Unul dintre membrii familiei Pleşcan, clanul care a organizat cea mai mare reţea de trafic de persoane din Brăila, a primit 8 ani de închisoare într-un alt dosar în care era cercetat. Gheorghiţă Pleşcan, zis "Nandu", este arestat deja în altă cauză, pentru trafic de persoane şi constituire în grup infracţional, alături de alţi membri ai reţelei. În cel de-al doilea dosar de cercetare penală, individul de 24 de ani este acuzat că a racolat o persoană cu handicap care locuieşte la Căminul pentru Persoane Asistate Brăila, pe care a trimis-o la cerşit în Franţa. După ce procurorii DIICOT l-au trimis în judecată pe traficant, în urmă cu câteva luni, acum magistraţii Tribunalului Brăila au dat sentinţa. "Condamnă pe inculpatul Pleşcan Gheorghiţă la o pedeapsă de 8 ani închisoare şi 5 ani interzicerea unor drepturi, cu titlu de pedeapsă complementară pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de persoane. Constată că inculpatul este arestat în altă cauză. Obligă inculpatul la plata către partea civilă a sumei de 600 euro în echivalent lei, cu titlu de despăgubiri civile. Dispune confiscarea în folosul statului de la inculpat a sumei de 3.150 euro ca bun dobândit prin săvârşirea infracţiunii", se arată în sentinţă. Aceasta nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.
Din probele administrate de procurorii DIICOT Brăila a reieşit faptul că, în anul 2009, "Nandu" a racolat o persoană cu handicap, A.M., care locuieşte la Căminul pentru Persoane Asistate Brăila. Profitând de handicapul părţii vătămate, care are un picior amputat sub genunchi, Gheorghiţă Pleşcan i-a propus să-l însoţească în Franţa, spunându-i că se câştigă sume importante de bani din cerşetorie. Traficantul i-a promis victimei că banii obţinuţi vor fi împărţiţi în mod egal între ei. "Nandu" i-a promis cerşetorului că va suporta cheltuielile de deplasare până în Franţa pentru amândoi şi că în Franţa îi va asigura cazarea. Sperând că va face banii necesari pentru a-şi cumpăra o proteză pentru piciorul amputat, victima a acceptat până la urmă propunerea traficantului. Ajungând în oraşul francez Rouen, cerşetorul a fost cazat pe un vapor unde se aflau şi ceilalţi membri ai reţelei de traficanţi, precum şi alte persoane racolate pentru cerşetorie. Zilnic, victima era dusă la locurile de cerşit, însă toţi banii câştigaţi îi erau luaţi seara. Cerşetorul a încercat să ascundă o parte din sumele obţinute, însă a fost prins şi bătut de şeful reţelei, Constantin Pleşcan. După o perioadă de aproximativ 2 luni, victima a reuşit să fugă, revenind în România, însă actul de identitate a rămas la traficanţi. În aprilie 2010, Gheorghiţă Pleşcan a încercat să îl racoleze din nou pe A.M., pentru a-l trimite la cerşit în Franţa, însă acesta a refuzat să mai plece.
Afacerea familiei Pleşcan, pusă pe picioare în anul 2009, a fost dată peste cap de poliţiştii de la Serviciul de Combatere a Crimei Organizate şi procurorii DIICOT Brăila. Aflaţi de mai mult timp pe urmele reţelei, la sfârşitul lunii mai 2010, aceştia au reuşit să oprească din drum un microbuz în care se aflau 20 de persoane cu dizabilităţi, ce urmau să fie exploatate prin cerşetorie în Franţa. La domiciliul familiei Pleşcan au fost identificate alte persoane pregătite pentru a fi trimise la cerşit în Franţa. Procurorii i-au reţinut atunci pe Cătălin Pleşcan şi pe mama sa, aceştia fiind cazaţi în spatele gratiilor. Rând pe rând, şi ceilalţi membri ai grupării au fost capturaţi şi trimişi după gratii. În luna martie, şapte membri ai grupării "Pleşcan", respectiv Liontina Pleşcan, Cătălin Pleşcan, Romeo Ilie Pleşcan, Gheorghiţă Pleşcan, Marian Pleşcan, Marian Cristea şi Veronica Mavroian au fost condamnaţi la câte 8 ani închisoare pentru trafic de persoane şi asociere în grup infracţional. Procesul este pe rol la Curtea de Apel Galaţi, asta după ce inculpaţii au făcut apel împotriva sentinţei Tribunalului Brăila. Capul reţelei, Constantin Pleşcan (54 de ani), zis "Raj", execută o pedeapsă cu închisoarea în Franţa, urmând să ajungă pe mâna anchetatorilor brăileni.