CJ Brăila pregăteşte un medic surpriză, înlocuitor pentru Andreicuţ | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

CJ Brăila pregăteşte un medic surpriză, înlocuitor pentru Andreicuţ

Autoritatea judeţeană se confruntă şi în prezent cu haosul generat de scandalul de la Expertiza Muncii. Mai precis, după "vizita" DNA la Serviciul de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Brăila, care a dus la reţinerea şi arestarea preventivă a trei medici, dr. Ana Boală, dr. Rodica Ţone şi dr. Cristinel Andreicuţ, sute de persoane au fost puse în imposibilitatea de a-şi obţine actele pentru a fi încadrate în grad de handicap şi a primi indemnizaţiile. Asta pentru că dr. Cristinel Andreicuţ, care era şi preşedinte al Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap, a fost trimisă în spatele gratiilor, după ce, iniţial a fost arestată la domiciliu. Mai mult, pe lângă faptul că, arestată, dr. Andreicuţ nu şi-a mai putut desfăşura activitatea la comisia aflată în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Brăila, celălalt medic, membru al aceleiaşi comisii, ar fi decis şi el să plece. În aceste condiţii, Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap a rămas fără angajaţii de bază. Problema a fost ridicată în cadrul celei mai recente şedinţe ordinare a CJ Brăila, preşedintele interimar Viorel Mortu şi secretarul judeţului Nicu Filote subliniind că situaţia este extrem de delicată deoarece medicii care ar trebui să facă parte din comisie trebuie să aibă o acreditare specială, lucru greu de găsit. Totodată, aceştia au precizat că situaţia este cu atât mai dificilă cu cât "319 persoane cu handicap aşteaptă să fie evaluate, numai pe luna iunie".

S-a găsit un înlocuitor misterios pentru Andreicuţ

Contactat telefonic, ieri, de redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei" pentru a vedea în ce măsură problema şi-a găsit o rezolvare, secretarul judeţului, Nicu Filote (desemnat să se ocupe de această situaţie), a afirmat că după mai multe vizite atât la Spitalul Judeţean, cât şi la cabinete de medici de familie, a reuşit să găsească, într-un final, doi medici care să facă parte din Comisia de evaluare a persoanelor cu handicap. Filote a fost extrem de reţinut în a face publică identitatea celor doi, cel puţin până la sosirea avizului din partea Ministerului Muncii. În ciuda insistenţelor noastre, singurele date pe care secretarul judeţului a fost dispus să le împărtăşească se referă la faptul că înlocuitorul doctorului Cristinel Andreicuţ este un bărbat şi că celălalt medic, care va fi membru al comisiei, este o femeie, ambii cu vârstă de peste 60 de ani. "Am reuşit. Este vorba despre un domn şi o doamnă, ambii de peste 60 de ani. Domnul care va fi preşedinte, medicul de familie, are specializare pentru medicina muncii şi managementul medicinii muncii, competenţă generală şi de familie. Doamna va fi membru în comisie. Sunt medici de familie şi persoane cu o reputaţie deosebită. Şi cei de la Spitalul Judeţean au o propunere, dar am reuşit cu aceşti doi medici de familie. Deocamdată, suntem în perioada în care încercăm să obţinem avizele de la Ministerul Muncii, iar luni, într-o şedinţă extraordinară de consiliu ar trebui să facem modificarea componenţei Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap. Vreau să fac şi o propunere de modificare a actului normativ, ca pe lângă preşedinte să fie şi un vicepreşedinte sau înlocuitor, ca să nu mai avem astfel de situaţii", a declarat Filote.
Aceeaşi informaţie ne-a fost confirmată şi de şefa DGASPC Brăila, Simona Cimpoae, care ne-a declarat: "Am identificat o persoană care şi-a manifestat disponibilitatea de a fi preşedinte al comisiei şi o altă persoană care va face parte din comisie, ca şi medic. Oricum, de la data suspendării activităţii comisiei, Serviciul de Evaluare Complexă din cadrul DGASPC a evaluat în vederea încadrării în grad de handicap în jur de 500 de persoane, acestea urmând să fie programate pentru a se prezenta la Comisie". Cel mai probabil, ne-a precizat sursa citată, comisia îşi va relua activitatea săptămâna viitoare, iar oamenii vor putea fi programaţi.

Cine trebuie să facă parte din comisie

Potrivit Legii 448/2006 (republicată), Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, trebuie să aibă în componenţă un preşedinte, respectiv un medic de specialitate expertiză medicală a capacităţii de muncă, medicină internă, medicină de familie sau un medic de medicină generală, absolvent de cursuri de management în domeniul socio-medical. La aceştia se adaugă şi un medic de specialitate, propus de direcţia de sănătate publică judeţeană şi un reprezentant desemnat de organizaţiile neguvernamentale care desfăşoară activităţi în beneficiul persoanelor cu handicap, precum şi un psiholog şi un asistent social.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro