• consilierii judeţeni au aprobat în luna decembrie programul cadru al manifestărilor cultural-artistice care se vor organiza în Brăila în anul 2018, cu ocazia sărbătoririi “Brăila 650” şi Centenarului Marii Uniri • Simpozionul de Sculptură Monumentală “Nicăpetre”, ediţia III, a stârnit o serie de controverse în cadrul şedinţei, având în vedere faptul că statuile rezultate în urma primelor două tabere încă zac în curtea liceului «Neniţescu» • consilierul judeţean independent Marian Căpăţînă, iniţiatorul proiectului, a adus o serie de acuzaţii la adresa Primăriei şi a fostului arhitect-şef care a proiectat soclurile statuilor şi a ţinut pe loc amplasarea lor • tot în 2018 este programat un alt simpozion ce urmăreşte realizarea a 12 busturi comemorative pentru soldaţii căzuţi în războaiele pe care le-a dus România • la rândul său, consilierul judeţean PND Simona Drăghincescu a venit cu ideea unui Simpozion de Pictură şi a primit undă verde
Agitaţie maximă la capitolul “Cultură” în Consiliul Judeţean Brăila cu ocazia sărbătoririi în 2018 a 650 de ani de la atestarea documentară a oraşului şi totodată a Centenarului Marii Uniri. În şedinţa ordinară din luna decembrie a anului trecut, consilierii judeţeni au dezbătut un proiect privind “Programul cadru al manifestărilor cultural-artistice care se vor organiza în judeţul Brăila în 2018”, plecând tocmai de la importanţa evenimentelor ce trebuie marcate în următoarele 12 luni. Potrivit raportului proiectului de hotărâre “deoarece anul 2018 este de o importanţă însemnată datorită celor două mari evenimente care îl marchează, respectiv aniversarea Centenarului României şi aniversarea a 650 de ani de atestare documentară a Brăilei, instituţiile de cultură din subordinea Consiliului Judeţean au pregătit, pe tot parcursul anului, o serie de activităţi dedicate acestor evenimente”. Este vorba despre Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati”, Muzeul Brăilei “Carol I”, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Brăila, Şcoala Populară de Arte şi Meserii “Vespasian Lungu” Brăila, Direcţia Administraţie Publică - Contencios şi Filarmonica Lyra “George Cavadia”, ultima fiind introdusă ca urmare a unui amendament al consilierului judeţean independent Marian Căpăţînă, votat în unanimitate de către restul membrilor prezenţi în sală.
“Ca în fiecare an, votăm un program cadru al activităţilor. Evenimentele fundamentale care domină programul sunt cele două legate de municipiu: începând din ianuarie - «Brăila 650» şi vârf de sarcină - «Centenarul Marii Uniri». În acest timp, în tot judeţul şi în municipiu, sunt activităţi specifice. Nu este lună fără un eveniment organizat pe această temă. Vârf de sarcină va fi ianuarie, pe secvenţa Municipiu şi pe secvenţa naţională - decembrie, noiembrie. Dar probabil şi în august, atunci când sunt Zilele Municipiului Brăila. Fiind un program cadru cu finanţare a fiecărei instituţii, propun ca văzând şi făcând, cu o lună înainte, să votăm şi alte activităţi care se vor desfăşura pe timpul anului. Pentru că în mod cert, ele vor fi mult mai multe, mult mai complexe, astfel încât judeţul Brăila, chiar dacă este poziţionat la margine de ţară, să onoreze nobleţea celor două evenimente: unul local şi unul naţional”, a declarat consilierul judeţean PSD Viorel Mortu.
Mai mult, acesta le-a propus colegilor să fie de acord cu sprijinirea unei campanii lansate de Antena 3 privind plantarea de stejari în Focşani, în onoarea soldaţilor căzuţi în Primul Război Mondial.
“Să mergem la Focşani şi să plantăm câteva sute de stejari pe lotul dat de Consiliul Judeţean Vrancea pe proiectul iniţiat de Antena 3: «Pentru fiecare soldat căzut pe front, un stejar plantat». Ne-ar sta bine să facem acest lucru şi, de asemenea, ştiu deja şcoli sau alte instituţii care vor să meargă. Chiar structuri profesionale. Ştiu profesori care vor să meargă, cancelarii adică. În astfel de cazuri, aş propune ca noi să ajutăm prin finanţări sau sponsorizare pentru aceste activităţi care ar spori într-un fel nobleţea a ceea ce vom face la Brăila”, a mai adăugat Mortu.
Anul statuilor monument la Brăila
Viorel Mortu a mai amintit că în 2018 este programată organizarea unui simpozion de sculptură de către Muzeul Brăilei “Carol I”, eveniment în cadrul căruia se vor realiza 12 busturi ale soldaţilor căzuţi la datorie care vor fi ulterior expuse la Garnizoana Brăila. Profitând de ocazie, acesta l-a rugat pe consilierul judeţean independent Marian Căpăţînă să amâne încă un an organizarea Simpozionului Internaţional de Sculptură Monumentală “Nicăpetre”.
“Îi spun de acum colegului şi prietenului nostru, câtă vreme nu am rezolvat problema statuilor care zac - acesta este verbul care îmi convine mie acum - în curtea liceului de Chimie, aş paria greu pe un proiect de acest tip. Adică ar însemna să adăugăm în program încă un proiect nefinalizat. Anul acesta, Muzeul Brăilei a pregătit simpozionul, în colaborare cu Garnizoana Brăilei, pentru a sculpta busturile unor militari celebri, jertfiţi pe câmpul de luptă care să formeze o rotondă în curtea garnizoanei. Este un moment de respiro între cele două - cinci ediţii dorite pentru Simpozionul «Nicăpetre». Ar trebui în egală măsură să grăbim şi să găsim o formă prin care plasăm statuile undeva în Brăila. Au fost discuţii fel de fel. Dacă însă, nu se vrea pe Bulevardul Independenţei, putem găsi o formulă de dirijare către alte locuri, pentru că am spus deja de mai multe ori, Brăila este oraşul cel mai sărac în statui din România”, a adăugat social-democratul.
Căpăţînă nu a părut la fel de convins că Simpozionul “Nicăpetre” nu ar trebui să se regăsească în programul manifestărilor culturale pe 2018, astfel că a venit cu un amendament în acest sens, anunţând o ediţie specială. Totodată, acesta a ţinut să lămurească de ce încă nu au fost amplasate în oraş statuile rezultate din primele două ediţii, precizând că lucrurile s-au blocat la Primăria Brăila, în special la fostul arhitect-şef, Marian Ion.
“Statuile zac acolo din cauza incompetenţei administraţiei Primăriei Brăila, care nu şi-a pus întrebarea de ce după 4 - 5 licitaţii pentru amplasarea acelor statui, nu a venit nimeni, nu s-a înscris nimeni, nu a adjudecat nimeni?! Înseamnă că undeva este o problemă. Am purtat o discuţie cu domnul primar Marian Dragomir. El mi-a spus că nu ştie ce se întâmplă. Pentru amplasarea statuilor din curtea Liceului «Neniţescu», arhitectul-şef care a fost la Primăria Brăila a prevăzut realizarea unor socluri din granit brut, bloc compact 1,5 m pe 1,5 m, cu grosimea de 35 cm. De asemenea, stabilise o anumită sumă la care se făcea acea lucrare, fără a cunoaşte însă că blocurile de granit care sunt în comercializare în România sunt de import. Există doar trei cariere de granit în România: două în Dobrogea şi una în zona Maramureşului. Cele din zona Dobrogei exploatează granitul prin explozie. Cea de la Maramureş într-adevăr taie blocurile direct din stâncă, dar este un granit mai negricios şi foarte scump. Cu nişte cunoscuţi, nişte prieteni am mers în Dobrogea şi din bolovanii care există acolo, prin procedee specifice, am încercat să găsim nişte blocuri din care să facem acele socluri conform documentaţiei pe care a făcut-o Primăria. Cum la suprafaţă aceste blocuri care aveau 15 - 20 de ani păreau intacte, au fost transportate la Brăila pe cheltuiala unor iubitori de comunitate, au fost tăiate şi s-a constatat ulterior că sunt pline de fisuri. De aceea, documentaţia care vizează amplasarea statuilor în municipiul Brăila, aşa cum a fost deja stabilit prin nişte hotărâri atât în CLM cât şi în CJ, şi prin documentaţia acordului de asociere, va trebui refăcută. Şi acele socluri să fie cu miez de beton şi placate cu granit”, a explicat Căpăţînă, cel care a venit cu ideea realizării simpozionului de sculptură.
Acesta a adăugat că programul cadru al acţiunilor culturale se aprobă în luna decembrie, tocmai fiindcă are ca raţionament construcţia bugetelor instituţiilor de cultură, bugete care se votează la începutul anului următor, prin urmare a insistat ca Simpozionul “Nicăpetre” să fie prins în proiect, amendament care i-a fost aprobat în cele din urmă de către consilierii judeţeni. Căpăţînă a precizat că ediţia a treia ar trebuie să fie una omagială, dedicată Centenarului Marii Uniri. “Scopul acestui simpozion este de a realiza patru lucrări grandioase care vor fi amplasate în Brăila, Ianca, Făurei şi Însurăţei ca un omagiu pentru împlinirea celor 100 de ani de la formarea statului român”, a conchis sursa citată.
Ionel Cândea, managerul Muzeului Brăilei “Carol I”, a precizat că deşi nu are nimic împotriva unei astfel de idei, nu o consideră oportună în 2018, mai ales că instituţia va realiza celălalt eveniment privind cele 12 busturi pentru Garnizoană. Chiar şi aşa, preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac a dat asigurări că ambele simpozioane se vor putea derula separat, fără niciun fel de problemă în privinţa costurilor.
Şi consilierul judeţean PND Simona Drăghincescu a propus un Simpozion de Pictură, urmând să se stabilească ulterior dacă va fi naţional sau internaţional. Aceasta a punctat că ideea i-a venit în urma discuţiilor purtate cu pictorii din Brăila. Drăghincescu a mai adăugat că în cazul în care nu există posibilitatea finanţării, va solicita acest lucru la votarea bugetului, cel mai probabil în această lună. Amendamentul acesteia a fost aprobat în unanimitate, la fel şi proiectul privind programul manifestărilor cultural-artistice pe 2018, amendat.
Precizăm că de la această şedinţă ordinară consilierii judeţeni PNL au decis să părăsească sala încă de la început, astfel că deciziile au fost luate doar de către PSD-işti şi partenerii lor de pe plan local.