CJ Brăila își ia adio de la ideea lui Gheorghe Bunea Stancu privind realizarea unui aeroport Civil la Ianca | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

CJ Brăila își ia adio de la ideea lui Gheorghe Bunea Stancu privind realizarea unui aeroport Civil la Ianca

* președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Chiriac, a anunțat joi că instituția are de gând să renunțe la administrarea pistei fostului aerodrom militar de la Ianca, deoarece paza obiectivului este mult prea costisitoare * mai ales că, potrivit lui Chiriac, Ministerul Apărării Naționale a refuzat să renunțe la pistă, astfel încât CJ Brăila să o poată prelua în proprietate și reabilita * ideea reabilitării și realizării unui aeroport civil la Ianca datează încă de pe vremea când Gheorghe Bunea Stancu era președintele CJ Brăila, însă acolo nu s-a mai realizat nimic notabil în ultimii ani, în afară de câteva evenimente pentru iubitorii curselor de mașini

 

 

 

 

Consilierii județeni au aprobat, joi, un proiect de hotărâre prin care solicită Guvernului României revocarea dreptului de a administra pista fostului aerodrom militar de la Ianca. Motivul? Mult prea mulți bani cheltuiți, an de an, pentru paza acestui obiectiv, în contextul în care aeroportul se află încă în proprietatea Ministerului Apărării Naționale, care refuză să îl predea Consiliului Județean, astfel încât să poată fi reabilitat și utilizat în vreun fel. Cu alte cuvinte, ideea fostului președinte al CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, care în urmă cu mai mulți ani a solicitat preluarea obiectivului pentru ca CJ Brăila să investească și să-l transforme într-un aeroport civil, s-a cam năruit.

”Aprobarea propunerii de a solicita Guvernului revocarea dreptului de administrare al CJ Brăila asupra imobilului aflat în domeniul public al statului, având datele de identificare prevăzute în anexa parte integrantă din prezenta hotărâre, care a făcut obiectul Hotărârii Guvernului nr. 1269/2007 privind schimbarea titularului dreptului de proprietate și de administrare asupra unor părți dintr-un imobil aflat în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Apărării Naționale, în vederea dării în administrarea Ministerului Apărării Naționale”, așa sună titlul proiectului de hotărâre ce s-a aflat la mapa consilierilor în ședința ordinară a lunii iulie, ce a avut loc joi.

Consilierul județean PNL Brăila, Marian Căpățînă a solicitat mai multe detalii din partea președintelui instituției, cu privire la acest subiect. Șeful CJ Brăila, Francisk Chiriac a explicat că a solicitat ca Ministerul Apărării să predea pista în proprietatea Consiliului, în contextul în care Ministerul de Finanțe a cerut o situație concretă privind toate bunurile imobile aflate în posesia Județului, însă s-a izbit de un refuz. Având în vedere faptul că în ultimii ani Consiliul Județean a plusat milioane de lei pentru paza aeroportului, decizia economică a fost aceea de a renunța la a mai administra obiectivul, în contextul în care nu poate investi pentru a-l reabilita și utiliza la adevăratul său potențial. De altfel, singurul lucru care s-a întâmplat în ultimii ani acolo a fost organizarea unor curse de mașini în perioada sezonului cald, dar nimic mai mult. Chiriac a mai adăugat faptul că Ministerul Apărării nu dorește să renunțe la fostul aerodrom militar, deoarece în contextul unor posibile evenimente care să angajeze implicarea Armatei, pista respectivă trebuie să poată fi folosită de urgență.

 

3 milioane lei pentru paza Aeroportului

 

Șeful CJ Brăila, Francisk Chiriac a ținut să puncteze că la nivelul unui an calendaristic, instituția plătește undeva la 3 milioane lei pentru paza Aeroportului Ianca, lucru pe care îl consideră inadmisibil, având în vedere faptul că nu poate investi în reabilitarea obiectivului și utilizarea sa. Chiriac a adăugat că la fel de bine, instituția poate face cu totul altceva cu banii respectivi, în folosul județului.

”Costurile au fost enorme din 2007! Vă spun că anual plătim undeva la 3 milioane lei paza acelui aeroport pe care nu se întâmplă nimic. Nici în momentul de față pe un termen scurt nu avem previziuni de a face ceva acolo, fiind un obiectiv care ține de Ministerul Apărării. Și am zis, dacă nu putem nici noi întreprinde anumite demersuri în ceea ce privește modernizarea tuturor ansamblurilor, să dăm înapoi proprietatea celui care ne-a cedat-o în 2007. Iar scopul nostru inițial este de reducere a cheltuielilor pe partea de pază. Pentru a direcționa banii către, de ce nu, Sport ca să putem să finanțăm. Sau către Sănătate, sau către partea de infrastructură. Cam asta este pe scurt istoria acestui proiect de hotărâre”, a explicat Chiriac.

În acest context, președintele CJ Brăila a anunțat că o problemă similară a apărut și în privința Palatului Administrativ, care de asemenea se află doar în administrarea instituției, nu și în proprietatea acesteia. Precum și cu fosta autobază ”Braicar”, unde de asemenea, s-a dorit în trecut realizarea unui sediu nou pentru Inspectoratul pentru Situații de Urgență, obiectiv de asemenea păzit în prezent, dar unde nu se întâmplă nimic.

”Mai avem două proiecte inițiate, dar să vedem discuțiile. E vorba despre Palatul Administrativ care și el este dat în administrarea CJ Brăila, nu este proprietatea publică a Județului. Și mai este vorba de fosta autobază a Braicar unde CJ Brăila în anii trecuți - nu eram eu pe aici - a cerut pentru  un nou sediu al Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Nu s-a întâmplat absolut nimic. E cu dedicație specială. Am trimis iar către Ministerul Dezvoltării și Ministerul de Finanțe. Ori îl cedează în patrimoniul public al Județului Brăila, și să luăm noi, consilierii, o hotărâre ce facem cu terenul respectiv. Ori să și-l ia înapoi. Pentru că din câte știu eu, atunci, a fost dat la compensație pe o hotărâre a Ministerului de Finanțe. Așa că mai avem două probleme de rezolvat. Și acolo este pază. Și acolo plătim bani. Tot la grămadă. Încercăm să gândim astfel încât să avem cheltuieli cât mai puține și să avem bani de investit în ceea ce privește proiectele noastre de viitor”, a mai afirmat Chiriac.

Cu toate acestea, trebuie amintit că pentru Palatul Administrativ, CJ Brăila a demarat un proiect de reabilitare a clădirii prin fonduri europene.

În ceea ce privește proiectul privind solicitarea de revocare a administrării pistei aeroportului Ianca, acesta a fost aprobat în unanimitate.

Nu este pentru prima dată când subiectul fostului Aerodrom Militar de la Ianca a fost adus în discuție în CJ Brăila din pricina costurilor mult prea mari pentru asigurarea pazei, însă până la acest moment situația a fost menținută în speranța că lucrurile vor evolua și Județul Brăila va ajunge să aibă propriul aeroport.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro