Mergi la conţinutul principal
Noii consilieri judeţeni şi-au preluat mandatele în şedinţă solemnă

CJ Brăila. Resetare

• 27 din cei 30 de consilieri judeţeni brăileni şi-au depus, ieri, jurământul de credinţă şi şi-au preluat mandatele, în cadrul unei şedinţe solemne ce a avut loc, la ora 9:00, în Sala Mare a Palatului Administrativ • tot cu această ocazie şi-a preluat fotoliul de preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila şi PSD-istul Francisk Iulian Chiriac • acesta a anunţat că va urma, în curând, validarea mandatelor celor trei consilieri supleanţi (câte unul de la PSD, PNL, respectiv PMP), după care stabilirea vicepreşedinţilor, Comisiilor de specialitate şi a Consiliilor de Administraţie, în şedinţe extraordinare • potrivit lui Chiriac, propunerile sale pentru posturile de vicepreşedinţi sunt Ionel Epureanu şi Ionuţ Ciprian Dobre

 

Brăilenii au o nouă echipă în fruntea judeţului, începând de ieri. Consilierii judeţeni dar şi preşedintele Francisk Iulian Chiriac (PSD) şi-au depus, luni, jurămintele de credinţă şi şi-au luat în primire mandatele obţinute în urma Alegerilor Locale din 27 septembrie, în cadrul unei şedinţe solemne ce a avut loc în Sala Mare a Palatului Administrativ, la ora 9:00. Evenimentul s-a desfăşurat cu respectarea normelor privind evitarea răspândirii noului coronavirus, astfel că aleşii au purtat mască în cea mai mare parte a timpului, mai puţin pentru câteva secunde, atunci când au fost fotografiaţi de jurnalişti. Precizăm că noua componenţă a CJ Brăila, ca urmare a rezultatului votului brăilenilor, este următoarea: PSD - 17 mandate, PNL - 10 şi PMP - 3 fotolii. Deci, spre deosebire de mandatul trecut, discutăm despre 30 de consilieri în loc de 33. Mai mult, aşa cum am anunţat şi cu alte ocazii, PSD Brăila a câştigat şi mandatul (uninominal) de preşedinte al Consiliului precum şi majoritatea pentru a-şi desemna cei doi vicepreşedinţi. Ei bine, în cadrul şedinţei de constituire a noului CJ Brăila, doar 27 de aleşi şi-au depus jurământul. Doi nu au fost prezenţi la această şedinţă, fiind vorba despre membri supleanţi, iar un al treilea a refuzat preluarea mandatului. 

 

Cine face parte din noul CJ Brăila

Pe scurt, evenimentul solemn a fost condus iniţial de subprefectul Simona Drăghincescu şi de secretarul judeţului Dumitrel Priceputu, însă conform procedurilor, cei doi au predat ştafeta preşedintelui de şedinţă. Onoarea i-a revenit celui mai în vârstă dintre aleşi. Mai exact, social-democratul Dumitru Văduva, care a fost asistat de doi dintre cei mai tineri consilieri judeţeni: Andreia-Daniela Pascale de la PNL şi Ionuţ Andrei Ichim de la PSD. Rând pe rând, la apelul în ordine alfabetică făcut de secretarul judeţului, fiecare consilier judeţean a ieşit în faţă, şi-a depus jurământul de credinţă, după care şi-au luat în primire mandatul.

Astfel, cei 16 consilieri PSD care şi-au depus jurământul, sunt: Gabriel Mihai Abăseacă, Gina Anton, Carmelia-Mariana Dragomir-Bălănică, Daniela Bordea, Fănel Burtea, Ionuţ Ciprian Dobre, Marius-Valentin Dobrotă, Aurel Dumitru, Ionel Epureanu, Marian Ghiorghiu, Ionuţ Andrei Ichim, Marius-Cătălin Negru, George-Adrian Paladi, Valentina Turcoeanu, Dumitru Văduva, Dorel Vîlsan. Precizăm că următorul candidat pe lista cu care PSD Brăila s-a înscris în alegerile locale pentru CJ Brăila este Carmen-Elena Bănică (locul 18).

Cei 9 consilieri PNL care şi-au preluat mandatele, sunt: Marian Căpăţînă, Florin-Eugen Cîrligea, Vasile Cortez, Alexandru-Zaharia Dănăilă, Stăvărel Dorobanţu, Ana-Maria Necoară, Andreia-Daniela Pascale, Cristian-Florinel Pricop, Vasile-Constantin Varga. Menţionăm că Alexandru Popa a refuzat mandatul, acesta fiind în fruntea listei de deputaţi a PNL Brăila pentru Alegerile Parlamentare. Ţinând cont de această retragere, următorul pe lista PNL Brăila la Consiliul Judeţean este Dănuţ Lungu (locul 11).

Doar doi consilieri PMP au depus jurământul. Aceştia sunt: Ionel Adetu şi preşedintele PMP Brăila, Viorel Botea. Locul 3 pe lista PMP la Consiliul Judeţean este ocupat de Coman Sarafolean, urmat de Virgina Geanina Toma Broască pe patru, însă cei doi se află şi pe lista de la CLM Brăila, astfel că rămâne de văzut ce vor alege. Pe locul cinci la CJ Brăila din partea PMP se află Tudorel Gîscă (subinginer). Trebuie totuşi punctat că Adetu era “în cărţi”, iniţial, pentru un fotoliu de consilier municipal, însă s-a răzgândit şi a preferat să îşi reînnoiască mandatul de consilier judeţean.

 

Francisk Iulian Chiriac şi-a luat în primire fotoliul de preşedinte al CJ

După depunerea jurământului consilierilor judeţeni, a venit şi rândul preşedintelui CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac. Înainte de depunerea jurământului de către acesta, preşedintele de şedinţă a dat citire hotărârii Tribunalului Brăila, din 12.10.2020, prin care a fost admis mandatul lui Francisk Chiriac în fruntea Consiliului. Drăghincescu a anunţat că hotărârea nu a fost atacată, astfel că este definitivă şi irevocabilă.

“Bună dimineaţa doamnelor şi domnilor consilieri, invitaţi. Mulţumesc foarte mult că aţi fost alături de noi. Am depus jurământul. Din momentul de faţă, Consiliul Judeţean este legal constituit. Cu siguranţă, acest mandat va fi mai bun decât cel trecut. Toate proiectele care au fost dezbătute în campania electorală vor fi puse în practică pentru binele locuitorilor judeţului Brăila. Dar proiecte care să fie sustenabile şi care pot fi duse la îndeplinire. Avem alături de noi şi foarte mulţi tineri. Mă bucur foarte mult. Este un schimb de generaţii foarte corect şi normal. Sper ca experienţa consilierilor mai în vârstă să fie de bun augur şi pentru cei mai tineri. Vă asigur că uşa biroului meu va fi deschisă în continuare, acolo unde lucrurile pot fi rezolvate. Şi cu siguranţă pot fi rezolvate, dar doar în folosul cetăţenilor Judeţului Brăila, aşa cum am făcut-o şi în mandatul precedent”, a declarat Chiriac.

După preluarea oficială a mandatului, Chiriac a mai anunţat că va urma completarea componenţei CJ Brăila cu cei trei consilieri supleanţi (câte unul de la PSD, PNL, respectiv PMP) pe locurile rămase vacante, stabilirea vicepreşedinţilor, a componenţei Comisiilor de specialitate şi a Consiliilor de Administraţie, cel mai probabil în cadrul unor şedinţe extraordinare.

“Vreau doar să vă anunţ că după validarea consilierilor supleanţi, vom face două şedinţe extraordinare. Să nu mai fie cu atacuri. Deci să fie validaţi şi supleanţii şi să trecem la alegerea comisiilor de specialitate. După care vom trece la următoarea etapă de alegere a celor doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean. Şi trecerea în revistă, şi votarea pe toate Consiliile de Administraţie, astfel încât să trecem cât mai repede la treabă”, a mai transmis şeful CJ.

La rândul său, secretarul judeţului, Dumitrel Priceputu a dat citire legislaţiei în vigoare şi le-a atras atenţia noilor consilieri judeţeni că au obligaţia de a-şi depune declaraţii de avere şi de interese, dar şi de a avea grijă la regimul incompatibilităţilor şi al conflictului de interese la proiectele pe care le vor aproba în viitor.

“Vă felicit încă o dată pentru mandatele obţinute, pentru munca depusă şi vă doresc mult succes în următorii patru ani! Şi luaţi decizii numai în folosul cetăţenilor judeţului Brăila. Succes!”, a declarat la final subprefectul Simona Drăghincescu, care a profitat de moment pentru a-i atrage atenţia lui Chiriac că PSD are majoritate şi că nu se va putea plânge că opoziţia a blocat proiecte.

Menţionăm că la şedinţa de ieri au participat şi primarul Marian Dragomir, viceprimarul Alexandru Jantea, precum şi deputaţii PSD Florin Mircea şi Nicu Niţă.

 

Ionel Epureanu şi Ionuţ Ciprian Dobre, viitori vicepreşedinţi

Întrebat care sunt opţiunile sale pentru cele două fotolii de vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean, Francisk Chiriac a afirmat că este vorba despre Ionel Epureanu, cel care a ocupat poziţia de vice în fostul mandat, precum şi despre Ionuţ Ciprian Dobre. Rămâne de văzut dacă aceştia vor primi votul Consiliului.

În privinţa constituirii noului CLM Brăila, potrivit edilului-şef Marian Dragomir, lucrurile ar putea să mai dureze. Acesta ne-a informat că mandatul său de primar a fost validat, însă încă se aşteaptă validarea mandatelor tuturor consilierilor municipali. Cu alte cuvinte, ieri, la închiderea ediţiei print a cotidianului “Obiectiv - Vocea Brăilei”, încă nu se stabilise data pentru şedinţa de constituire a noului Consiliul Local Municipal.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro