• cele 3 clădiri încă rămase în picioare sunt atacate sistematic de “termitele” aflate în căutarea materialelor de construcţii • deja au rămas fără acoperiş, iar mai mulţi pereţi exteriori au fost demolaţi • municipalitatea spune că va solicita angenţilor de la Poliţia Locală să intensifice acţiunile de pază la respectivul obiectiv
“Termitele materialelor de construcţii” dau atac noapte de noapte clădirilor încă rămase în picioare pe amplasamentul fostei unităţi militare Caporal Muşat din zona Ciocârlia. Mai mulţi cititori ne-au semnalat insistent faptul că noaptea se aude foarte clar cum hoţii lovesc cu barosul în pereţii respectivelor clădiri pentru a desprinde bucăţi de cărămidă pe care apoi să le poată valorifica. “Nu pot să-mi dau seama cum nimeni nu-i vede pe hoţii aceştia. O pândă de câteva nopţi şi-i vor prinde şi astfel vor descuraja furtul acolo. Probabil însă că nu se doreşte stoparea demolării ilegale a acelor clădiri şi e cât se poate de străveziu motivul: clădirile vor fi puse la pământ fără nici un efort din partea proprietarului şi, mai ales, fără cheltuială şi bătaie de cap cu avize de demolare. Aşa s-a întâmplat şi cu mai multe clădiri din centrul vechi al oraşului unde proprietarii au lăsat la liber furtul de materiale de construcţii”, ne-a transmis revoltat un brăilean care locuieşte la blocurile din imediata vecinătate a fostei cazărmi, subliniid că toţi locatarii din zonă sunt exasperaţi de zgomotele care răzbat dinspre şantierul din zona respectivă.
O vizită cu un aparat de fotografiat ne-a arătat dimensiunea fenomenului: deja clădirile au rămas fără acoperiş, ţiglele au dispărut fără urmă, iar, mai nou, pereţi întregi, atât la interior cât şi la exterior, au fost demolaţi pentru a fi recuperate cărămizile. Prin vegetaţia uscată se observă inclusiv cărările făcute de hoţi pentru a-şi căra prada la adăpostul nopţii.
Contactat telefonic, viceprimarul Alexandru Jantea a explicat că de paza acelor clădiri recent intrate în proprietatea municipalităţii odată cu terenul aferent, se ocupă Poliţia Locală. “Este, într-adevăr, un fenomen îngrijorător legat de hoţii de materiale de construcţii. Din păcate, cazul semnalat nu este singurul cu care ne-am confruntat în ultima perioadă. De altfel, furtul de materiale de construcţii din acele clădiri i-a provocat probleme şi fostului concesionar al imobilului din acea zonă. Sunt mai multe dosare de cercetare la IPJ Brăila ca urmare a plângerilor formulate de-a lungul timpului, legat de furturi. Voi lua legătura cu conducerea Poliţiei Locale care are în pază acest obiectiv cu solicitarea ca agenţii dumnealor să fie mult mai vigilenţi”, ne-a dat asigurări sursa citată.
Reamintim că în toamna acestui an lotul de teren concesionat acum 4 ani firmei “APAN”, cu tot cu clădirile amplasate pe acesta, a ajuns din nou la Primărie. Municipalitatea a semnat procesul verbal de recepţie a terenului şi construcţiilor aferente, încă în picioare, printre care şi clădirea fostei garnizoane, anunţând că face pregătiri pentru o nouă încercare de realizare a investiţiei iniţial gândită acolo şi aprobată prin Planul Urbanistic Zonal (PUZ): un complex comercial spaţii de recreere, spaţii verzi, zone de promanadă.
Povestea proiectului Caporal Muşat pleacă de la o licitaţie publică organizată de Primăria Brăila, în 2013, la solicitarea unui dezvoltator imobiliar, însă, într-un final, concesiunea a fost câştigată de “APAN Motors”, membră a grupului de companii deţinute de familia omului de afaceri brăilean Mircea Andreev. În linii mari, întreprinzătorul privat îşi asumase obligaţia de a realiza acolo un centru comercial, spaţii de petrecere a timpului liber, zone de alimentaţie publică, zonă dedicată copiilor, zone de circulaţie pietonală, plus realizarea unui sens giratoriu şi a unei bretele rutiere care să străbată fosta unitate militară pentru a face legătura între Calea Călăraşilor şi şoseaua Buzăului. Numai că de la perfectarea actelor privind concesionarea terenului şi până anul trecut, mare lucru nu s-a întâmplat pe terenul respectiv: au fost demolate câteva construcţii, o parte din molozul rezultat a fost lăsat la faţa locului, iar buruienile au năpădit întreaga zonă. În acest context, municipalitatea a făcut demersul de a rezilia contractul de concesiune, ceea ce s-a şi întâmplat în primele luni din anul curent. Mai trebuie spus că pe toată perioada concesiunii firma brăileană şi-a plătit redevenţa asumată prin contract. După cum se cunoaşte, în imediata vecinătate a lotului respectiv a fost construit un cartier de vile, într-un contrast izbitor cu imaginea dezolantă a clădirilor în paragină ce au aparţinut fostei unităţi militare.