Simfonică București, Opera Comică pentru Copii București sau Teatro delle Muse, FRAD Ancona, Italia. Din anul 2019 este balerin angajat al Operei Naționale București.
Cariera Mariei Bartolini Sole a început în însorita Italie, unde a absolvit cursurile școlii de balet Fondazione Regionale Arte nella danza (Ancona,IT), condusă de Eugenia Moroșanu, fostă primă balerină a Teatrului Național de Operetă „Ion Dacian” și cele ale școlii Balletto di Toscana. A colaborat cu numeroase teatre din Italia și din România: Balletto di Toscana,Tanzcompany des Tiroler Landestheaters - Innsbruck, Austria, Teatro Regio di Parma, Opera Națională Română Iași, iar din septembrie 2021 este angajată a Operei Naționale București.
După absolvirea Liceului de coregrafie „Floria Capsali” din București, Răzvan Florin Cacoveanu a lucrat timp de două stagiuni pentru Teatrul Național Croat din Split. Acolo, a activat ca solist și ca membru al ansamblului. A urmat apoi cursurile Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, specializarea Artă Coregrafică. Din anul 2015, este angajat al Operei Naționale București, iar din anul 2021 activează ca solist. Printre rolurile notabile interpretate se numără: Prințul din „Spărgătorul de Nuci”, Bufonul din „Lacul Lebedelor”, Pas de Trois din „Lacul Lebedelor” sau Pasărea Albastră din „Frumoasa din Pădurea Adormită”, Fachirul din „Baiadera”, Idolul de bronz din „Baiadera”, Ali din „Corsarul”, Benvolio din „Romeo și Julieta”, Prietenii din „Raymonda”, Prietenii din „Coppelia”, Demetrius din „Visul unei nopți de vară”, Prietenii din „La Fille mal gardée”.
Maria Gogonea este absolventă a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, Facultatea de Teatru, specializarea Artă Coregrafică, cu licența în Artă Coregrafică. În prezent, urmează programul de Master coregrafie și performanță în dans, în cadrul UNATC „I. L. Caragiale”. A colaborat cu compania Vortice Dance Company și a fost invitata unor importante Gale de dans precum Mazilu and Friends (2018 și 2019), Gala Tinerilor Coregrafi (2021) și Tribut Nureyev (Milano, 2023). Ca balerină profesionistă angajată la Opera Națională București, din anul 2019, a interpretat roluri importante, precum: Solo Dans Spaniol în „Spărgătorul de Nuci”, Odalisque din „Corsarul”, Pas de trois și Lebede mari din „Lacul Lebedelor”, Tango Blind din „Tango, Radio&Juliet” sau Prietenele din „Coppelia”.