• potrivit preşedintelui CJ Brăila, Francisk Chiriac, a fost emisă recent o adresă către Ministerul Dezvoltării şi cel al Agriculturii privind modul în care gălăţenii au folosit o parte din terenul dat pentru construirea de locuinţe • la rândul lor, liberalii brăileni au comentat subiectul, precizând că în spaţiul respectiv s-ar preta foarte bine un parc industrial de nivel naţional
Preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Francisk Chiriac, a anunţat că a trimis, recent, o adresă către Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Agriculturii pentru a informa asupra situaţiei celor o mie de hectare de teren date în timpul Guvernului Adrian Năstase, în proprietatea Galaţiului şi administrarea CLM, pentru construirea de locuinţe. Acesta a atras atenţia că o parte din terenul respectiv a fost concesionat timp de câţiva ani de zile pentru a fi folosit în scop agricol, nicidecum pentru ridicarea de noi clădiri, aşa cum prevedea hotărârea de Guvern şi aşteaptă un răspuns. Informaţia a fost făcută publică, după o serie de noi critici venite din partea PNL-iştilor brăileni, care s-au arătat deranjaţi de faptul că se bate pasul pe loc şi nu se acţionează acum, cât Mihai Tudose este premierul României.
Concret, recent, în cadrul unei conferinţe de presă, şeful PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, consilierul judeţean Florin Cîrligea şi deputatul Vasile Varga au discutat despre importanţa sesizării oficiale a premierului asupra situaţiei, astfel încât să poată lua măsuri. Mai mult, Vasile Varga chiar s-a oferit să le pună la dispoziţie celor doi vicepreşedinţi ai CJ Brăila expunerea de motive a hotărârii de Guvern din 2002, pentru a le uşura treaba şi a urgenta demararea unei adrese oficiale din partea şefului judeţului pe această temă.
“Dar prim-ministrul ce să facă, astăzi, dacă nimeni nu-l sesizează?! Cel care trebuie să facă ceva este preşedintele CJ Brăila. Terenul respectiv ar trebui să rămână la Consiliul Judeţean. Dar cei care sunt îndrituiţi astăzi să facă toate demersurile pentru ca acel teren, în final, să ajungă la Brăila, sunt cei de la Consiliul Judeţean. Din punct de vedere legislativ e o chestiune de durată. Aşa că dacă tot stăm, amânăm şi discutăm numai în conferinţe de presă această situaţie nu rezolvăm nimic. Consilierii noştri judeţeni vor discuta la prima şedinţă despre această iniţiativă. Vrem ca preşedintele să sesizeze prim-ministrul de încălcarea acelei hotărâri de Guvern. Pentru că nu poţi să anulezi o hotărâre numai pentru că ai premier de la tine din oraş. Dar o poţi anula dacă ea nu a produs efectele juridice pentru care a fost emanată”, a afirmat Varga.
Cîrligea vrea parc industrial între Brăila şi Galaţi
Preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă a precizat, alături de Florin Cîrligea, că după o serie de noi cercetări au ajuns la concluzia că doar 44 ha din cele 1.000 au fost folosite de către gălăţeni pentru construcţia de locuinţe. Restul terenului a fost concesionat în două părţi - 300 ha şi 650 ha, pentru activităţi agricole.
Cîrligea a precizat că, din punctul său de vedere, administraţia brăileană trebuie să profite de acest moment favorabil şi să încerce să pună bazele unui parc industrial de importanţă naţională în zona respectivă.
“Aş vrea să spun că se pot face foarte multe lucruri între Brăila şi Galaţi. De exemplu, un parc industrial de interes naţional. Acolo, Consiliul Judeţean să creeze drumurile de acces, utilităţile, iar investitorii să vină, având nişte facilităţi. Pentru că atunci când vorbim de un parc industrial de nivel naţional sunt câteva facilităţi şi prezintă interes. Pentru că mai puţin contează chiria pe teren. Se poate câştiga foarte bine din impozitul pe salarii, din cotele defalcate de TVA, din autorizaţiile de construire şi mai puţin din valoarea respectivă a terenului. Ar fi bine ca şi în această zonă să ajungă industrii de grad mare de adaos de plusvaloare. Aici ar fi industria de IT, de automobile. Dar, atenţie mare, la industria de automobile sunt componente (a se vedea cablajele) care au plusvaloare mică. Mă refer la cablajele de la Yazaki. Dar sunt unităţi care au plusvaloare mult mai mare. De exemplu, cutii de viteze, motoare. Sunt cu totul altceva. Noi la Brăila aveam oamenii de la Promex. Care deşi s-au risipit, aveau o specializare în acest domeniu. Dar, odată create locuri de muncă, se pot găsi oameni. Se pot face şcolarizări care nu durează 1.000 de ani. Treaba este să avem voinţă. Pentru că nicio fabrică nu se face într-o oră, în două sau trei luni. Durează”, a declarat Cîrligea.
Chiriac, sătul de comentariile liberalilor
Contactat de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei”, ulterior conferinţei de presă a liberalilor, preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac a explicat că, în ciuda agitaţiei stârnite de colegii din opoziţie, el nu bate deloc pasul pe loc. Acesta ne-a precizat că deja a înaintat o adresă către Guvern pentru a sesiza situaţia de la Galaţi.
“Liberalii să acuze pe cine vor ei. Am trimis deja o hârtie la Ministerul Dezvoltării şi la Ministerul Agriculturii pentru că pe hotărârea de Guvern scrie clar că a fost dat terenul pentru locuinţe şi cei de la Galaţi vor să facă arabil. Doar atât. Am înştiinţat cele două ministere şi să vedem ce răspuns primim. Săptămâna aceasta am trimis hârtiile. E decizia Guvernului. Noi doar am sesizat un fapt, ţinând cont că nu e respectată hotărârea de guvern pentru suprafaţa de teren rămasă nevalorificată”, a conchis Chiriac.