Mergi la conţinutul principal

CJ Brăila bagă miliarde în «satul bogaților»

* este vorba despre pietruirea de străzi comunale în satul Vărsătura, comuna Chiscani, proiect în valoare totală de peste 500 mii lei, unde Consiliul Județean s-a angajat să cofinanțeze 60% * consilierul PND Cătălin Iordache a acuzat că PSD-iștii își bat joc de banii publici, în condițiile în care locuitorii satului Vărsătura sunt înstăriți, iar comuna Chiscani are fonduri să își repare străzile singură * președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a precizat că nu el a stabilit oportunitatea investiției * consilierii au aprobat și alocarea a peste 2 milioane lei pentru cofinanțarea altor 8 proiecte propuse de comunele și orașele brăilene

 

 

Un proiect cel puțin controversat a fost aprobat, recent, în Consiliul Județean Brăila. Este vorba despre pietruirea unor străzi comunale din satul Vărsătura, comuna Chiscani, o investiție totală de 545.807 lei (cu tva), la care CJ Brăila s-a angajat să cofinanțeze 60%, deci 311.941 lei (cu tva) pentru construcție plus montaj. Hotărârea a venit la propunerea Consiliului Local Chiscani, care a solicitat, recent, ajutorul Consiliului Județean pentru sprijnirea investiției. Ei bine, proiectul de hotărâre a stârnit o serie de contre la nivelul CJ Brăila, plecându-se de la lipsa de oportunitate a demersului. Subiectul a fost ridicat de consilierul județean PND Cătălin Iordache, care i-a acuzat pe PSD-iști, în frunte cu președintele Consiliului Județean Francisk Chiriac, de proastă gestiune a banului public. Acesta a afirmat că în condițiile în care Stațiunea Lacu Sărat a fost lăsată în paragină de primarul Costică Cojea, nu se justifică pomparea de sume din banii județului în acest proiect care vizează “satul bogaților”. Iordache a mai acuzat că în Vărsătura locuiesc sponsori ai PSD, cărora conducerea Consiliului Județean s-a gândit să le facă un cadou.

”Domnule președinte, mi se pare absurd să ne propuneți așa ceva! Adică bogații din Vărsătura nu au avut bani să își pietruiască străzile și v-ați gândit dumneavoastră să le faceți un cadou?! Domnul acesta primar (n.r. - Costică Cojea), care am înțeles că are acum în subordine, în patrimoniu, în administrare Stațiunea Lacu Sărat - care e o mizerie -s-a gândit să bage 5 miliarde lei vechi în satul bogaților! Mai mult decât atât, dumneavoastră care ar trebui să fiți ca Mahatma Gandhi - voi, ăștia de la PSD - dați 60% din banii populației să își facă bogații de acolo străzi?! Pe bune? Sunteți pe lumea asta? O să vorbesc cu dumneavoastră cu: «Huston, Pământul, Terra, Apollo». Pe ce stație orbitală sunteți, cum adică 60%? Știți cine e primar aici? Este unul dintre cei mai imposibili primari, care a blocat investiții de milioane euro în Lacu Sărat”, a declarat Iordache.

Sursa citată i-a întrebat pe PSD-iști dacă în Vărsătura stau prea mulți membri și sponsori ai partidului, iar cum aceștia i-au solicitat să dea exemple, consilierul PND a continuat: “Fostul director de la SUPAGL vă mulțumește? Fostul șef al Poliției Brăila vă mulțumește? Mai vreți? Sponsori ai PSD. «Silmar», vă mulțumește? Nu știți cine e «Silmar»? Să se consemneze în procesul verbal ce am spus, care e problema? Deci domnule președinte, explicați-mi și mie, ce a fost în mintea dumneavoastră când ați făcut chestia asta, că sunt tare curios?”

Președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a afirmat că a dorit să respecte legea și regulamentul de cofinanțare aprobat în CJ Brăila. Mai mult, a explicat că oportunitatea investiției aparține exclusiv primarului și Consiliului Local al comunei Chiscani.

În cele din urmă, proiectul a fost aprobat cu 28 voturi “pentru”, două voturi “împotrivă” din partea PND-istului Cătălin Iordache și George Turiac de la ALDE, precum și o abținere de la PSD-ista Carmen-Elena Bănică.

“Deci mai sunt și oameni care au bun-simț!”, a afirmat Iordache, după vot.

Tot la această ședință, consilierii județeni au mai aprobat alte 8 proiecte în cofinanțare cu comunele și orașele din județ, o parte introduse suplimentar pe ordinea de zi. Acestea au o valoare totală de 5.889.434 lei, din care cofinanțarea din partea CJ Brăila înseamnă 2.172.108 lei.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro