Consilierii judeţeni au aprobat criteriile pentru concesionarea lacului Blasova, în cadrul celei mai recente şedinţe ordinare a CJ Brăila. Aceştia au ajuns la un consens după ce, în şedinţa din luna octombrie, acelaşi subiect a stârnit haos total în mini-Parlamentul judeţean, iar proiectul de hotărâre a picat la vot ca urmare a neînţelegerilor privind redevenţa. Varianta propusă iniţial spre aprobare nu a fost pe gustul tuturor membrilor consiliului. Liberalul Marian Sârbu a ţinut să vină cu două amendamente la acest proiect şi a cerut să fie supuse pe rând aprobării plenului. Primul a făcut referire la schimbarea valorii redevenţei de la 800 kg la 600 kg grâu pe hectar, iar al doilea a cerut o perioadă de concesionare mai lungă decât cea de 10 ani. "Vă solicit 600 kg de grâu/ha pentru că asta este redevenţa pe care o primeşte şi ADS-ul pe o astfel de baltă. Ăsta trebuie să fie preţul de plecare. Ţineţi cont şi de faptul că în momentul în care s-a stabilit redevenţa pentru terenul arabil - acolo unde se beneficiază de subvenţie care este de 175 euro pe hectar -, s-a pornit licitaţia 1.000 kg, subvenţia fiind suficientă să îşi plătească redevenţa. Or, aici nu există subvenţie... Cel de-al doilea amendament se referă la perioada concesiunii. Vă propun să fiţi de acord cu o perioadă de cel puţin 15 ani, în cazul în care concesionarul accesează fonduri europene pentru dezvoltarea exploataţiei piscicole de minim 500.000 euro. Iar dacă nu face acest lucru în primii 5 ani, să rămână la 10 ani", a afirmat Sârbu. Ambele amendamente au fost supuse ulterior la vot, însă nu a trecut de votul majorităţii decât cel privind perioada de 15 ani.
Chiru: "Mă miră absenţa preşedintelui PSD-ului la şedinţa noastră de consiliu"
Singurul care s-a arătat profund deranjat de acest subiect a fost consilierul judeţean PNŢCD Gheorghe Chiru, care a criticat faptul că se încearcă adoptarea unui proiect "cu dedicaţie". Acesta a ţinut să amintească faptul că la şedinţa trecută a fost prezent în sală şi liderul PSD Brăila, primarul Aurel Simionescu, pentru a se asigura de modul de vot al consilierilor partidului. "De-a lungul timpului m-am întrebat permanent ce e cu acest lac? La şedinţa trecută am spus câteva lucruri. Mă miră absenţa preşedintelui PSD-ului la şedinţa noastră de consiliu. A primarului municipiului. Ca să întărească aici. Eu ştiu... Poate unii nu vor să ridice mâna. (...) Concesionarea acestui lac nu ajută judeţul nici financiar şi în niciun fel. Noi trebuia să avem o viziune cu totul altfel despre acest lac. Nu una în care scăpăm de ea pe termen de... cât aţi spus, 45 de ani?!", a întrebat Chiru, ironic. Ţărănistul a cerut să se consemneze clar în procesul verbal al şedinţei că refuză să participe la vot în cazul acestui proiect. "Nu vreau să fiu parte la o chestie care aduce atingere imaginii Consiliului. Nu avem niciun avantaj din punct de vedere financiar. Acolo se pot câştiga bani de 10 ori mai mult şi în alte condiţii. Lucrurile nu sunt în ordine!", a mai completat consilierul.
La rândul său, liberalul Vasile Cortez a ţinut să atragă atenţia că în cazul în care grupul PNL refuză să participe la vot, proiectul nu va trece. Acesta a cerut ca orientarea principală a conducerii CJ Brăila să fie pentru dezvoltarea zonei Blasova şi nu neapărat pentru a câştiga foarte mulţi bani. "În discuţiile pe care le-am avut cu domnul Cortez, am explicat proiectul CJ-ului pentru Blasova. Pe timp îndelungat, 10 sau 15 ani. Toate demersurile făcute sunt pentru dezvoltare. Este falsă ideea că totul este cu adresabilitate. Nu reiese de nicăieri. Totul este gândit în etape, astfel încât acolo să fie un loc de agrement pentru Brăila", a replicat Viorel Mortu, preşedintele interimar al CJ Brăila.
În cele din urmă, s-a hotărât că cel care va câştiga licitaţia pentru lacul Blasova, aflat în perimetrul comunei Frecăţei, va avea de plătit o redevenţă de cel puţin 800 kg grâu/ha, pentru o perioadă de 15 ani, iar asta cu condiţia de a accesa fonduri europene. Dacă nu, perioada concesionării se va diminua la 10 ani. Proiectul a fost adoptat cu 28 de voturi "pentru" şi o abţinere din partea liberalului Ovidiu Nechita. De asemenea, aşa cum am precizat anterior, ţărănistul Gheorghe Chiru a refuzat să participe la vot.
Niciun consilier judeţean în comisia de evaluare
Tot în cadrul acestui proiect, s-a hotărât, prin vot secret, componenţa comisiei de evaluare a ofertelor legate de concesionarea lacului Blasova. La sugestia preşedintelui interimar al CJ Brăila, Viorel Mortu, nu au fost acceptate propuneri privind consilierii judeţeni, ca membri în cadrul comisiei. "Pentru a evita acele refuzuri şi situaţii penibile aş vrea să nu mai cuprindem consilieri judeţeni în aceste comisii. Am avut foarte multe probleme în trecut din cauza aceasta. (...) Când se vor desface plicurile, consilierii judeţeni pot asista la eveniment, sunt invitaţi", a declarat acesta. Astfel, ca urmare a acceptului dat de CJ, din comisia de evaluare a ofertelor vor face parte: Manole Mioara, ca preşedinte, şi membrii tulari: Nicoleta Lete, Dumitrel Priceputu, Florin Ghiorghiu, Maria Ion. La aceştia, se vor adăuga, tot ca membri titulari, doi reprezentanţi ce vor fi desemnaţi ulterior de către Agenţia Judeţeană de Protecţie a Mediului. Ca membri supleanţi au fost votaţi: Camelia Ţipan, Maria Petrescu, Dragoş Croitoru şi Magdalena Marcu.
Reamintim că, în urma unei hotărâri de guvern din 2004 au fost transmise din domeniul public al statului în cel al judeţului Brăila şi administrarea Consiliului Judeţean, un teren de 309,87 ha şi alte 375 ha reprezentând lacul Blasova. În 2005, lacul a fost concesionat în suprafaţă totală prin licitaţie, pentru o perioadă de 10 ani printr-o hotărâre de CJ, către SC "Gropeanu Com" SRL Brăila, aparţinând omului de afaceri Aurică Gropeneanu.