Mergi la conţinutul principal
Atacatorii de la Starea Civilă sunt în libertate

Clanul Băncuţă se întoarce

cei care au sărit cu sabia şi l-au hăcuit pe Şaim Cezar, chiar în faţa Serviciul de Evidenţă a persoanelor, sunt Ion Băncuţă, zis “Oaie”, şi doi dintre fiii liderului interlop, Stivensen Băncuţă şi Selford Bănică (fost Băncuţă) • era de aşteptat ca atacatorii să facă parte dintr-un clan interlop, asta după violenţa cu care s-au comis faptele, ziua în amiaza mare, într-un loc public, unde vin zilnic sute de persoane • atacatorii au fost duşi la Poliţie pentru audieri, însă îşi văd în continuare de viaţă, în libertate • asta pentru că victima a refuzat să depună plângere

 

Ion Băncuţă, zis “Oaie”, liderul clanului Băncuţă, şi doi dintre fiii săi, Stivensen Băncuţă şi Selford Bănică (fost Băncuţă) sunt autorii atacului de tip mafiot de marţi, din parcarea Serviciului de Evidenţă a Persoanei de pe Bulevardul Al. I. Cuza. Victima, Cezar Şaim, membru al clanului Şaim, specializat în furturi, a ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe înjunghiat de mai multe ori, în diferite zone ale corpului, cu o sabie. Cruzimea cu care s-a produs atacul, în plină zi, în plin centru al oraşului, a îngrozit opinia publică, şi, chiar dacă Şaim a scăpat teafăr, fapta ar fi trebui pedepsită exemplar. Cu toate acestea, faptul că victima nu a depus plângere penală, îi leagă de mâini pe poliţişti şi procurori, iar atacatorii rămân în libertate.

Atacul violent, cu săbii şi bolovani, a fost dat de Ion Băncuţă, ajutat de cei doi fii, Stivensen şi fratele acestuia, Selford Bănică (fost Băncuţă). Cei trei s-au urcat în maşină şi au pornit în urmărirea autoturismului în care se afla Cezar Şaim, tânărul care, se pare, i-a supărat rău pe interlopi, iar aceştia au decis să îi dea o lecţie cu sabia. Şi au lovit, nu glumă, victima fiind înjunghiată în mai multe zone ale corpului. Loviturile nu au fost însă profunde, astfel că Şaim a scăpat teafăr şi nici nu a necesitat internare, după cum au spus medicii.

Poliţiştii de la Investigaţii Criminale au dat startul anchetei, mascaţii au alergat după agresori, i-au prins, i-au dus la audieri, numai că, acum, ancheta a ajuns într-un punct mort. Persoana vătămată, Cezar Şaim, nu a depus plângere penală împotriva celor din Clanul Băncuţă, aşa cum, de altfel, şi era de aşteptat. În aceste condiţii, atacatorii sunt liberi în stradă, şi eventual, dacă ceva-i mai deranjează, pot trece la la următorul atac, la următorul rival. Asta pentru că infracţiunile de lovire sau alte violenţe, distrugere şi port de obiecte periculoase sunt prevăzute cu pedepse extrem de mici, în multe cazuri scăpându-se cu o  simplă amendă. Oricât de crud ar fi atacul şi oricât ar îngrozi opinia publică, dacă victima nu depune plângere, poliţiştii sunt legaţi de mâini şi de picioare: prind infractorul şi îi dau drumul.

Păi, cu astfel de legi, găştile mai mari sau mai mici îşi pot face de cap, chiar în mijlocul străzii. În acelaşi context, trebuie scos în evidenţă faptul că unul dintre atacatorii de la Starea Civilă, adică Stivensen Băncuţă, a fost cel care a comis o crimă, în discoteca “Millenium”, în urmă cu 16 ani. Lipsa discernământului l-a scăpat însă pe interlop de închisoare, el ajungând să execute “pedeapsa” la Spitalul de Psihiatrie Săpoca- Buzău, întrucât a fost diagnosticat cu probleme de natură psihică. Aşadar, avem de-a face cu un individ periculos, cu antecedente violente.

 

Crima din ziua de Sfintul Ioan, din Discoteca “Milennium

Reamintim că o confruntare extrem de dură, dintre două grupări rivale brăilene, a avut loc în dimineaţa zilei de 7 ianuarie 2001. Stivensen Băncuţă şi grupul său de prieteni, care chefuiau în discoteca “Milennium” din cartierul Hipodrom, au intrat în conflict cu câţiva tineri din cartierul Brăiliţa. În timpul altercaţiei ce a degenerat în bătaie, Stivensen l-a înjunghiat pe Lucian Pandrea, de 24 de ani, nepotul lui Spiru Buricea, zis “Haret”. Tânărul a decedat după câteva minute, ca urmare a hemoragiei cauzate de o lovitură de brişcă, ce i-a penetrat toracele până la inimă. Stivensen a reuşit să dispară din discotecă înainte de intervenţia mascaţilor şi a fost prins după nouă luni de căutări.

Martorii oculari ai crimei au relatat atunci că tânărul a fost înţepat fatal în inimă, cu un cuţit cu lama de 20 de centimetri şi mânerul de aceeaşi lungime, din os masiv. Arma crimei a fost găsită imediat, lângă piciorul stâng, din faţă, al scaunului pe care stătuse Pandrea. Firele anchetei poliţieneşti au condus la indicarea lui Stivensen Băncuţă, un tânăr de 20 de ani, la vremea aceea, fiul lui Ion Băncuţă, zis “Oaie”, şi nepotul lui Cocoş Băncuţă, drept autor al asasinatului. Inspectoratul Judeţean de Poliţie l-a dat în urmărire generală pe Stivensen şi în consemn la toate punctele de frontieră din ţară.

În ziua de 16 octombrie 2001, ofiţeri şi subofiţeri de la Serviciul Judiciar al IPJ Brăila, împreună cu lucrători de la Secţia 15 Bucureşti, l-au găsit, la Secţia Psihiatrie a Spitalului “Al. Obregia”, pe Stivensen Băncuţă, urmăritul pentru infracţiunea de omor. Băncuţă a fost transferat, însoţit de o escortă compusă din poliţişti brăileni, la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Brăila, pe numele acestuia fiind emis mandat de arestare.

Culmea este că individul a avut intrare la Spitalul “Al. Obregia”, încercând să obţină, de acolo, o internare lungă şi, implicit, un certificat cu diagnosticul de oligofrenie, act ce ar fi înlăturat răspunderea penală. De altfel, Stivensen s-a ascuns, timp de nouă luni, atât de bine, încât toată lumea, chiar şi anchetatorii brăileni, a crezut că este fugit prin Spania.
La începutul lunii martie, în lipsă, Stivensen Băncuţă, fiul lui Ion Băncuţă, a fost trimis în judecată pentru omor calificat. Anchetatorii au concluzionat ca oricare dintre cele patru lovituri de cuţit pe care le-a primit victima ar fi dus la deces

Oricum, lui Stivensen i s-au acceptat actele de consultare psihiatrică iar toată ancheta poliţiştilor s-a dat şi aici peste cap. În baza unei expertize psihiatrice, instanţa de judecată a dispus internarea lui Băncuţă la Săpoca, până la însănătoşire.

 

Nebun liber prin Buzău

În 2006, poliţia din Buzău a declanşat o anchetă, după ce s-a constatat că un criminal periculos din Brăila, adică Stivensen Băncuţă, internat la Spitalul de Psihiatrie pentru Măsuri de Siguranţă, diagnosticat cu schizofrenie paranoidă, a fost văzut plimbându-se liber prin Buzău. În plus, acesta îşi făcuse mutaţie în oraşul respectiv. Atunci, chiar conducerea spitalului buzoian confirma că Stivensen a mai părăsit unitatea medicală, “însă numai însoţit”, deşi era internat la periculoşi. Stivensen a mers şi la Evidenta Populaţiei Buzău şi şi-a făcut mutaţie la unul dintre frăţii săi, Alfred, stabilit în Buzău.

Iniţial, Stivensen a fost în spitalul de psihiatrie din Brăila, abia la sfârşitul anului 2004, la decizia unei instanţe de judecată, acesta fiind transferat într-o unitate pentru infractori: Spitalul de Psihiatrie pentru Măsuri de Siguranţă Buzău, diagnosticul fiind schizofrenie paranoidă. Conform Codului Penal, Stivensen se afla într-o stare care prezenta pericol social şi a fost “internat până la însănătoşire”, asta fiind pedeapsa pentru fapta comisă în 2001: omor calificat.

Practic, pentru fapta comisă, Băncuţă a primit o internare. Oricum, acesta este acum liber, figurează cu domiciliul în Buzău, însă a dat o lovitură sângeroasă la Brăila, împreună cu tatăl şi fratele său. Dacă murea cineva, probabil mai scotea un act care dovedea că nu are discernământ şi că are probleme de sănătate.

 

Clanul Băncuţă, pedepse uşoare

Atacurile cu sabia sunt, se pare, pe gustul celor din clanul Băncuţă. Şi prin anii 1998-1999, au mai fost nişte altercaţii sângeroase iar membrii clanului au avut de tras. În toamna anului 1999, au fost emise mandate de arestare preventivă în lipsă, pe numele lui Selford şi a lui Eduard Băncuţă, nepoţii lui Cocoş, patronul de la “Cocoşul de Aur”, care între timp şi-a vândut afacerea şi a plecat din Brăila, la Constanţa. Cei doi şi vărul lor Tiberiu (fiul lui Cocoş) erau acuzaţi de complicitate la tentativă de omor calificat, ultraj la poliţist şi lipsire de libertate. A fost vorba adespre o pedeapsă aplicată lui Roman Grigore zis “Gagore”. În ianuarie 1999, Eduard, Selford şi Tiberiu Băncuţă s-au urcat într-o maşină şi l-au zărit pe “Gagore” pe strada G-ral Eremia Grigorescu şi au pornit pe urmele lui. Iniţial, “Gagore” a reuşit să fugă, însă a fost ajuns din urmă. În timp ce Tiberiu a rămas în maşină, Selford, înarmat cu o sabie, împreună cu Eduard, s-au aruncat asupra vechiului rival. “Gagore” a primit până la urmă o lovitură de sabie în piciorul drept, lama rămânându-i înfiptă în gambă. Imediat după agresiune, cei trei Băncuţă au urcat în autoturismul cu care veniseră  şi s-au oprit la “Cocoşul de Aur”. Acolo, şoferul - potrivit Poliţiei şi Parchetului - a fost sechestrat până la ora 21.00, iar Selford, Eduard şi Tiberiu s-au baricadat în cazinou. Selford şi Eduard au fost găsiţi de Poliţie abia după câteva luni.

La acea dată, Judecătoria Brăila i-a pedepsit pe nepoţii lui Cocoş cu închisoare contravenţională, în baza Legii nr. 61/1991. Tiberiu însă, n-a avut nicio problemă. Mai mult decât atât, în mai 1999, Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila a dispus “neînceperea urmăririi penale” împotriva autorilor faptei din ianuarie.

 

Scandaluri mutate la Constanţa, după ce Cocoş Băncuţă şi familia au plecat din Brăila

Clanul Băncuţă, condus de Cocoş Băncuţă, s-a mutat din Brăila cu tot cu familie şi afaceri, cam în anul 2009, revenind în oraş doar din când în când, în plimbări.  Gruparea a fost implicată, de-a lungul anilor, în mai multe scandaluri, cel mai sângeros fiind cel din 2001, adică omorul comis de Stivensen, nepotul lui Cocoş Băncuţă. În istoricul clanului se regăsesc şi infracţiuni de crimă organizată pentru care, în 2008, Decebal şi Tiberius Băncuţă - fiii lui Cocoş Băncuţă - şi Valter (fost Tănase, n.r.) Păşniceanu - cumnatul fraţilor Băncuţă -, au fost condamnaţi de o instanţă belgiană la câte şapte ani de închisoare. Ei făceau parte dintr-o reţea internaţională, a cărei principală activitate era prostituţia sub teroare, fetele fiind bătute şi ameninţate cu moartea dacă aveau curajul să se opună.

În ultimii ani, prin Constanţa au tot fost incidente violente, în care erau implicaţi brăilenii din gruparea Băncuţă, deveniţi între timp constănţeni.

În 2010, Cocoş Băncuţă, liderul clanului interlop din Brăila a fost reţinut de poliţişti alături de doi fii ai săi şi un nepot. Tani-Fidis Băncuţă zis “Tancu”, Vasile Băncuţă zis “Eminescu” şi Gheorghe Mărăraş zis “Pardalian”, după o încăierare ce a pornit de la un împrumut de aproape 40 de mii de euro. A fost un atac cu bâte, furci, topoare, săbii şi pistoale, în cartierul Tomis Nord.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro