• în ciuda faptului că impozitul pe clădirile orașului care sunt lăsate într-o stare avansată de degradare este crescut la 500%, în continuare există astfel de imobile care aduc un prejudiciu de imagine orașului
Trebuie subliniat că de câțiva ani, prin insistența și atenționările Primăriei, ale Poliției Locale, și mai ales prin mărirea cu 500% a impozitului pentru cine nu își reabilitează clădirile lăsate de izbeliște - o serie de proprietari ai unor asemenea imobile au trecut serios la repararea sau demolarea acestora. Astfel, s-a intervenit nu doar la fațade, ci și la zidărie, șarpante, structura de rezistență etc.
Cu toate acestea, lucrurile sunt departe de a fi rezolvate, cel mai grăitor și de nedorit exemplu fiind fostul hotel “Pescăruș”, adăpost al boschetarilor și cu o mizerie de nedescris, gata să se dărâme oricând. Lui i se adaugă și imobile de mai mică înălțime, dar la fel de periculoase și arătând jalnic. Exemplificăm doar câteva cazuri, ele fiind situate în zona centrală și istorică a Brăilei. Este cazul unei clădiri impozante din Piața Traian, ridicată în 1924, și ajunsă la grad mare de degradare, cu stucaturi și alte elemente de fațadă și din balcon care se desprind în calea pietonilor. Clădirea este scoasă la vânzare, inclusiv cu un… copac ce crește pe balcon, prin fisurile pe verticală ale imobilului. Începe să devină periculoasă și o casă de pe str. Nicolae Bălcescu (în apropiere de liceul de artă), iar pe b-dul. AL. I. Cuza, ceea ce era o reprezentanță a unei firme de baterii (în zona liceului Nicolae Bălcescu), a ajuns o paragină care sluțește imaginea Brăilei. În continuare, tot pe bulevard, la câteva sute de metri distanță, există o clădire cu zidăria și calcanul erodate de intemperii, iar la stradă pericolul este accentuat de frontonul care nu se știe cât va mai rezista până să se prăbușească peste cine circulă pe aici, ba chiar să ajungă în stradă. Alte comentarii sunt de prisos.