Contrabanda cu ţigări a devenit o afacere profitabilă pentru câţiva indivizi din Brăila, Galaţi şi Republica Moldova, care s-au aliat pentru a-şi încărca buzunarele cu bani. Marfa provenea din Republica Moldova, transportul făcându-se cu maşini modificate. Luni la rând afacerea a mers strună, însă procurorii DIICOT Brăila, aflaţi pe urmele contrabandiştilor de aproximativ un an de zile, le-au dat socotelile peste cap. Optsprezece persoane au fost săltate de oamenii legii, fiind cercetate pentru infracţiunile de constituire de grup infracţional organizat şi contrabandă.
"Lideri" ai reţelei erau fraţii Doda, cunoscuţi ai lumii interlope brăilene, care, împreună cu mama lor, s-au reprofilat pe contrabanda cu ţigări. În fapt, Romeo şi Florin Doda erau lideri ai grupului de vânzători stradali din cartierul Viziru şi se ocupau de bunul mers al reţelei, precum şi de colectarea sumelor de bani. La reţea au aderat însă multe alte persoane, tranzacţiile făcându-se în grup, dar şi în afara lui. Procurorii DIICOT Brăila au stabilit, în urma interceptării convorbirilor telefonice, că activitatea totală a contrabandiştilor se ridică la 350.000 de pachete cu ţigări distribuite pe piaţa neagră, în valoare de peste 30 miliarde de lei. Ca urmare a depistărilor în trafic şi a percheziţiilor domiciliare, oamenii legii au pus mâna doar pe o parte din marfa de contrabandă.
Contrabandişti în libertate
Astfel, în ziua de 19 ianuarie, procurorii DIICOT de la Biroul Teritorial Brăila au dispus reţinerea pentru 24 de ore a 18 inculpaţi, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunii de contrabandă cu ţigări. Au fost efectuate 55 de percheziţii domiciliare în municipiile Brăila, Galaţi şi Focşani, precum şi în localităţile Mărtăceşti, Lacu Sărat, Vărsătura, Însurăţei şi Cazasu din judeţul Brăila, Tecuci, Independenţa, Piscu, Şendreni, din judeţul Galaţi. Cei 18 indivizi membri ai reţelei sunt: Marian Vărzaru, zis "Ţăranu" (22 de ani), din Brăila, Vasile Dura (41 de ani) din Galaţi, Gabriel Bălan (24 de ani), din Brăila, Daniel George Mihalache (32 de ani), din Galaţi, Vasile Grosu, zis "Vali" (38 de ani), din Galaţi, Eugen Pană (32 de ani), din Galaţi, Nicolae Pană (de 23 de ani), din comuna gălăţeană Piscu, Doru Rentz (41 de ani), din Brăila, George Tudorie (25 de ani), din Galaţi, Liliana Voineagu, zisă "Fleşcuţa" (36 de ani), din Brăila, Romeo Gabriel Doda (26 de ani), din Brăila, Iulian Valentin Voineagu (32 de ani), din Brăila, Florin Adrian Doda (29 de ani), domiciliat în Chiscani, Cristian Iulian Doda (23 de ani), din Brăila, Lucian Iordache, zis "Fischi" (52 de ani) şi Georgel Dîrjan (47 de ani), din Brăila, Remus Damian (39 de ani), din Galaţi, Iurie Dulgher, (47 de ani), născut în Republica Moldova şi domiciliat în Galaţi. Toţi au fost duşi în faţa instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă, însă Tribunalul Brăila a dispus cercetarea în stare de libertate. Procurorii DIICOT Brăila au formulat recurs la Curtea de Apel Galaţi, dar acesta a fost respins. Deşi procurorii au adus probe temeinice în faţa judecătorilor pentru a arăta că lăsarea în libertate a inculpaţilor prezintă pericol concret pentru ordinea publică, instanţa i-a lăsat liberi pe contrabandişti care, în aceste condiţii, îşi pot continua liniştiţi activităţile infracţionale.
Fraţii Doda se ocupau de bunul mers al reţelei şi colectarea sumelor de bani
În urma investigaţiilor efectuate de procurorii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Brăila a rezultat faptul că familia Doda, respectiv Florin, Romeo, Cristian, Ioana, împreună cu Gabriel Bălan, Marian Vărzaru şi alţii s-au asociat în vederea comiterii infracţiunii de contrabandă cu ţigări. În fapt, Romeo şi Florin Doda, liderii grupului de vânzători stradali din cartierul Viziru, se ocupau de bunul mers al reţelei, precum şi de colectarea sumelor de bani. Aceştia, spun procurorii brăileni, au cumpărat ori au închiriat cu banii proveniţi din contrabanda cu ţigări, mai multe apartamente pe raza municipiului Brăila, pentru a fi folosite ca depozite. Procurorii au identificat şi o parte din sursele de aprovizionare cu ţigări de contrabandă a grupării din Viziru, respectiv Georgel Dîrjan, Lucian Iordache, Iulian Voineagu din Brăila şi Remus Damian, Iurie Dulgher (cu dublă cetăţenie româno-moldovenească), Vasile Grosu, George Tudorie, Sergiu Orzea (tot cu dublă cetăţenie) şi Daniel Mihalache din Galaţi. Potrivit procurorilor, bărbaţii cu dublă cetăţenie introduceau ţigările pe teritoriul României şi le transportau către Brăila. O altă filieră de aprovizionare este constituită pe linia gălăţenilor Vasile Grosu şi Daniel Mihalache, care vindeau ţigările către alte persoane, ce aveau rolul de cumpărători en gros, depozitare şi revânzare către distribuitorii stradali.
Aprovizionarea reţelei stradale din Viziru şi, ocazional, colectarea banilor, o făceau Cristian Doda şi Marian Vărzaru, folosind diverse autoturisme. Distribuitorii stradali, spun procurorii, acţionau în zonele cartierului Viziru, Piaţa "Pistruiatul", "Ciocârlia", precum şi în zona trecerii Bac Stânca. Aceştia primeau suma de 300 de lei pentru ziua de muncă şi uneori un procent din vânzări, beneficiind în acelaşi timp şi de influenţa fraţilor Doda în detrimentul altor grupări cu astfel de preocupări. "Pentru a scăpa de concurenţă, frecvent recurgeau la acte de violenţă, ba chiar la informarea autorităţilor cu privire la alţi distribuitori de ţigări de contrabandă", arată procurorii DIICOT Brăila. Marian Vărzaru, zis "Ţăranu", Cristi Nisipeanu şi Gabriel Bălan vindeau ţigările pe stradă, dar primeau comenzi pentru cantităţi mai mari şi telefonic.
Procurorii mai precizează că structura grupului infracţional este una flexibilă, având în componenţa sa alte microgrupuri. Astfel, unul din lideri este Iurie Dulgher, care se ocupa de introducerea în România a ţigărilor din republica Moldova şi Ucraina. După ce ţigările ajungeau în România, plecau de la cel care le introducea către Galaţi şi Brăila. Reţeaua era foarte bine organizată, astfel că unii membri se ocupau de distribuţia ţigărilor în Brăila, în municipiu şi judeţ, iar alţii în municipiul Galaţi şi pe relaţia Galaţi - Şendreni. O altă componentă a grupului de contrabandişti o constituia gruparea formată din Sergiu Orzea (cu dublă cetăţenie) care introducea ţigările în România. Apoi, tatăl său, Doru Rentz, intra în legătură cu gruparea Doda, care cumpăra ţigările şi le revindea în stradă, iar inculpaţii Eugen şi Nicolae Pană (care aveau rolul de a depozita şi distribui marfa) se ocupau de vânzarea ţigărilor în zona Piscu - Independenţa din judeţul Galaţi.
Transporturi de ţigări de contrabandă, oprite din drum de anchetatori
În urma interceptării convorbirilor telefonice purtate de membrii grupului şi a investigaţiilor efectuate, procurorii DIICOT Brăila au aflat că în după-amiaza zilei de 22 august 2011, Remus Damian trebuia să îi livreze lui Georgel Dîrjan o importantă cantitate de ţigări, 3.996 de pachete marca "Plugarul", însă a fost depistat în trafic de organele de poliţie. Înţelegerea dintre cei doi inculpaţi, potrivit convorbirilor telefonice interceptate, a fost de vânzare-cumpărare a unei cantităţi duble de ţigări, în două tranşe, aproximativ 8.000 de pachete cu ţigări, depozitate deja la adresa din Galaţi a lui Remus Damian. Cea de-a doua livrare nu a mai avut loc din cauza depistării lui Damian de către poliţişti. Un alt membru important al grupului, spun procurorii, este Vasile Dura, acesta cumpărând cantităţi importante de ţigări de la Remus Damian, pentru a le revinde unor cumpărători din Galaţi. În septembrie şi octombrie, procurorii au interceptat două tranzacţii efectuate de Damian, poliţiştii identificându-i imediat pe cumpărători, în maşinile cărora s-au găsit cantităţi importante de ţigări. Oamenii legii au mai oprit în trafic şi alţi indivizi care aveau maşinile pline de ţigări de contrabandă, marfă care venea pe aceeaşi filieră. Astfel, la 20 septembrie 2011, Sergiu Orzea a fost oprit de poliţia de frontieră în timp ce transporta 250 de pachete cu ţigări, disimulate într-un loc anume amenajat în bara spate a autoturismului. Astfel de tranzacţii au avut loc în mod repetat, convorbirile telefonice interceptate demonstrând asta. La 6 octombrie s-a organizat prinderea în flagrant delict a unui alt contrabandist, Eugen Pană, depistat în timp ce transporta peste 1.500 pachete ţigări, ascunse în nişte roţi de autovehicule.
Un jandarm a trimis un mesaj de avertizare contrabandiştilor
O altă sursă de aprovizionare cu ţigări a grupului Doda din Viziru era inculpatul Doru Rentz, care primea ţigări aduse din Republica Moldova tot de către Sergiu Orzea. Pe 16 septembrie 2011, Doru Rentz a vândut către Ioana Doda, prin intermediul altor doi inculpaţi, Gabriel Bălan şi Marian Vărzaru, 500 pachete cu ţigări din Republica Moldova. Tranzacţia a fost monitorizată. Culmea, în timp ce poliţiştii urmăreau zonele posibile de depozitare, învinuitul Georgel D., jandarm în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Brăila, fiind în detaşamentul de patrulare din zona unde se aflau poliţiştii şi observând operaţiunea de supraveghere, a transmis un SMS contrabandistului Marian Vărzaru, prin care l-a avertizat asupra pericolului. Cu toate acestea, spun anchetatorii, Marian Vărzaru a fost prins de poliţişti după efectuarea tranzacţiei. Oricum, acesta a fost depistat, în repetate rânduri, vânzând ţigări provenite din contrabandă. Şi celălalt intermediar, Gabriel Bălan, a fost depistat de peste 20 de ori deţinând, transportând sau comercializând ţigări de contrabandă. În ceea ce îl priveşte pe jandarmul care a devenit informator al contrabandiştilor, Jandarmeria Brăila nu ne-a dat vreo informaţie concretă. "Inspectoratul nostru sprijină orice acţiune sau activitate specifică DIICOT-ului. Dacă există suspiciuni asupra vreunui angajat, instituţiile abilitate vor lua măsurile legale", a precizat plt. Sorin Neftode din cadrul Compartimentului Relaţii Publice al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Brăila.
Procurorii DIICOT mai spun că familia Doda asigura banii necesari cumpărării ţigărilor, depozitarea pachetelor şi predarea lor spre comercializare inculpaţilor Gabriel Bălan şi Marian Vărzaru.
Şi inculpatul Lucian Iordache, zis "Fischi", efectua tranzacţii de ţigări, pe 25 octombrie acesta fiind depistat în trafic în timp ce transporta 1.960 de pachete de ţigări. Iordache nu şi-a încetat activitatea de contrabandă nici după ce poliţiştii l-au prins cu mâţa în sac, astfel că pe 7 decembrie 2011, traficantul a fost prins cu un transport de încă 3.186 pachete cu ţigări. Din convorbirile interceptate, procurorii DIICOT Brăila au aflat că o parte dintre inculpaţi se aprovizionau cu ţigări din municipiul Galaţi, de la Daniel Mihalache şi Vasile Grosu, vânzând apoi ţigările către gruparea Ioana Doda şi fiii săi, precum şi către alte persoane. În octombrie şi noiembrie 2011, poliţiştii au mai prins şi alţi contrabandişti în timp ce transportau ţigări de contrabandă, dinspre Galaţi spre Brăila, marfa urmând să fie livrată tot către gruparea Doda.
Până la această dată, procurorii DIICOT Brăila au reuşit recuperarea cantităţii de 15.003 pachete de ţigări, pentru care s-a calculat un prejudiciu de 115.907 lei. Acest prejudiciu, precizează procurorii DIICOT, este doar pentru cantităţile capturate de poliţişti până la 7 decembrie 2011. La data de 18 ianuarie, au fost efectuate mai multe percheziţii domiciliare, fiind descoperite şi alte cantităţi de ţigări, în total aproape 1.800 de pachete. Din probele administrate, spun procurorii, rezultă însă că membrii grupului au mai deţinut şi vândut şi alte cantităţi, din convorbirile telefonice interceptate rezultând încă 70.159 pachete cu ţigări de contrabandă. Activitatea totală a contrabandiştilor este însă de 350.000 de pachete cu ţigări de contrabandă, în valoare de peste 30 miliarde de lei.