Clădirile de patrimoniu existente în zona veche a oraşului sunt o adevărată atracţie locală, dar, în prezent, nu există nicio lucrare care să conţină informaţii esenţiale despre aceste bijuterii cu o valoare arhitectonică deosebită. Proiectul "Oraşul ca moştenire pentru viitor, clădiri de patrimoniu - Album foto-documentar", realizat în parteneriat de Consiliul Judeţean Brăila şi Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România - Filiala Braila îşi propune să rezolve această problemă, respectiv să realizeze un album foto deosebit din punct de vedere grafic, dar şi documentar, care să conţină informaţii despre aceste clădiri, evidenţiind valoarea lor istorică.
"După editarea primei monografii a comunităţii ruşilor lipoveni din Brăila, continuăm colaborarea cu profesorul Ioan Munteanu şi, în toamnă, ne propunem să aducem în atenţia brăilenilor o altă carte deosebită. Este vorba despre un album foto-documentar cu înaltă ţinută grafică, bazat pe o cercetare riguroasă, despre o parte din casele pline de istorie ale Brăilei. Este un proiect de suflet, dorim să trezească interesul pentru istoria şi memoria culturală locală nu numai a brăilenilor, dar şi a tuturor celor care sunt interesaţi de Brăila. Dorim ca această carte să devină un sprijin al asociaţiei noastre în competiţia Brăila 2021 - Capitală Europeană a Culturii", apreciază Corina Ciuraru, manager de proiect.
Consiliul Judeţean Brăila va contribui cu 50.000 lei, reprezentând 84,6% din costul eligibil, valoarea totală a proiectului ridicându-se la 59.105 lei. Albumul va fi gata în şase luni.