• potrivit vicepreşedintelui CJ Brăila, Ionel Epureanu, preţul negociat cu proprietarul clădirii de pe R.S. Campiniu nr. 21, Congregaţia „Jesu”, este de 880.000 euro • odată achiziţionat imobilul, ar trebui să fie trecut în proprietatea Spitalului de Pneumoftiziologie • managerul Ştefan Sînpetru şi-a manifestat, ieri, convingerea că problemele apărute la CJ privind aprobarea inventarului vor fi rezolvate rapid, astfel încât să nu apară complicaţii la preluarea clădirii
Consilierii judeţeni şi-au dat girul, săptămâna aceasta, pentru achiziţionarea clădirii în care funcţionează Spitalul de Pneumoftiziologie Brăila, după ani buni de negocieri cu proprietarul - Congregaţia „Jesu”. Potrivit vicepreşedintelui CJ Brăila, Ionel Epureanu, preţul de cumpărare a fost fixat în cele din urmă la 880.000 euro (peste 4 milioane lei), adică cu 2.000 euro mai puţin, faţă de evaluarea făcută asupra clădirii.
La cererea consilierului judeţean PNL, Alexandru Dănăilă, vicele Epureanu a făcut un scurt raport al modului în care a decurs negocierea cu institutul religios în privinţa cumpărării imobilului de pe strada R.S. Campiniu, nr. 21.
“Eu pot să vă spun doar ce s-a întâmplat din primăvara anului 2016, de când, la a doua şedinţă ordinară a CJ am fost întrebat cum vom proceda şi ce vom face cu sediul spitalului de pneumoftiziologie din Brăila. Era o problemă complicată, arzătoare, trena de patru ani de zile. Din fericire toţi consilierii judeţeni, atât cei din mandatul trecut, cât şi dumneavoastră aţi înţeles această problemă. În unanimitate, ne-am exprimat dreptul de preemţiune, ne-am dat acordul să avem un raport de evaluare actual, pe care să-l putem lua în considerare în negocierile pe care urma să le desfăşurăm cu Congregaţia «Jesu». Ulterior s-a constituit o comisie din cinci membri: domnul consilier independent Marian Căpăţînă, domnul consilier PNL Ovidiu Nechita, domnul secretar al judeţului Dumitrel Priceputu, doamna director Drăguţa Dan şi subsemnatul. Am avut un număr de 6 - 7 deplasări la Bucureşti, dar şi aici. De fiecare dată comisia s-a întrunit în totalitate. Am fost responsabili şi am înţeles cu toţii că trebuie să rezolvăm această achiziţie. Am avut un raport de evaluare de 882.000 euro. Pretenţiile celor de la «Jesu», într-o primă fază au fost exprimate verbal la 1 milion euro. Ulterior, în scris, s-a cerut 950.000 euro. De aici s-au derulat negocierile, iar prima noastră ofertă a fost de 800.000 euro. Înţelegerea s-a făcut la 880.000 euro, aşa cum aţi văzut în acest proiect de hotărâre”, a afirmat Epureanu.
Acesta a ţinut să amintească şi investiţiile derulate la spitalul TBC, pentru a atrage atenţia asupra importanţei aprobării proiectului.
La rândul său, preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a adăugat că odată cumpărat imobilul pentru care până acum s-a plătit o chirie lunară, suma - deşi destul de mare -, va fi amortizată.
“Poate astăzi luăm hotărârea ca acest imobil să treacă în patrimoniul CJ şi darea în administrarea spitalului. Este foarte bine să nu mai plătim chirie. O vom recupera în câţiva ani de zile. E un lucru bun atât pentru bugetul CJ, cât şi pentru spital, pentru că era o povară această chirie. Sperăm că după ce vom epuiza ordinea de zi, spitalul va intra în legalitate. Avem şi un plan de dezvoltare al spitalului. Şi conducerea spitalului şi noi ştim ce avem de făcut. Sperăm că toate lucrurile pe care le vom face astăzi vor fi numai în folosul cetăţenilor acestui judeţ”, a afirmat şi Chiriac, în contextul în care acest proiect se lega indirect de inventarul judeţului, un subiect tabu de pe ordinea de zi a şedinţei.
În cele din urmă proiectul a fost aprobat în unanimitate, cu precizarea liberalilor că şi ei îşi doresc clarificarea tuturor problemelor legate de infrastructura de sănătate.
Rămâne de văzut când va ajunge clădirea în administrarea Spitalului
Precizăm că în şedinţa ordinară din luna mai, consilierii judeţeni au aprobat şi cumpărarea imobilului situat pe strada Belvedere nr. 12 (dispensarul TBC) şi includerea lui în domeniul privat al judeţului Brăila. Comisia de negociere a stabilit cu proprietarul Maria - Spirula - Penelopi Biza, după mai multe runde de negocieri, un preţ de 100.000 euro, plătibili în lei, la cursul BNR din ziua efectuării plăţii.
Ei bine, după agitaţia din şedinţa ordinară a CJ Brăila din această lună pe tema picării proiectului legat de însuşirea inventarului actualizat al bunurilor ce aparţin domeniului public al judeţului, rămâne de văzut dacă această clădire va putea fi folosită de spitalul TBC sau nu în viitorul foarte apropiat. De asemenea, care va fi traseul imobilului de pe R.S. Campiniu nr. 21.
Sînpetru speră ca problema să se rezolve cât mai rapid
Ştefan Sînpetru, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie, speră ca problemele administrative să se rezolve repede, doarece la mijloc este vorba de pacienţi. Acesta intenţionează să întocmească o listă cu reparaţiile urgente ce se pot face în cursul acestui an. De investiţii majore se va vorbi abia anul viitor. „Dincolo de toate discuţiile care au fost în şedinţa de consiliu, eu continui să fiu optimist pentru că până la urmă e vorba de cetăţeni. Cred că se va găsi o cale de înţelegere pentru că e un spital şi spitalul rezonează şi în mintea oamenilor politici şi a oamenilor obişnuiţi. Adică e o chestiune pe care nu poţi să o tratezi altfel decât serios. Consider că raţiunea va ajuta pe toată lumea să depăşească momentul de impas din şedinţa de marţi. (...) Proiectul de hotărâre care viza achiziţionarea imobilului de pe strada Campiniu, a fost aprobat, dar s-a aprobat suma pe care comisia desemnată prin hotărârea Consiliului Judeţean a negociat-o cu proprietarul imobilului. Era nevoie de acest vot în plen pentru a putea încheia contractul de vânzare-cumpărare. Imobilul va intra, într-o primă fază, în domeniul prival al judeţului, după care va trece, tot prin hotărâre de consiliu, din domeniul privat în domeniul public, apoi se va face darea în administrare către spital. Nu cred că ne vom întinde mai mult de şedinţa ordinară din luna iulie. Acest lucru va presupune identificarea rapidă a unor lucrări de reparaţii, pentru că lucrările de investiţie se pot face abia din bugetul anului viitor, paşii procedurali durează foarte mult”, ne-a declarat acesta.