După ce Crucea Roşie şi Institutul Pasteur din Madagascar au avertizat asupra posibilităţii declanşării unei epidemii de ciumă bubonică, în octombrie, autorităţile anunţă cel puţin două cazuri de ciumă pneumonică, mai periculoasă şi mai virulentă, relatează bbc.co.uk. Această formă se transmite pe calea aerului, între persoane, fără să mai implice animale sau purici.
Ciuma bubonică a atins săptămâna trecută un sat din apropierea oraşului Mandritsara, în nord-vestul ţării, provocând moartea a cel puţin 20 de persoane. Institutul Pasteur din Madagascar a confirmat că probele prelevate de la unele dintre cadavre atestă faptul că, cel mai probabil, ciuma a fost cauza morţii, dar a evitat să estimeze numărul persoanelor afectate.
Ciuma pneumonică este cauzată de aceeaşi bacterie care provoacă şi ciuma bubonică. Ceea ce le diferenţiază însă, este că, în timp ce varianta bubonică se transmite prin purici şi poate fi tratată cu antibiotice, ciuma pneumonică este mult mai uşor de contractat şi are o rată de mortalitate mult mai mare. Herlyne Ramihantaniarivo, un oficial din Ministerul Sănătăţii din Madagascar, a confirmat pentru BBC existenţa a cel puţin două cazuri de ciumă pneumonică.
"Moartea neagră" a fost una dintre cele mai devastatoare pandemii din istoria omenirii. Având apogeul în secolul al XIV-lea, se estimează că a ucis între 75 şi 200 de milioane de oameni şi cel puţin o treime din populaţia Europei.