Megalicitaţie la Consiliul Judeţean Brăila, pentru atribuirea a două contracte cu valori mari, în cadrul proiectului "Sistem de management integrat al deşeurilor" pe raza judeţului nostru. Practic, este vorba despre un contract de 26,16 milioane lei, fără TVA, pentru închiderea vechiului depozit de deşeuri de la Ianca şi construirea unuia performant, iar al doilea contract de aproape 5,4 milioane lei fără TVA vizează construirea la Însurăţei a unei staţii de transfer pentru deşeuri. Ambele licitaţii sunt programate la jumătatea lunii ianuarie 2014.
Aşa cum am spus, cel mai mare contract este pentru oraşul Ianca, unde va fi închis vechiul depozit de deşeuri nepericuloase proiectat pentru o capacitate de 25.000 mc şi având un grad de umplere de 50%. În locul său va fi construit un alt depozit, cu o capacitate de aproape 10 ori mai mare (248.526 mc) şi o suprafaţă de 3,77 ha, în proiect fiind inclusă şi o staţie de sortare deşeuri cu capacitate de 5.000 tone/an. Valoarea estimată fără TVA este de 26.160.479,03 lei, iar durata contractului este de 18 luni, începând de la data atribuirii. Ofertanţii interesaţi trebuie să constituie o garanţie de participare în cuantum de 500.000 lei, iar câştigătorul va depune şi o garanţie de bună executie de 10% din valoarea fără TVA a contractului. Vor fi acceptate la procedură companiile sau asocierile de firme care fac dovada că au realizat în ultimii 3 ani o cifră medie de afaceri de aproape 25,1 milioane lei, fără TVA. În plus, ofertanţii trebuie să facă dovada că au disponibilităţi băneşti sau resurse financiare pentru minim 3 luni de derulare a contractului, conform graficului de execuţie, în valoare de 4 milioane lei. În ce priveşte experienţa participanţilor la licitaţie, anunţul prevede că ofertanţii trebuie să fie executat în ultimii 5 ani trei proiecte care să aibă ca obiect activităţi similare din contractul ce urmează a fi atribuit, adică realizarea unui depozit conform de deşeuri cu o capacitate de minim 72.500 mc; proiectarea şi realizarea unei staţii de sortare a deşeurilor cu o capacitate de minim 5.000 tone/an.
Cel de-al doilea contract, cu o valoare de 5,36 milioane de lei, fără TVA, prevede construcţia unei staţii de transfer deşeuri în localitatea Însurăţei, având o capacitate de 5.000 tone/an, care include o zonă de transfer, o clădire administrativă, un container rezervor de apa potabilă şi hidrofor, container grupuri sanitare, cămin etanş vidanjabil pentru apele menajere din incintă, o zonă de retenţie a apelor pluviale, o poartă de acces, barieră şi împrejmuire.
Pentru acest contract garanţia de participare este de 100.000 lei, iar ofertanţilor li se cere să facă dovada că, în ultimii 3 ani, au realizat o cifră de afaceri minimă de aproape 5,2 milioane lei, fără TVA. O altă cerinţă este aceea ca adjudecatarul să demonstreze, la momentul semnării contractului, că va avea acces sau are disponibile resurse reale pentru a realiza cash-flow de execuţie a lucrării pentru minim 3 luni de derulare a contractului, în valoare de 1 milion de lei. Ca experienţă similară, se cere dovada executării în ultimii 5 ani a cel puţin un contract care să aibă ca obiect realizarea unei lucrări similare în domeniul deşeurilor.
În ambele cazuri, sursa de finanţare indicată este Fondul European de Dezvoltare Regională (82,44%), Bugetul de stat - 16,56% şi Bugetul local - 1%, toate acestea în cadrul unui proiect accesat prin POS Mediu.
Pentru ambele contracte, CJ Brăila organizează procedura achiziţiei de tip "Licitaţie deschisă" cu unic criteriu de atribuire "preţul cel mai scăzut". Prima licitaţie este programată în cazul contractului de la Ianca: termenul limită pentru primirea ofertelor expiră pe 15 ianuarie, ora 10, iar două ore mai târziu, la sediul CJ Brăila, se deschid plicurile cu oferte. A doua zi este programată procedura deschiderii ofertelor pentru contractul de la Însurăţei, tot la sediul Consiliului Judeţean.