Recidivist din comuna Chiscani, pus sub control judiciar şi dat pe mâna instanţei de judecată, pentru ultraj.
Doi angajaţi ai Ocolului Silvic Lacu Sărat au fost ameninţaţi cu toporul de puşcăriaşul Fănel Cuţi, de 30 de ani, individ condamnat, ultima dată, la 4 ani de închisoare. Analfabet şi fără loc de muncă, infractorul cu state vechi doborâse, împreună cu un alt individ certat cu legea, Maradona, nouă arbori din Pădurea Lacu Sărat, pe care încerca să-i ducă la domiciliu, însă a fost surprins de pădurari. Oamenii puşi să ocrotească pădurea au cerut ajutorul poliţiei, după care au pornit în urmărirea răufăcătorilor.
Pădurari ameninţaţi cu toporul
În dimineaţa zilei de 4 februarie 2016, spun anchetatorii, în jurul orei 7:00, Fănel Cuţi împreună cu Maradona Cuţi, ambii din comuna Chiscani, au purces la furat salcâmi din Pădurea Lacu Sărat, oază verde care se întinde pe 2,7 hectare, în vecinătatea Drumului Comunal (DC) 8, aproape de Staţiunea Lacu Sărat. Pădurea se află la aproximativ opt kilometri depărtare de municipiul Brăila.
Sosiţi cu noaptea-n cap, hoţii de arbori au pătruns 400 de metri în interiorul pădurii şi au tăiat, pe rând, întrucât aveau un singur topor la ei (!), nu mai puţin de nouă arbori din specia salcâm, pe care i-au curăţat de crengi şi i-au tăiat în bucăţi de 3-4 metri fiecare. După ce au încărcat lemnele în căruţa cu care veniseră la furat, hoţii din Chiscani au făcut cale-ntoarsă, mergând pe acelaşi traseu, cu intenţia de a ajunge acasă.
La ieşirea din Pădurea Lacu Sărat, însă, au avut ghinion. Cei doi Cuţi au fost întâmpinaţi de angajaţii Ocolului Silvic Lacu Sărat, Valentin Cristian V. (tehnician silvic) şi Cătălin Georgiu R. (pădurar) care se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi patrulau în zonă, îmbarcaţi în autoturismul de serviciu. Cei doi angajaţi ai ocolului lăsaseră maşina la marginea pădurii şi pătrunseseră, la pas, prin vegetaţie, când au observat căruţa plină cu lemne.
În momentul în care s-au apropiat de suspecţi ca să le ceară explicaţii cu privire la prezenţa lor în zonă şi provenienţa materialului lemnos, Fănel Cuţi a scos din coşul căruţei toporul cu care tocaseră salcâmii şi l-a ridicat, ameninţător, în direcţia lucrătorilor silvici, spunându-le să nu se apropie, că, în caz contrar, îi va lovi. Culmea, în momentul în care i-a ameninţat cu toporul pe angajaţii Ocolului Silvic Lacu Sărat, Cuţi l-a recunoscut pe unul dintre aceştia, pentru că sunt consăteni. Procurorul care s-a ocupat de caz precizează:
"Pe fondul temerii produse de ameninţarea inculpatului Cuţi Fănel, persoanele vătămate (...) au evitat să se mai apropie de atelajul hipo în care se afla inculpatul, s-au îndepărtat de zona respectivă, deplasându-se la mijlocul de transport din dotare ce era parcat la intrarea în zona silvică, de unde au sunat la apelul de urgenţă 112, pentru a solicita sprijinul poliţiei, în vederea identificării şi verificării materialului lemnos din atelajul hipo menţionat".
Pădurarii i-au urmărit pe hoţi până în comuna Chiscani
Pădurarii de la Lacu Sărat n-au stat cu mâinile în sân până la sosirea poliţiştilor. Au urcat în maşina de serviciu şi au pornit pe urmele hoţilor de material lemnos, ca să nu se facă nevăzuţi. Cei doi Cuţi se deplasau cu căruţa plină cu lemne de furat pe drumul judeţean care duce spre comuna Chiscani. La un moment dat, Fănel Cuţi a observat Dacia Duster care-i urmărea şi a ridicat o bucată de lemn, ameninţător, simulând că l-ar arunca în direcţia din care veneau cei doi silvicultori.
Mai mult, ca să li se piardă urma, acelaşi individ i-a poruncit lui Maradona Cuţi să schimbe direcţia de deplasare a atelajului şi să intre pe un drum agricol, lăturalnic, ajungând, astfel, la domiciliu. Odată ajuns pe strada Ion Creangă din comuna Chiscani, unde domiciliază, Fănel Cuţi a descărcat arborii pe care i-a furat.
Audiat pe parcursul urmăririi penale, Fănel Cuţi a recunoscut că a tăiat arborii din Pădurea Lacu Sărat şi că i-a ameninţat pe pădurari, afirmând, însă, că nu ar fi fost depistaţi în interiorul pădurii, ci undeva în apropiere, pe drumul către comuna Chiscani. El a mai declarat că, din sensul opus, venea un autoturism, iar bărbatul aflat la volan i-a solicitat să oprească. În acel moment, a mai spus Cuţi, crezând că are de-a face cu doi poliţişti, i-a solicitat lui Maradona să dea bice calului, ca să nu fie prinşi, ieşind totodată de pe drumul principal şi intrând pe un drum neasfaltat, agricol.
Autorul ultrajului de la pădurea Lacu Sărat a recunoscut că i-a ameninţat pe cei doi silvicultori cu toporul, ca să poată duce lemnele furate acasă şi că l-a recunoscut pe unul dintre ei, care-i este consătean.
După incident, anchetatorii au efectuat o cercetare la locul faptei, identificând nouă cioate de salcâmi tăiaţi la înălţimea de 20-30 de centimetri de sol, aşchii provenite de la loviturile de topor, precum şi ramurile provenite de la fasonarea arborilor doborâţi de hoţii de la Chiscani. Au fost, de asemenea, identificate urme de roţi şi de copite.
Salcâmii tăiaţi de Fănel şi Maradona Cuţi în luna februarie a.c. din Pădurea Lacu Sărat fac parte din fondul forestier naţional, întrucât pădurea aparţine statului român şi se află în administrarea Romsilva - Direcţia Silvică Brăila, prin Ocolul Silvic Lacu Sărat.
Iniţial, Fănel Cuţi a fost anchetat pentru tâlhărie, însă ulterior a fost pus sub învinuire pentru ultraj, cei doi silvicultori aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu. Analfabet, fără profesie şi fără ocupaţie, Cuţi este recidivist: în ianuarie 2009, a fost condamnat la o pedeapsă de 4 ani de închisoare.