Consiliul Judeţean Brăila a decis, ieri, să renunţe la închirierea prin licitaţie publică a terenului Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă (SCDA) Brăila. Mai exact, este vorba despre revocarea hotărârii de Consiliu Judeţean Brăila privind "aprobarea propunerii de închiriere prin licitaţie publică, pentru o perioadă de 2 ani agricoli (2013-2014 şi 2014-2015) a terenului în suprafaţă de 2.490,1324 ha (loturile L1 -L5), aflat în domeniul public al judeţului şi administrarea Consiliului Judeţean Brăila, amplasat pe raza comunelor Chiscani (loturile L1, L2 şi L3), Măraşu (lotul L4) şi Măxineni (lotul L5), judeţul Brăila". Cum era de aşteptat, proiectul a stârnit discuţii în rândul consilierilor care au solicitat explicaţii din partea preşedintelui CJ Brăila Gheorghe Bunea Stancu. "Întotdeauna lucrurile bune nu rămân nediscutate, nepedepsite, cum vreţi dumneavoastră să spuneţi. Noi am vrut să facem un lucru bun, trainic. Din punctul meu de vedere este legal ceea ce am făcut, dar se pare că nu toată lumea gândeşte ca noi şi sunt fel de fel de comentarii. Pentru a înlătura orice suspiciune în aplicarea legislaţiei în vigoare şi a nu lăsa loc de interpretare, în Ordonanţa de Urgenţă nr. 81 din 29 iulie 2013 se spune că aceste terenuri pot fi lucrate de unităţi şi instituţii de învăţământ superior de cercetare care sunt acreditate de Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice «Gheorghe Ionescu - Şişeşti» (ASAS). Noi am interpretat textul cum că pot lucra şi societăţile care sunt atestate pentru dezvoltare multiplicare - pentru că activitate de cercetare nu poate să facă nici măcar Staţiunea de Cercetări pe cele 2.815 ha, ea face cercetare pe 309 ha, ceea ce aţi aprobat prin votul dumneavoastră, diferenţa este pentru dezvoltare - multiplicare. Noi am considerat că preluându-se aceste terenuri de la ASAS la Consiliul Judeţean lucrurile erau la fel numai că în alte condiţii, cu alt tip de redevenţă propus de noi sau de suma pe care trebuia să o plătească ca şi chirie. Dar se pare că lucrurile s-au interpretat ad literam de către alţii", a declarat Stancu. De menţionat că tot cu această ocazie, s-a decis şi transmiterea în administrare pe o perioadă de un an, către SCDA Brăila, a terenului în suprafaţă totală de 2.506,9031 ha, parte din cele 2.815 ha transferate în luna iulie către judeţul nostru.
Soluţia administraţiei brăilene
Preşedintele CJ Brăila a mai precizat că a propus modificarea ordonanţei privitoare la SCDA, aflată în prezent în dezbaterea Parlamentului. Potrivit acestuia, modificările se referă la faptul că terenul poate fi lucrat şi de societăţi comerciale care sunt atestate de Ministerul Agriculturii, nu doar de unităţile şi instituţiile de învăţământ şi de cercetare acreditate de Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu - Şişeşti", aşa cum prevede momentan Legea 45. De asemenea, că societăţile respective pot face chiar activităţi de cercetare sub monitorizarea şi coordonarea ASAS prin Staţiunea de Cercetare. "Ca să trecem peste faza asta, să nu ajungem ca pământul să fie al nimănui, am luat în calcul să completăm până la 2.815 peste cele 309 ha, să îi dăm în administrare pe un an de zile Staţiunii de Cercetări şi Dezvoltare de la Chiscani, în ideea de a-şi reglementa situaţia juridică cu societăţile cu care dumnealor doresc să intre în asociere pentru definitivarea în anul agricol 2013-2014. (...) Astăzi suntem în situaţia în care această suprafaţă trebuie să fie cultivată, să meargă mai departe. Pe textul actual nu ne lasă unii şi ne interpretează că nu suntem în deplină legalitate, ca să nu spun altfel. Dacă nu trece de Parlament, terenul se întoarce la ASAS, dacă trece cu modificările despre care v-am vorbit, el rămâne al CJ şi va putea fi folosit cu ceea ce am încercat să facem acum. Deci, cercetarea merge pe fondurile europene mai departe, activitatea de cercetare, multiplicare trebuie să meargă mai departe cu noi sau fără noi, de aceea am zis să îl dăm Staţiunii, pentru că ei au de partea lor Legea 45, unde scrie negru pe alb că au voie la asociere. Deci, ăsta este finalul. De ce? Vă las pe dumneavoastră să înţelegeţi. Am şi eu prieteni, dar am şi mai puţin prieteni care mi-au băgat nişte şopârle în această ordonanţă, din punctul meu de vedere", a conchis Stancu.
Singurul care a protestat împotriva proiectului a fost consilierul PNŢCD Gheorghe Chiru, care, aşa cum a promis în cadrul unei conferinţe de presă, s-a abţinut de la vot.