Anul acesta, pentru ultima data, la tratamentul semintelor sau la combaterea bolilor si a daunatorilor din culturi, fermierii mai pot folosi "celebrele" substante "Furadan" si "Carbodan". Odata cu ele, de pe piata vor mai fi retrase alte citeva zeci de substante, des utilizate, cum ar fi: "Neuron", "Victenon", "Pivot", "Manoxin Forte", Ostenal", "Oleocarbetox", "Oleoecalux", "Grilosim", "Prometrin", "Fundazol", "Diazol" etc. De departe insa, in ciuda pericolului pe care il reprezinta utilizarea lor, "Furadanul " si "Carbodanul" sint cele mai regretate, principalul motiv fiind pretul mai mic, in comparatie cu ce se vehiculeaza in prezent in domeniul fitosanitar. "Pentru noi, campania de primavara va fi foarte grea avind in vedere ca produsele pe baza de “Furadan” mai au ca termen de utilizare doar 2008. Din octombrie, aceste produse incadrate in grupa mare de toxicitate, vor fi interzise. In depozitele din judetul nostru aceste substante mai exista, la un pret foarte mic pentru ca, e clar, toti comerciantii doresc sa epuizeze stocul. De cealalta parte, cei care prelucreaza seminte, pentru ca si asa pretul semintelor e foarte mare anul acesta, vor utiliza aceste substante ieftine, pentru a pastra cit mai jos costurile. Deci, ne asteptam ca in aceasta primavara, sa ajunga la producatorii agricoli o cantitate mare de seminte tratate cu “Furadan” si “Carbodan”. Problema este ca nu oricine are voie sa manipuleze aceste produse si in orice conditii. Concret, trebuie sa atentionez producatorii agricoli ca insamintarea semintelor tratate cu produse din grupa I si II de toxicitate se face numai mecanizat, sub stricta supraveghere a persoanelor autorizate. Semintele tratate cu produse pe baza de “Furadan” sint toxice pentru vinat si pasari si nu trebuie sa ramina la suprafata solului. Obligatoriu, ele se acopera cu pamint. Semintele ramase pe fundul cutiilor de la semanatoare se scot si se ingroapa, iar sacii utilizati la transport se distrug prin ardere. Produsele pe baza de “Furadan” nu se livreaza persoanelor neautorizate", a explicat Violeta Popescu, director executiv adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Braila, sefa Unitatii Fitosanitare, in cadrul emisiunii "Hoinari prin Baragan", de pe postul local de televiziune Antena 1.
Alte 27 de produse au fost retrase in 2007
Scoaterea din uz a acestor substante s-a facut ca urmare a negocierilor cu Uniunea Europeana, decizia fiind explicata prin pericolul pe care il reprezinta pentru utilizatori: sint substante cu grad mare de fitotoxicitate, cu efect cancerigen care se pasteaza in timp.
De precizat ca anul trecut, tot pe aceste considerente, au fost interzise alte 27 de produse, multe, de asemenea, preferate de fermieri, cum ar fi : erbicidele pe baza de atrazin, insecticidele pe baza de mitac, fungicide pe baza de ronilan, konker sau treflan. Tot in 2007 au mai fost scoase in afara legii toate pesticidele pe baza de onezin, lindan si alte substante active cu remanenta si pericol pentru mediu. Locul lor a fost luat de produse din clase de toxicitate mica, mai prietenoase cu mediul si mai putin periculoase pentru utilizatori.
In ceea ce priveste autorizarea producatorilor agricoli pentru manipularea acestor substante, la nivelul judetului nostru, anul acesta au fost inregistrate peste 50 de solicitari, societati si persoane fizice. "Autorizarea nu costa la noi, doar ca solicitantul trebuie sa intocmeasca un dosar, cu anumite documente emise de diverse institutii, care probabil costa ceva. La noi insa, nu li se cere nici un ban. Primesc in schimb o bibliografie, sint verificati si apoi primesc autorizatia. De precizat ca persoana desemnata sa utilizeze substante fitosanitare trebuie sa aiba pregatire agricola, liceu sau facultate. Cei care nu au autorizatie dar vor sa utilizeze produse din grupa I si II de toxicitate trebuie sa apeleze la serviciile unei persoane autorizate", a mai spus Popescu.