Clanul contrabandiştilor cu motorină pe Dunăre. Tovarăş cu Sgârcitu, arestat | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Clanul contrabandiştilor cu motorină pe Dunăre. Tovarăş cu Sgârcitu, arestat

* dosarul contrabandei cu motorină pe Dunăre are acum 8 inculpaţi, toţi aflaţi în spatele gratiilor, în arest preventiv * ultimul care s-a adăugat lotului este Iulian Creţu, zis “Burtă” * acesta a fost arestat mai târziu, deoarece în timpul flagrantului a reuşit să fugă de anchetatori * după ce vreo 2 săptămâni a stat ascuns, în cele din urmă a fost găsit şi trimis în arest preventiv, potrivit unor surse

 

 

Încă un individ a ajuns în spatele gratiilor, în dosarul contrabandei cu motorină pe Dunăre. Este vorba despre Iulian Creţu, zis “Burtă”, cândva tovarăş bun cu Titi Sgîrcitu şi recidivist. În momentul flagrantului organizat de DIICOT, în noaptea de 2 spre 3 octombrie, tânărul a reuşit să fugă. Astfel, deşi era emis mandat pe numele său, acesta nu a fost săltat de procurori odată cu ceilalţi şase inculpaţi, Puia Vasilică, Alexandru Tudorel, Fluturaş Ionel, Lefter Marius Cătălin, Dumbravă Ionuţ şi Vlad Sorin. Iniţial, cel de-al şaptelea inculpat, poliţistul Andrei Angheluţă, a fost pus sub control judiciar, iar pe la finele lunii octombrie, instanţa a schimbat măsura în arest preventiv.

Potrivit unor surse, se pare că “Burtă” ar fi stat ascuns vreo 2 săptămâni, după care, inevitabil, a fost prins de anchetatori. Pe 23 octombrie, a fost reţinut, iar a doua zi a fost prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă. Judecătorii au admis cererea procurorilor, iar Creţu şi-a reîntâlnit “partenerii de afaceri” în închisoare. Zilele trecute, la Tribunalul Brăila s-a decis menţinerea arestului preventiv pentru următoarele 30 de zile pentru întregul lot de 8 inculpaţi.

Iulian Creţu este recidivist, numele său fiind legat de scandalurile din Gropeni din urmă cu mai bine de 10 ani. În octombrie 2007, Creţu a distrus discoteca lui Ionel Pitulice, zis “Piciu”, alături de Titi Sgîrcitu, Tudorel Sgîrcitu (nepotul lui Titi), Dorian Chiriţă zis “Gigi Kent”, Marius Mocanu zis “Chioru”, Tudorel Roşca zis “Miza”, Dănuţ Dumbravă zis “Dan Cantonieru”, Dănuţ Surcel şi Stănel Zăvoiu zis “Vraghioi”. Atunci, înarmaţi cu săbii şi bâte, au intrat în local pentru a-l căuta pe patron, pentru un împrumut în bani. Titi Sgîrcitu îl căuta pe “Piciu” pentru a-i cere camătă, au stabilit procurorii la vremea respectivă. Pentru că nu l-au găsit, tovarăşii lui Sgîrcitu au început să devasteze discoteca, distrugând mobilierul şi aparatura, şi l-au bătut pe barman cu mânerul pistolului în cap. Agresorii ar mai fi bătut şi alţi tineri prezenţi în local, dar aceştia din urmă au refuzat să depună plângere. În faţa instanţei au ajuns toţi cei menţionaţi mai sus, cu excepţia lui Stănel Zăvoiu, care a fost scos de sub urmărire penală. În noiembrie 2011, aceştia şi-au primit pedepsele, în primă instanţă: Titi Sgîrcitu a fost condamnat la 4 ani de puşcărie, în timp ce Iulian Creţu zis “Burtă” a primit 4 ani şi 2 luni de închisoare. Tudorel Sgîrcitu, nepotul lui Titi, a primit 4 ani de închisoare, Dănuţ Dumbravă zis “Dan Cantonieru” a fost condamnat la 4 ani şi 2 luni de închisoare, Dănuţ Surcel la 8 ani (era recidivist şi mai avea de executat 3 ani pentru o faptă mai veche), Marius Mocanu zis “Chioru” la 4 ani, Tudorel Roşca zis “Miza” la 4 ani şi Dorian Gigle Chiriţă zis “Gigi Kent” la 4 ani şi 2 luni.

Reamintim că în noaptea de 2 spre 3 octombrie, procurorii DIICOT-Biroul Teritorial Brăila le-au organizat un flagrant membrilor grupării lui Vasilică Puia, în zona kilometrului fluvial 194 al Dunării. Inculpaţii preluaseră şi introduseseră în România în mod ilegal, de la o navă aflată sub pavilion sârbesc şi care se deplasa pe ruta Izmail (Ucraina) - tranzit România-Serbia, cantitatea de 4.000 de litri de motorină într-un număr de 20 de butoaie metalice, potrivit comunicatului de presă emis de DIICOT. Poliţiştii au fost nevoiţi să utilizeze armamentul din dotare, pentru că indivizii nu s-au supus somaţiilor. Apoi, în cursul zilei de 3 octombrie, au fost puse în executare un număr de 21 de mandate de percheziţie atât la domiciliile inculpaţilor, cât şi la persoanele care cumpărau motorina provenită din contrabandă. Procurorii au stabilit că grupul şi-a început activitatea infracţională din luna mai anul acesta, pe raza judeţului Brăila, iar pe timpul tranzacţiilor ilegale, digul de la Gropeni era închis cu o barieră şi cu lacăt, aceasta fiind una dintre măsurile pe care şi le luau inculpaţii pentru a nu fi prinşi în flagrant. Scopul principal era obţinerea unor importante foloase materiale prin preluarea de la navele care circulau pe fluviul Dunărea, introducerea în ţară în mod ilegal, transportul, depozitarea şi valorificarea unor importante cantităţi de carburanţi. Motorina era vândută către terţe persoane, majoritatea agricultori şi posesori de autovehicule sau TIR-uri, cu circa 4 lei per litru. Ulterior, banii erau împărţiţi între persoanele implicate. Au fost aduse la audieri 46 de persoane, dintre care 6 au fost reţinute pentru 24 de ore. Poliţistul Andrei Angheluţă a fost pus sub control judiciar de către procurori, nemaiajungând în faţa instanţei la momentul respectiv. La o lună distanţă de la percheziţii, anchetatorii au luat decizia de a cere judecătorului schimbarea măsurii preventive. Nu este pentru prima dată când numele poliţistului de frontieră apare într-un dosar.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro