Mergi la conţinutul principal

CJ Brăila a aprobat «în direct» bugetul pentru anul 2015

Consiliul Judeţean Brăila a aprobat, ieri, noul buget al judeţului Brăila, într-o şedinţă extraordinară ce a avut loc în Sala Mare a Palatului Administrativ. Pe scurt, bugetul judeţului nostru în acest an este de 244.684.000 lei, cu 30% mai mare decât cel din 2014. Trebuie însă precizat faptul că la şedinţă consilierii din opoziţie au ţinut să facă mai multe obiecţii, chiar dacă nu au venit cu amendamente clare. De asemenea, interesant de subliniat este şi faptul că întâlnirea a fost înregistrată şi transmisă în direct de către TV Brăila, ceea ce a mai potolit din elanul consilierilor de a-şi lansa replici acide unul altuia. Tot ca o noutate a venit şi ideea de a prezenta proiectul de buget cu ajutorul unui videoproiector, astfel încât modul în care au fost repartizaţi banii să fie cât mai clar. "Eu cred că este un buget bun. În primul rând, este mai mare cu aproape 30 de procente faţă de anul trecut, ceea ce nu e deloc puţin. De asemenea, e bine să spun şi care sunt cele două principii pe care le-am susţinut în întemeierea bugetului. Primul a fost al echilibrului - să nu rămână nicio instituţie mai puţin favorizată, să zicem aşa. Al doilea principiu a fost dezvoltarea. Prin cele 30 de procente categoric vom asigura o mai bună întemeiere în plan economic a instituţiilor care depind de Consiliul Judeţean. Nu a fost ignorată nicio propunere de finanţare, niciun proiect, nicio cerere de finanţare a unor proiecte pe instituţiile care depind de CJ. Unele proiecte sunt în curs de finalizare şi acestea au prioritate, altele sunt în continuare şi, de asemenea, vom asigura flux de finanţare ca şi în anii din urmă. Sunt destule proiecte care vor începe în acest an, astfel încât Brăila să aibă un trend ascendent în dezvoltarea economică. Întemeierea financiară a anului 2015 este una spornică", a declarat preşedintele interimar al CJ Brăila, Viorel Mortu. Tot cu această ocazie, PSD-istul a mai subliniat că peste maxim trei săptămâni va exista o a doua parte a proiectului de buget, care vizeză colaborarea cu primăria municipiului şi cu Unităţile Administrativ Teritoriale din judeţ. Potrivit sursei citate, până în prezent au fost înaintate 140 de proiecte din partea primăriilor din judeţ, majoritatea viabile. "Nimeni nu s-a jucat de-a proiectul. Să spunem că vreo două sunt discutabile, disputabile, mai spre zona de rang secund în importanţa proiectului, dar principalul este că cele mai multe sunt bine făcute, bine articulate. Negocierile pe care le vom începe de mâine - poimâine cu toţi primarii le vom gestiona în aşa fel încât, în jur de 1 martie, să putem spune că am încheiat şi această parte a bugetului. Urmează după aceea licitaţiile", a mai adăugat Viorel Mortu.

Nemulţumirile opoziţiei

Subiectul bugetului judeţului pe 2015 a stârnit mai multe discuţii şi nemulţumiri, în primul rând, din partea consilierilor din opoziţie. Primul care a semnalat o problemă a fost liberalul Vasile Cortez. Acesta a amintit faptul că există datorii din partea CJ Brăila către Primăriile Ianca, Salcia Tudor şi Movila Miresii, în urma contribuţiei UAT-urilor la intervenţiile împotriva inundaţiilor din 2014. Potrivit preşedintelui interimar al CJ Brăila, Viorel Mortu, subiectul va face obiectul celei de-a doua părţi a bugetului, în care se va discuta despre parteneriatele cu primăriile. La rândul său, PNL-istul Marian Sârbu (ex-PDL) a semnalat o altă problemă. "Avem întreţinere curentă prin pietruire a Drumului Judeţean 255 A - Silistraru - Unirea - Gropeni. Sunt 2.300 metri cubi de piatră şi 5.180.000 lei, iar pe drumul Judeţean 202 Scorţaru Nou până la Drumul Judeţean 202A sunt 2.100 metri cubi şi 320.000 lei. De ce este diferenţa aşa de mare?", a întrebat acesta, fără să primească o explicaţie concretă, Ionel Puşcă, şeful Direcţiei Tehnice fiind, de ieri, suspendat din funcţie.
Sârbu s-a plâns şi că nu a primit toate anexele proiectului pe e-mail la timp. Alte probleme ridicate de consilieri au vizat Sportul, Sănătatea şi înfiinţarea unei direcţii care să verifice modul în care se execută lucrările în judeţ, în special cele legate de infrastructură.
În cele din urmă, proiectul bugetului CJ Brăila pe 2015 a fost aprobat cu o completare. Este vorba despre 25.000 lei suplimentaţi la capitolul Sănătate, direcţionaţi către cheltuieli de dirigenţie, pentru ca lucrările la Spitalul Judeţean să poată continua. Proiectul de buget a fost aprobat cu 25 de voturi "pentru" şi 3 voturi "împotrivă" din partea ex-PDL-iştilor: Gicu Mitache, Marian Sârbu şi Alfredo Pascale. Nu au participat la vot, fiind în conflict de interese în caz contrar, consilierii Bogdan Minescu (PNL) şi Viorel Alexandru (PSD). De precizat că la şedinţă au fost prezenţi 31 de consilieri din 32 în funcţie, Cătălin Dudulea (ex-PER) fiind din nou declarat absent nemotivat.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro