Mergi la conţinutul principal

Cita sanatate exista la Ministerul Sanatatii?

Razboiul dintre distribuitorii de medicamente si Ministerul Sanatatii se acutizeaza si risca sa se lase cu victime. Miza acestuia este cursul leu/euro la care ministerul deconteaza costurile medicamentelor livrate unitatilor sanitare de catre furnizori. Ieri, distribuitorii au stopat livrarea medicamentelor catre spitale si farmacii, lucru care n-are deloc darul de a linisti populatia, in ciuda incercarii ministrului Eugen Nicolaescu de a convinge pe toata lumea ca nimeni nu trebuie sa-si faca griji.
La o astfel de masura extrema s-a ajuns pentru ca Ministerul Sanatatii nu vrea sa ajusteze cursul de referinta in relatia cu distribuitorii, de la 3,33 lei/euro, la 3,6-3,7 lei/euro, asa cum cer acestia. Ministrul Nicolaescu spune ca o face pentru ca nu vrea sa scumpeasca medicamentele, gindindu-se la binele populatiei. Personal, cred ca dincolo de bunele intentii ale acestuia, mai degraba este vorba de incapatinare. Acesta n-are dreptate nici cind spune ca degeaba se pling distribuitorii ca acum au pierderi, cumparind medicamente la un curs de 3,7 lei/euro si vinzindu-le unitatilor sanitare cu 3,3 lei/euro, din moment ce asta-vara nu s-a mai "plins" nimeni ca un euro ajunsese la doar 3,1 lei. Insa acest curs a fost inregistrat intr-o singura luna, media oficiala pe anul 2007 fiind, conform BNR, chiar de 3,3 lei/euro. Toata lumea ar vrea sa plateasca chiria, alimentele, benzina sau gazele la preturile din iulie 2007! Degeaba spune Eugen Nicolaescu sa stam linistiti, pentru ca unitatile sanitare ar trebui sa aiba stocuri de medicamente pentru cel putin trei saptamini. Aceasta in contextul in care spitalele se pling tot timpul de lipsa de bani si nu de putine ori pacientii trebuie sa vina cu medicamentele de acasa.
In plus, si ideea de a le cere distribuitorilor socoteala asupra profitului scos din livrarea de medicamente mi se pare mult prea comunista pentru un ministru liberal. Pai, nu acesta e scopul oricarei firme, de a avea profit, indiferent ca vinde medicamente ori covrigi? Salariile angajatilor si impozitele la stat nu se pot plati din pierderi.
Insa, trecind peste asta, mai trist e ca la mijloc e vorba de sanatatea unor oameni, situatie in care intrebarea pe care ar trebui sa si-o puna ministrul Sanatatii este ce face statul pentru ca aceste medicamente sa existe atunci cind este nevoie de ele, nu cind scade cursul leu/euro, deoarece nu e vorba de un moft la care, ca si pacient, mai poti renunta.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro