* consilierii județeni ai PMP Brăila au inițiat un proiect de hotărâre privind achiziționarea de către Consiliul Județean a unei construcții care se află în curtea Corpului B al Spitalului Județean de Urgență * este vorba despre un fost chioșc alimentar, proprietatea unei societăți, pe care conducerea Spitalului Județean intenționează să îl folosească pentru triaj epidemiologic și ca sală de așteptare pentru pacienți * membrii CJ Brăila au aprobat comisia care se va ocupa de negociere
Membrii Consiliului Județean Brăila au aprobat, recent, achiziționarea unei construcții care se află în curtea Corpului B al Spitalului Județean de Urgență (fostul Spital 3 din Hipodrom), deși este proprietate privată. Acest corp de 57 mp figurează în acte sub denumirea de ”construcția C15- magazie” și a fost în trecut un chioșc alimentar ce aparținea SC Burcanini SRL, o societate din Brăila. Contractul de concesiune nu a mai fost prelungit, iar clădirea a ajuns să zacă în curtea spitalului. Totuși, odată cu apariția cozilor pacienților care veneau la secția de Diabet a spitalului, iar ulterior în pandemie, conducerea spitalului a luat decizia de a prelua și folosi respectivul corp în funcție de necesități, după ce a solicitat acordul verbal al proprietarului, potrivit președintelui CJ Brăila, Francisk Chiriac. În acest context, a luat naștere un proiect de hotărâre, inițiat de consilierii PMP Brăila Viorel Botea (membru în Consiliul de Administrație al SJU Brăila), Duran Ismail și Genina Virginia Broască Toma, privind achiziția acestei clădiri. Proiectul a fost dezbătut în cadrul ședinței ordinare din luna octombrie și cu această ocazie, consilierii au aprobat și componența comisiei care va negocia valoarea de cumpărare a bunului.
Din referatul de aprobare aflăm că încă din 2003 construcțiile și terenul de la adresa respectivă au fost transmise în administrarea SJU.
”În contextul epidemiologic actual și ca urmare a măsurilor impuse pentru prevenirea și limitarea răspândirii infecției SARS-CoV-2, construcția a fost reabilitată de către SJU Brăila, fără acordul proprietarului, în vederea desfășurării activității de triaj epidemiologic și sală de așteptare pentru ambulatoriul de specialitate”, se specifică în referatul de aprobare a proiectului.
În mai 2021, SJU a transmis o adresă către CJ Brăila prin care a informat că la nivelul Comitetului Director a fost analizată situația și s-a ajuns la concluzia că acest imobil situat în incinta Pavilionului B este necesar în vederea desfășurării activităților menționate. De altfel, membrii Consiliului de Administrație și-au exprimat acordul de principiu privind cumpărarea clădirii, în ședința din iunie 2021. Astfel, s-a încheiat un contract de servicii pentru evaluarea clădirii în vedere demarării procedurilor de cumpărare. Evaluatorul a considerat că ”metoda capitalizării veniturilor reflectă cel mai bine condițiile și așteptările pieței imobiliare, iar valoarea de piață a proprietății evaluate, la data de 30.09.2021, este cea rezultată din abordarea prin venit, respectiv 10.600 euro, echivalentul a 52.400 lei”.
Cine va negocia pentru achiziția clădirii
Chiriac a propus în ședință ca din comisia de negociere formată din cinci membri să facă parte și doi funcționari publici. Astfel, liberalii l-au propus pe Marian Căpățînă (care a primit 24 de voturi ”pentru” și 5 împotrivă), grupul PMP l-a propus pe Viorel Botea (25 voturi ”pentru”, 4 ”împotrivă”) iar PSD-iștii pe Marius Dobrotă (26 ”pentru”, 3 ”împotrivă”). În ceea ce îi privește pe funcționari: Marcela Țiripa - consilier în cadrul Direcției de Administrare Patrimoniu și Evidență Bugetară și Orest Sulicu - Direcția Administrație Publică Contencios, au primit fiecare 28 voturi ”pentru” și 1 ”împotrivă”. Componența comisiei a fost aleasă prin vot secret. Membrii acesteia au fost mandatați să negocieze prețul de cumpărare a construcției, fără a depăși valoarea rezultată din raportul de evaluare.
Proiectul a fost aprobat în unanimitate.
”Vreau să vă mulțumesc, stimați colegi, pentru respectul pe care l-ați dat pentru tot ceea ce înseamnă cetățeni brăileni. Pentru că proiectul pe care l-am aprobat astăzi este unul benefic pentru brăileni”, a declarat Botea, după votul proiectului.
Contactat ulterior ședinței, președintele CJ Brăila a afirmat că respectivul chioșc a fost construit acolo încă din anii '90, însă legislația ulterioară nu a mai permis funcționarea sa. Context în care soluțiile erau fie demolarea clădirii, fie achiziționarea ei. Și cum de la nivelul conducerii spitalului s-a transmis că respectiva construcție este folositoare, a fost de acord să înceapă negocierile pentru achiziția sa. Cât despre investițiile făcute acolo de către spital, Chiriac a afirmat că nu a fost nimic altceva decât văruirea spațiului și dotarea minimă pentru a putea fi pus la dispoziția pacienților, totul cu costuri minime.