Consiliul Judeţean Brăila a demarat procedurile pentru accesarea fondurilor disponibile prin POR (Programul Operaţional Regional) pentru reabilitarea termică a Palatului Administrativ. Astfel, instituţia a lansat în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice) selecţia de oferte pentru servicii de consultanţă pe parte de expertiză şi audit în vederea realizării dosarului necesar accesării fondurilor europene. De la firma de consultanţă autoritatea judeţeană vrea elaborarea documentaţiei tehnico-economice, mai precis expertiza tehnică, studiu topografic, studiu geotehnic, audit energetic şi certificat de performanţă energetică, plus documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii ce vor fi necesare pentru reabilitarea clădirii. Valoarea estimată a contractului este de 145.195,98 lei, fără TVA, iar firmele interesate trebuie să constituie o garanţie de participare în cuantum de 2.900 lei. În plus, trebuie să fi reuşit în ultimii 3 ani să realizeze o cifră de afaceri medie de 0,29 milioane lei.
"Încercăm să facem reabilitarea clădirii prin fonduri europene. Poate dă Dumnezeu şi obţinem acest lucru, pentru că este o structură la care nu s-a mai intervenit de foarte multă vreme. Reţeaua electrică din aluminiu este veche şi suportă foarte greu adăugirile pe informatică şi pe reţeaua de aer condiţionat. Şi reţeaua de apă este depăşită. Are igrasii, scurgeri, ruperi de ţeavă, cârpeli. De asemenea, geamurile sunt vechi, o parte chiar foarte vechi şi nu fac faţă la menţinerea căldurii. Deci, este o clădire care are nevoie, după 30 de ani, de o anumită intervenţie privind modernizarea. Trebuie să primească elemente de siguranţă privind sarcina electrică, reţeaua electrică, de încălzire, precum şi păstrarea căldurii mai bune prin schimbarea ferestrelor", ne-a declarat preşedintele interimar al CJ Brăila, Viorel Mortu. De asemenea, sursa citată a explicat că un proiect similar este gândit şi pentru clădirile ce compun Casa Tineretului, inclusiv fostul hotel Tineret, cu restaurantul aferent. "În egală măsură încercăm şi reabilitarea Casei Tineretului. (...) Aici va trebui făcută şi o recompartimentare. Hotelul va avea alt standard. Clădirea din faţă, unde a fost biblioteca, va avea alte standarde. Vor fi alte elemente de recompartimentare şi regândire tehnică", a mai spus sursa citată.
Reamintim că în toamna lui 2013, clădirea Palatului Administrativ, proprietatea publică a statului, a trecut prin Hotărâre de Guvern din administrarea Instituţiei Prefectului Judeţului Brăila în cea a CJ Brăila. Decizia a fost luată, la acea vreme, pe fundalul insistenţelor la Centru ale fostului preşedinte al CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu. Mai exact, după falimentul CET, instituţia a rămas fără căldură, iar Prefectura nu beneficia de fondurile necesare pentru a remedia situaţia. Astfel, s-a ajuns la varianta preluării Palatului Administrativ de către CJ Brăila, care avea posibilitatea să monteze o centrală termică.
Revenind la anunţul din SEAP, lansat de autoritatea judeţeană, contractul de consultanţă va fi atribuit în cadrul unei selecţii de oferte având criteriu de atribuire "preţul cel mai scăzut". Data limită de depunere a ofertelor expiră marţi, 15 decembrie, la ora 10.00, iar 3 ore mai târziu, autoritatea contractantă va deschide ofertele.