Membrii CJ Brăila au hotărât, ieri, să prelungească asocierea cu Unităţile Administrativ-Teritoriale din judeţ, în vederea deszăpezirii drumurilor judeţene în caz de urgenţă. Mai exact, pe ordinea de zi a şedinţei ordinare de ieri a fost trecut un proiect legat de acest subiect, care cuprindea strict perioada 01.12.2014 - 31.12.2014. Pentru a fi acoperit tot sezonul rece, liderul grupului PSD Ionel Avram a venit cu mai multe completări, cea principală fiind prelungirea acestei asocieri până pe 31 martie 2015. Potrivit acestuia, consiliile locale cu care s-a făcut asocierea până în prezent sunt: Bordei Verde, Frecăţei, Galbenu, Gradiştea, Jirlău, Salcia Tudor, Stăncuţa, Şuţeşti, Tufeşti, Unirea, Victoria, Vişani şi Zăvoaia. "Vreau să vă spun că aceste UAT-uri au răspuns solicitării noastre. Dacă vă aduceţi foarte bine aminte, acum o lună şi ceva ne-am întrunit tocmai pentru acest lucru. Din păcate, sunt doar 13 primării care şi-au dat acordul pentru a interveni pe drumurile judeţene pe perioada de iarnă. Dar după cum spunea şi domnul preşedinte Mortu, nu este suficient numai cu aceste primării şi va trebui să vedem ce avem de făcut pe viitor", a declarat vicele liberal Ovidiu Nechita. Trebuie precizat că PSD-istul Ionel Avram a mai venit cu o propunere importantă, şi anume mandatarea lui Viorel Mortu în vederea semnării "în numele şi pe seama CJ Brăila" a contractului de asociere cu primăriile. De asemenea, secretarul judeţului, Nicu Filote, a ţinut să precizeze că suma alocată pentru acţiunile de deszăpezire va fi stabilită în viitorul apropiat.
Nemulţumiri în rândul consilierilor
Propunerea lui Avram privind prelungirea perioadei de parteneriat cu primăriile din judeţ în vederea posibilelor acţiuni de intervenţie în caz de urgenţă pe timpul iernii nu a picat tocmai pe placul tuturor consilierilor. PSD- iştii Emilia Meiroşu şi Marius Dobrotă au subliniat că, din punctul lor de vedere, nu se poate face o asemenea prelungire, deoarece Consiliile Locale din teritoriu au dat hotărâri referitoare strict la data de 31 decembrie, iar decizia CJ, este ulterioară proiectelor votate de UAT-uri. "În proiectul de hotărâre termenul este de 31 decembrie 2014. Primăriile care au anchiesat şi au dat hotărâri de consiliu au făcut-o tot până la 31 decembrie. Noi nu putem modifica termenul de la 31 decembrie 2014 până la 31 martie 2015. Ei ar trebui să fie înştiinţaţi, pentru a da alte hotărâri de consiliu. Propun să mergem pe formula veche", a declarat Dobrotă. Cu toate acestea, secretarul judeţului, Nicu Filote, a subliniat că lucrurile sunt în regulă şi că se poate face modificarea fără niciun fel de problemă. "Contractul de asociere se face pe termenul pe care noi îl adoptăm astăzi. Deci în interiorul intervalului în care este aprobată asocierea, adică până la 31 martie 2015. Haideţi să fim raţionali. Noi facem un acord de asociere pentru perspectivă, nu pentru trecut. Avem hotărârile pe care le-au emis ei cu privire la asociere, perioada poate fi modificată, este simplu. Contractul de asociere va fi semnat după ce vor fi puse de acord cele două perioade şi cu asta cred că nu mai există dubii", a declarat Filote.
Proiectul a fost aprobat în final, cu propunerea lui Avram pentru prelungirea perioadei de parteneriat până la data de 31 martie 2015, cu 24 voturi "pentru", o abţinere a Emiliei Meiroşu (PSD) şi două voturi "contra" Marius Dobrotă (PSD) şi Ernest Mocanu (UNPR).