Mergi la conţinutul principal

CJ Braila vrea sa atraga finantari externe de sute de milioane de euro

La acest moment, Consiliul Judetean Braila are depuse, la diverse organisme, cereri de finantare pentru 28 de proiecte, in valoare totala de 78 milioane RON. Printre proiectele vizate se numara: alimentari cu apa, constructia sau reabilitarea de poduri, constructia unui sistem centralizat de canalizare a apei si a unei statii de epurare si tratare a apelor uzate la Maxineni, consolidarea malurilor riului Buzau. Toate acestea au primit deja finantarea cheltuielilor necesare proiectarii, respectiv 2,6 milioane RON.
Portofoliul Consiliului Judetean, pentru perioada urmatoare, cuprinde alte 12 proiecte, in valoare totala de peste 500 milioane euro, dupa cum se lauda conducerea CJ. Pentru acestea exista deja studii de fezabilitate intocmite, pentru care, daca se iveste vreo linie de finantare, se pot depune rapid documentatiile. Astfel, de departe, cel mai mare proiect, dar si cel mai greu realizabil, este acela al podului peste Dunare, estimat la circa 308 milioane euro, de care ar beneficia judetele Braila, Galati si Tulcea. Un alt proiect la fel de "fantastic" este cel de reabilitare a infrastructurii aeroportului Ianca, in vederea construirii terminalului pentru cargo si pasageri, estimat la 140 milioane euro. Alte proiecte vizeaza includerea in circuitul turistic si balnear a lacurilor sarate Ciineni si Movila Miresii, a hrubelor Brailei, valorificarea potentialului lacurilor Zaton si Blasova, modernizarea infrastructurii turistice din statiunea Lacu Sarat, imbunatatirea infrastructurii de acces la navigatia pe fluviu pentru comunele riverane din judet. Separat de acestea, insa, mai exista la CJ un portofoliu de proiecte de mediu, aflate in stadiul de studiu de fezabilitate sau proiect tehnic, acestea fiind insa si cele mai realiste. Valoarea totala a acestora este de peste 57 milioane RON (17 milioane euro). Dintre acestea, amintim reabilitarea si extinderea retelei de canalizare din Faurei, reabilitarea sistemului de apa potabila din Faurei, extinderea canalizarii pluviale si menajere din Ianca, retehnologizarea statiei de epurare din Ianca, realizarea unui sistem zonal de alimentare cu apa a localitatilor din sudul judetului, reabilitarea statiei de epurare si extindere retele de canalizare din Insuratei etc. Unul dintre ele, cel privind statia de compostare a deseurilor biodegradabile de la Ianca, a primit recent finantare.
Precizam ca, potrivit datelor furnizate de vicepresedintele CJ, Niculina Moisescu, in ultimii 6 ani, la nivelul Consiliului Judetean Braila au fost implementate, pe finantari externe, 30 de proiecte, in valoare totala de peste 30 milioane euro. Astfel, s-au obtinut finantari pe programe precum PHARE, Macros Ecos Ouverture, Ricop, SAPARD, Fondul Europa 2006. Din totalul sumelor utilizate pentru realizarea acestor proiecte, contributia achitata de CJ, ca si cofinantare, a fost de 8 milioane euro. Dintre obiectivele realizate, cele mai importante s-au referit la retele de alimentare cu apa potabila la Oprisesenesti, Tufesti, Dedulesti, Racovita, pietruirea unor drumuri comunale, reabilitarea unor grupuri scolare, reabilitarea si modernizarea Spitalului de Obstetrica- Ginecologie si, cel mai recent, dar de departe si cel mai costisitor, reabilitarea centrului istoric al municipiului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro