Mergi la conţinutul principal

CJ a reusit sa-si adjudece terenul de sub viitorul pod peste Dunare

Presedintele Consiliului Judetean Braila face presiuni asupra citorva zeci de revolutionari, sa-si vinda terenurile detinute in zona Vadeni, ca sa se poata construi, chipurile, podul peste Dunare. Este acuzatia formulata, ieri, de presedintele PD Braila, deputatul Horia Vasioiu, care sustine ca seful CJ ii si dezinformeaza pe revolutionari spunindu-le ca daca nu accepta sa vinda sau sa faca schimb de terenuri, vor fi expropriati si nu vor mai primi nici un leu:
"I-a convocat la sediul Consiliului Judetean pe toti revolutionarii sau urmasii acestora care aveau titluri de propietate in zona Vadeni. Le-a facut in scris convocare la CJ, le-a pus in fata si doua desene, unul care cica ar reprezenta podul de la Braila, cu niste parcele si altul, care reprezinta zona podului si suprafete de teren din comuna Vadeni. De ce i-a chemat pe acesti oameni? Sa le dea trei alternative. Stiti ca revolutionarii au, in conformitate cu legea, un ha de pamint. El le-a spus ca au trei variante: una ar fi sa vinda acel ha de pamint CJ, a doua, sa faca schimb si sa dea terenul CJ in schimb dindu-li-se 1,5 ha in alta zona, iar a treia ar fi sa fie expropriati, pe motiv ca acolo se va face podul peste Dunare. Cind oamenii au solicitat sa li se spuna cu ce pret sa vinda pamintul, li s-a spus ca va angaja un expert care sa faca o evaluare si apoi li se va spune pretul, dar negocierea va fi individual, cu fiecare persoana. Cit priveste schimbul 1 ha contra 1,5 ha, stau si ma intreb de unde Dumnezeu are CJ atitea ha de pamint, pentru ca ar fi trebuit sa se incheie actiunea prin care oamenilor sa le fie retrocedate terenurile si din cite stiu eu, Braila nu mai are teren disponibil. Cit priveste exproprierea, li s-a spus ca nu vor primi nimic in schimbul acelor terenuri, lucru total fals, pentru ca exproprierea nu se poate face decit in urma unui act guvernamental, contracost, la pretul pietei. Oamenilor li s-a dat si un formular pe care li s-a spus sa bifeze care dintre variante o doresc, una sau doua variante. Asa ca vindem pielea ursului din padure, pentru ca deocamdata nu exista nici un fel de aprobare a nici unui factor decizional din Romania, avind in vedere ca acest pod este de interes national si nu se poate face decit in urma unor actiuni guvernamentale. Mai mult decit atit, stiu ca el a intrat si in discutii cu cei de la Tulcea si a cam fost refuzat vizavi de punerea la dispozitie a unor suprafete de pamint de pe teritoriul judetului vecin. Am informatia de la vicepresedintele CJ Tulcea, parerea mea este ca nu sint decit niste vorbe, nu se poate face absolut nimic, numai pentru ca vrea presedintele CJ Braila".

"Pamintul ce va fi cumparat de CJ Tulcea va costa cel putin trei milioane de euro"

Potrivit presei centrale, insa, conducerea CJ Tulcea colaboreaza bine cu CJ Braila, in identificarea proprietarilor de teren din zona podului si convingerea lor sa-l vinda Consiliului Judetean. Mai mult, ca urmare a incercarilor CJ Tulcea de a obtine terenurile de sub pod, in zona a inceput deja specula cu pamint. "Consiliile judetene din cele doua judete s-au asociat, zilele trecute, pentru a promova aceasta investitie, estimata la circa 320 milioane de euro. Conform acordului de parteneriat semnat de presedintii Gheorghe Bunea Stancu (CJ Braila) si Gheorghe Bunduc (CJ Tulcea), administratiile din cele doua judete se angajeaza sa asigure sumele necesare pentru achizitionarea terenului pe care se va realiza investitia, sa identifice programe de finantare pentru derularea investitiei, sa cofinanteze documentatia in vederea realizarii proiectului. Proiectul prevede ca podul sa aiba o lungime de 1,5 km, din care deschiderea efectiva peste Dunare de 900 metri. Capul brailean al podului este proiectat in apropierea localitatii Baldovinesti, iar pe malul din judetul Tulcea se preconizeaza realizarea unui viaduct de aproximativ 10 kilometri care sa traverseze amenajarea agricola Macin-Smirdan, din aval de satul Smirdan pina in apropierea satului Jijila. Stancu a declarat ca a identificat terenul din Braila pe care se va construi obiectivul. "Am purtat discutii cu proprietarii si estimam ca achizitionarea terenului ne va costa 1,5 milioane de euro". Si Gheorghe Bunduc, presedintele CJ Tulcea, le-a cerut subalternilor sa identifice terenul aferent podului. Calculele functionarilor tulceni arata ca pamintul ce va fi cumparat de CJ Tulcea va costa cel putin trei milioane de euro", aflam din presa centrala.
Ca lucrurile au intrat pe fagasul normal ne-a confirmat si presedintele CJ Braila, care ne-a declarat ca negocierile cu proprietarii de terenuri din zona merg bine si ca au mai ramas de convins doar 3-4 persoane. El a precizat si ca discutia cu revolutionarii a avut loc, dar ca nu a fost vorba sub nici o forma de presiuni de vreun fel sau dezinformare: "Colegii din CJ au primit de la mine sarcina sa rezolve problema terenului de sub pod, ca sa asiguram conditiile pentru incepere a licitatiei privind constructia acestui obiectiv. Intr-adevar, a avut o discutie cu revolutionarii, la aceasta au participat, printre altii, si secretarul judetului si le-am explicat care sint variantele de lucru: vinzarea, schimbul de terenuri, care nu ne prea convenea nici noua, dar nici lor, sau exproprierea, varianta in care un expert urma sa evalueze terenurile si sa fie platiti proprietarii. Toti cei prezenti si-au dat acordul pentru vinzare, si a mai ramas de discutat cu 3-4 proprietari care nu erau in oras, la momentul respectiv".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu