CJ şi Prefectura, control de urgenţă la SJU | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

CJ şi Prefectura, control de urgenţă la SJU

Cei 12 infirmieri, brancardieri şi îngrijitori daţi afară fără prea multe explicaţii de către conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, începând cu 1 decembrie au ajuns, ieri, şi la Consiliul Judeţean şi Prefectura Brăila.
Cazul a fost semnalat de foştii angajaţi, după ce aceştia au fost picaţi "în mod suspect" la concursurile profesionale, în locul lor fiind aduşi oameni de peste 50 de ani, unii bolnavi şi fără o zi de experienţă în UPU, dar cu o "bilă albă" la CV, constând în gradul de rudenie cu personaje de la vârful instituţiei sau din secţii.
"Suspectăm faptul că aceia care au luat concursurile au avut înţelegeri cu membrii comisiei şi că ar fi contribuit financiar. Menţionăm că subiectele au fost nejustificat de grele pentru nivelul nostru, deloc explicite, şi credem că ar fi fost corect să se introducă proba practică eliminatorie", spun foştii angajaţi.
Cazul a intrat şi în atenţia autorităţilor: a Consiliului Judeţean şi a Prefecturii Brăila. Uimirea tuturor ţine şi de faptul că persoanele date afară nu au avut niciodată, până acum, probleme profesionale, dimpotrivă. Totuşi, dr. Mihail Iugulescu, cu care tot ieri am luat legătura, a susţinut: "E regretabil ceea ce se întâmplă, dar oamenii aceia au fost angajaţi ilegal atunci, fără concurs, acum intrăm în normalitate, în legalitate. Au fost angajaţi pe vremea doamnei Ioniţă (n.r. - fost şef UPU, acum medic de familie)".
Întrebat de ce nu a luat măsura intrării în legalitate în momentul angajărilor, pe când era director medical, dr. Iugulescu a susţinut că nu a avut acces la angajări: "Nici acum nu am făcut eu parte din comisii, n-am avut nicio implicare. Vom verifica. Într-adevăr, acum avem control de la CJ şi vă promit că încurajez pe oricine care are informaţii sau care deţine dovezi că s-au făcut ilegalităţi aici, că s-au dat şpăgi, să mi se adreseze. Eu, cu mâna mea, fac plângerile la Parchet!".

Dr. Iugulescu: "Nu vorbesc urât cu angajaţii! Credeţi că n-am atâta diplomaţie?!"

Un lucru e încă incert pentru toată lumea: când s-a ajuns la concluzia că oamenii respectivi nu sunt potriviţi în funcţiile respective? "Noi am avut calificative de FB, am trecut cu felicitări peste un accident colectiv şi cu toate astea am fost daţi afară pentru a se aduce în locul nostru confecţionere care au peste 50 de ani. Noi avem toţi până în 40, suntem apţi de muncă şi am demonstrat-o. Toţi medicii din UPU pot confirma asta. Dacă suntem la coada mopului nu înseamnă că suntem proşti sau că nu avem bun simţ", se arată în memoriul depus la redacţia ziarului de către foştii angajaţi. Cât despre acuzaţia că dr. Iugulescu ar vorbi vulgar cu subalternii, managerul a replicat: "Nu vorbesc urât cu angajaţii! Credeţi că n-am atâta diplomaţie?!".
Ieri, la nivelul Consiliului Judeţean o comisie alcătuită din mai mulţi jurişti a luat act de nemulţumirile oamenilor, iar preşedintele interimar al instituţiei a dispus un control la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila. "S-a constituit, într-adevăr, o echipă de control şi vom verifica tot ceea ce ni s-a semnalat", ne-a declarat Viorel Mortu, preşedinte interimar al Consiliului Judeţean.
Scandalul acesta vine şi pe fondul unor investiţii fără cap şi coadă, făcute în ultimii doi ani la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, investiţii nefuncţionale, care se ridică la 6 milioane de euro.

Investiţiile nefuncţionale, priorităţi pentru CJ

Nu doar problema angajărilor este prioritară acum pentru CJ. Investiţiile aiuritoare şi soarta lor acum, când iarna bate la uşă, sunt la fel de importante. Mai ales că sumele alocate sunt cu adevărat colosale. Numai între 2013 şi 2015, Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila a beneficiat de fonduri de investiţii de la Consiliul Judeţean, atât pentru lucrări de proiectare şi execuţie, cât şi pentru aparatură medicală, astfel:
- În 2013, au fost investiţi: 2.643.272 lei pentru lucrări de proiectare şi execuţie Centru Oncologic şi Radioterapie, 1.930.465 lei pentru aparatură medicală, 1.274.721 lei, pentru servicii de proiectare şi execuţie Bloc Operator, avizare şi dirigenţie de şantier.
- În 2014: 3.628.271 lei pentru lucrări de proiectare şi reabilitare Bloc Operator, proiectare şi execuţie Centrul Oncologic, dirigenţie de şantier, asistenţă tehnică, plus studiu de fezabilitate utilităţi Cardiologie. Tot în 2014, de la CJ s-au alocat: 11.565.978 lei pentru aparatură medicală, printre care şi pentru un Sistem Angiografie Monoplan, în valoare de 3.965.600 lei. Angiograful nu e pus în funcţiune, dar e depozitat la subsolul clădirii şi încălzit permanent la 30 de grade Celsius, aşa cum cere procedura.
- În 2015: 3.967.542 lei - pentru lucrări de proiectare şi execuţie pentru asigurare utilităţi Cardiologie (cu executant Arcosim Tulcea contra sumei de 1.030.887 lei şi proiectant Gaz Control Tulcea), plus pentru refacerea inelului exterior în caz de incendiu la Corpul A, lucrări de proiectare şi execuţie la Oncologie, execuţie instalaţii în vederea funcţionării Blocului Operator. Tot în 2015 s-au virat către SJU 651.628 lei pentru echipamente medicale. Iar anul nu s-a încheiat.
Deficienţele de la Spitalul Judeţean Brăila au fost luate în colimator şi de către ministrul Sănătăţii, care în iulie - august a.c. şi-a trimis Corpul de Control la Brăila. Nici măcar Clădirea Secţiei de Anestezie - Terapie Intensivă, finalizată de Confort 2000 în 2014, n-a fost pusă în circuit. Nici aici nu există străpungeri care să facă legătura cu unitatea centrală. Ba chiar: "Mai trebuie executate inelul exterior de incendiu şi instalaţia de climatizare, care a fost începută dar nefinalizată, motiv pentru care lucrarea n-a fost recepţionată şi nici pusă în circuit", constată inspectorii Ministerului Sănătăţii. Cât despre conservarea clădirilor pe timpul anotimpului rece, iată ce ne-a comunicat, săptămâna trecută, dr. Alina Neacşu, director medical al SJU: "Clădirea ATI are centrală proprie şi este încălzită pe tot parcursul sezonului rece. Pentru clădirea Cardiologie/ Pediatrie, spitalul va furniza agent termic după încheierea unui protocol între SJU- CJ şi Vamed, privind decontarea cheltuielilor cu agentul termic. Clădirea Centrului Oncologic nu este racordată la instalaţia termică a spitalului şi nu a fost preluată de spital". Vom reveni.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro