Contre, nervi, ironii, ridicări de ton şi chiar ameninţări - cam aşa s-a desfăşurat, ieri, şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Brăila, care a durat trei ore şi jumătate. Înainte de a deschide şedinţa, vicepreşedintele Ovidiu Nechita a dat citire ordinului emis de prefect în privinţa încetării înainte de termen a mandatului preşedintelui CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, într-o linişte mormântală. Cu toate acestea, atmosfera a căpătat repede o altă turnură, odată cu propunerea suplimentării ordinii de zi cu mai multe proiecte. Mai exact, Nechita a avut 8 proiecte suplimentare pe agendă, printre care cele mai importante au făcut referire la transmiterea în folosinţă gratuită a unor mijloace fixe către ISU, constatarea încetării mandatului de consilier al lui Cristian Ancuţa (acesta anunţându-şi independenţa după trecerea perioadei de 45 de zile conferită de "Ordonanţa Traseiştilor"), acordarea de granturi elevilor şi profesorilor pentru rezultatele deosebite, dar şi desemnarea unui vicepreşedinte care să exercite atribuţiile de preşedinte în perioada următoare. La rândul lor, PSD-iştii, prin vocea lui Ionel Avram, au cerut să se supună la vot încă 2 proiecte care vizau constatarea demisiei lui Florin Mija, respectiv vacantarea postului de consilier şi alegerea unui vicepreşedinte în locul acestuia. Nechita a refuzat cu vehemenţă să se supună dorinţei social democraţilor fapt ce a dus la un scandal monstru, cu zeci de luări de cuvânt de ambele părţi.
Nechita: "Sunt de acord cu acest proiect, dar după ce va fi analizat va fi băgat într-o şedinţă ordinară viitoare"
Ovidiu Nechita a adus ca argument pentru refuzul său faptul că deşi a semnat proiectele propuse de PSD-işti, a făcut-o în ideea ca ele să fie analizate şi introduse pe ordinea de zi a unei şedinţe ordinare viitoare. Discursul acestuia a generat o reacţie în lanţ, contrele consilierilor întinzându-se mai bine de o oră şi jumătate, numai pe acest subiect. Liberalul a specificat că potrivit Legii 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, în cazul încetării mandatului unui consilier, preşedintele este cel care propune vacantarea locului în prima şedinţă ordinară şi nu poate fi obligat de ceilalţi consilieri să îşi asume un proiect care nu îi aparţine. "Ţinând cont că dumneavoastră aţi venit prima dată cu trei propuneri în care era vorba despre demiterea domnului Mija, numirea unui vicepreşedinte şi după aceea desemnarea unui preşedinte în locul domnului Bunea Stancu. Aţi adus proiectele pe data de 24 noiembrie, a doua zi le-aţi dat drumul dumneavoastră către comisii şi spre seară aţi revenit şi aţi spus că acelea nu mai sunt valabile. Ulterior aţi venit cu demisia domnului Mija. Mi-aţi adus-o la cunoştinţă pe data de 24-25. (...) Eu nu propun acele proiecte. Le voi propune pentru şedinţa ordinară de luna viitoare care va avea loc pe 5 sau 6 decembrie. Vă mai spun că demiterea produce efect după 30 de zile. Articolul 49 din Legea 215 spune că hotărârile cu caracter normativ devin obligatorii şi produc efecte de la data aducerii lor la cunoştinţa publică, iar cele individuale - că noi despre asta vorbim aici - de la data comunicării. Domnul Mija trebuie să primească această comunicare. Este treaba noastră a instituţiei", a declarat Nechita. Cu toate acestea, consilierii PSD au insistat în nenumărate rânduri ca acesta să introducă pe ordinea de zi cele două proiecte, avându-l alături şi pe secretarul judeţului, Nicu Filote.
"În situaţiile de încetare a mandatului propunerea se face de către preşedinte, nu supunerea pe ordinea de zi. Supunerea pe ordinea de zi o face oricare dintre consilieri. Deci dumneavoastră supuneţi la vot. Nu mai comentez nimic, textul e foarte clar, supuneţi la vot!", a declarat categoric Filote. La rândul său PSD-istul Marius Dobrotă a ţinut să amintească situaţiile precedente în care consiliul a luat act de demisii, în situaţii similare. "Vă rog din tot sufletul să analizaţi legea aşa cum trebuie şi să propuneţi spre aprobare toate proiectele de hotărâre de pe ordinea de zi, pe care le-aţi citit mai devreme şi le-aţi supus votului. Inclusiv ale dumneavoastră, inclusiv ale noastre. Mai departe, vizavi de legalitatea acestui proiect de hotărâre domnul Filote v-a explicat cum stă legea şi cum trebuie să faceţi dumneavoastră. Sincer să vă spun, fiind la primul mandat de consilier al dumneavoastră trebuia să luaţi lecţii aşa cum spune la lege, să faceţi cursuri de administraţie publică. Demisia este un act unilateral. Este simpla demisie a dânsului din funcţia de consilier, la oricare consilier care şi-a mai dat demisia din acest Consiliu am luat act în prima şedinţă. Încălcaţi legea!", a declarat Dobrotă. În replică, Nechita a afirmat că îşi asumă riscul de a încălca legea şi este dispus să fie tras la răspundere dacă se va dovedi că nu a avut dreptate .
Paharul cu apă al lui Avram şi ordinul lui Ancuţa
Pe parcursul celor trei ore în care s-a derulat şedinţa au existat şi câteva momente demne de adus în atenţia publică. În toiul discuţiilor, consilierii PSD, în frunte cu Nicu Niţă, i-au reproşat lui Nechita că nu îi lasă să vorbescă şi că, deşi el are un pahar cu apă pe birou, nu este şi cazul celorlalţi membri ai mini-parlamentului judeţean. În spirit de glumă, Ionel Avram s-a ridicat de la masă, a luat paharul lui Nechita, a părăsit sala şi s-a întors după câteva minute cu paharul umplut spre amuzamentul colegilor. De asemenea în acelaşi context, ar trebui menţionate contrele dintre consilierul ex-PNL Cristian Ancuţa şi vicepreşedintele CJ Ovidiu Nechita, care, întrerupt de câteva ori de fostul său coleg şi-a ieşit din fire şi a cerut o pauză de 5 minute, pentru a sta de vorbă cu Ancuţa. Cu toate acestea, pe timpul pauzei Nechita nu a mai dorit să stea de vorbă cu proaspătul independent, în ciuda insistenţelor consilierului
"Domnule vicepreşedinte, ştiu la fel de bine ca şi dumneavoastră că prima direcţie pe care o aveţi în consiliu este să faceţi acel circ şi panaramă, poate s-o dizolva. Nu uitaţi că răspunderea nu este numai a dumneavoastră, ci a tuturor în funcţie de cum vom vota pentru acest proiect. Propuneţi la vot proiectele pe care orice consilier are dreptul să le pună sau nu? Nu aveaţi voie în şedinţă extraordinară, pentru că erau doar probleme urgente. Dar acum trebuie să propuneţi la vot toate proiectele colegilor noştri. Terminaţi cu circul! Nu vă limitaţi doar la a vă menţine scaunul. (...) Îmi pare rău că v-am lăsat să deveniţi vicepreşedinte de Consiliu Judeţean în locul meu", a declarat Ancuţa în plenul şedinţei, vizibil deranjat de faptul că Nechita a propus proiectul privind eliminarea sa din consiliu.
Sârbu: "Haideţi să nu ne mai facem de râs în continuare în faţa întregului judeţ"
Consilierul Marian Sârbu (PDL) a sărit în apărarea lui Nechita, alături de ceilalţi liberali, explicând că atât timp cât iniţiatorul proiectelor doreşte să le retragă de pe ordinea de zi, este dreptul său. "Stimaţi colegi, haideţi să nu ne mai facem de râs în continuare în faţa întregului judeţ. Dacă iniţiatorul proiectului nu vrea să îl pună pe ordinea de zi, nu ai cum să îl forţezi. Dacă dumnealui încalcă legea, va plăti pentru chestia asta. În altă ordine de idei, la demisia domnului Dănuţ Lungu, toată lumea a auzit pentru că a făcut-o în şedinţă. În proxima şedinţă am avut un proiect de hotărâre prin care domnul Dănuţ Lungu şi-a încetat mandatul înainte de termen. Aşa cum spuneţi dumeneavoastră că noi trebuie doar să luăm act de demisie, tot aşa trebuie să luăm act şi atunci când un partid trimite o adresă către Consiliul Judeţean şi spune că un anumit consilier nu mai este membru al acelui partid. Ori în situaţia asta sunt foarte mulţi consilieri din cadrul acestui Consiliu Judeţean", a declarat Sârbu.
În cele din urmă, consilierii au decis să aprobe ordinea de zi anunţată însă din cele două liste cu proiecte suplimentare au căzut de acord să aprobe doar proiectul privind granturile pentru rezultatele olimpicilor.
Nechita: "Ar trebui să ne dăm demisia!"
Show-ul a continuat şi la rubrica "alte probleme", unde membrii Consiliului Judeţean au continuat discuţiile. Cu această ocazie, consilierul independent Marian Căpăţână a dorit să atragă atenţia asupra faptului că nu s-a votat prelungirea exercitării funcţiei de preşedinte de către Nechita şi că se va intra într-un nou blocaj. "Domnule vicepreşedinte constat cu uimire că nu s-a înţeles ceva! Toată lumea acum are proiecte de propus şi chestiuni în dezbatere, probleme de rezolvat. Dar astăzi s-a încheiat delegarea atribuţiilor către vicepreşedintele consiliului. Cine o să le facă?", a declarat Căptăţână. Răspunsul a fost unul sec: "Vom vedea", a afirmat Nechita. Totodată, liberalul a apreciat că la modul în care funcţionează instituţia, toţi consilierii ar trebui să îşi dea demisia. "Eu consider că în modul acesta, cum dumneavoastră abordaţi problemele, nu avem ce să căutăm în Consiliul Judeţean. Văd că nu putem să ducem la bun sfârşit proiectele pe care foarte multă lume se chinuie să le facă şi noi, din anumite interese mai mari sau mai mici, nu putem să facem acest lucru. Nu este corect. Un singur cuvânt am: demisia!", a conchis Nechita. "Nu generalizaţi domnule, vorbiţi pentru dumneavoastră", au replicat PSD-iştii.