Despre aceasta actiune, practic cea mai ampla de la numirea in functie a noii conduceri a Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Braila, nu au stiut decit doua persoane. Este vorba despre seful IPJ Braila, comisar Catalin Chivu si seful Serviciului Investigatii Criminale, subcomisar Marcel Dragan. Ceilalti politisti care au participat la descindere au aflat despre ceea ce urmeaza sa faca cu doar citeva ore inainte, cind au primit plicurile cu misiunile ce trebuia sa le indeplineasca. Descinderea a avut loc la ora 6.00, cind 12 echipe de politisti au actionat, concomitent, in baza autorizatiilor de perchezitie domiciliara emise de Judecatoria Braila pentru 12 imobile din municipiu, si a mandatelor de aducere a persoanelor vizate. Mascatii au intrat in apartamentele ce faceau obiectul actiunii si au verificat fiecare coltisor al acestora, pentru a gasi indicii ale unor fapte sau bunuri provenite din comiterea de infractiuni. "Unitatile operative ale IPJ Braila s-au deplasat la 12 locatii din municipiu, ale unor persoane care fac parte din grupari infractionale. Au fost retinute 9 persoane, care in momentul de fata (n.r. - ieri) sint la sediul Inspectoratului, unde se efectueaza cercetari pentru ca au savirsit fapte ce constituie tulburarea grava a ordinii si linistii publice si de asemenea, port ilegal de arme albe. Toate cele 12 actiuni au fost filmate cu camere video, pentru a fi evitate problemele ce pot aparea ulterior. Ei vor sta in Arestul Politiei pentru primele 24 de ore si apoi vor fi prezentati la Judecatoria Braila, cu propunere de arestare preventiva. Actiunea a avut succes pentru ca a fost foarte bine etanseizata si am luat aceasta decizie tocmai pentru a se asigura succesul actiunii, pentru a se evita orice fel de suspiciuni ulterioare", ne-a precizat comisar Catalin Chivu, inspector sef al IPJ Braila.
Buricea vs. Catali: 8 - 1
Cu o singura exceptie, respectiv Traian Soare, zis "Mamaie", toti cei retinuti fac partea din gruparea ce a instituit teroarea in Radu-Negru. Pe linga Ghita Buricea si Marian Comanescu, politistii i-au incatusat si pe Marin Lazar, Viorel Gagu, Gigi Dorin Tiganoiu, Vasile Tincu, Ionel Marin si Gelu Eduard Stamate. Toti acestia sint acuzati ca au participat la scandalul de la sfirsitul lunii decembrie, din incinta Palatului de Justitie, cind Tincu Vasile, zis "Saolin" a fost injunghiat in torace de un simpatizant al gruparii "Catali". Autorul injunghierii intentiona, de fapt, sa-si faca loc pina la Costica Buricea, pe care vroia cu orice pret "sa-l taie". La rindu-i, el a fost lovit in cap de catre Viorel Gagu si el retinut in dimineata zilei de ieri.
La ora actuala, se efectueaza cercetari si in cazul altor trei persoane si anume Costica Buricea, Adrian Balan si Marin Sima si se deruleaza activitati de prindere a inca 3 persoane, a caror identitate nu a fost dezvaluita. Adrian Balan, zis "Adi", este cunoscut ca mina dreapta a lui Radu Bogateanu, zis "Romica", liderul gruparii Catali, inculpat in procesul atacului din 4 octombrie 2006, asupra familiei fratilor Buricea. Marian Sima, zis "Martin", face parte din gruparea "Buricea" si este unul dintre cei care l-au facut pe un simpatizant al gruparii "Catali" sa sara in curtea Penitenciarului, ca sa scape nevatamat dintr-o intilnire cu membrii gruparii rivale.
"Banca" din casa parintilor fratilor Buricea
Din cele 12 apartamente perchezitionate politistii au confiscat mai multe sabii si cutite, citeva sute de grame de bijuterii din aur, 13.000 euro, 70 de baxuri de tigari, electronice si 3 pasapoarte, dintre care unul fals. Cele mai multe bunuri au fost confiscate din casa parintilor fratilor Buricea, apartamentul atacat in noaptea de 4 octombrie 2006. O parte din armele albe au fost gasite in locuinta, pe sub paturi, iar altele sub scara interioara a blocului, unde familia Buricea amenajase o boxa improvizata. Tot acolo s-au descoperit si cele 70 de baxuri de tigari. Valuta si bijuteriile erau ascunse intr-o patura ambalata, nou nouta, bunuri despre care tatal fratilor Buricea a precizat ca le apartin lui Costel si sorei acestuia.
Pasaportul fals descoperit in casa familiei Buricea era tot al lui Costica Buricea pe care, in document il chema Vlad Radut. Practic, poza era a sa, dar datele de indentificare nu-i apartineau. Pasaportul fusese emis de Serviciul de Pasapoarte Braila, in anul 2002. In urmatoarea perioada Serviciul Criminalistic va efectua o expertiza tehnico-stiintifica, pentru a se dovedi modalitatea prin care acest pasaport a fost falsificat. Cercetarile se vor extinde si in cazul personalului de la Serviciul Pasapoarte, dar si in cazul lui Costica Buricea, care a folosit pasaportul in repetate rinduri.
De precizat ca in niciuna dintre locatii nu au fost gasite droguri.