Circa 7.500 de fermieri brăileni au rămas cu avansurile neplătite | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Circa 7.500 de fermieri brăileni au rămas cu avansurile neplătite

Circa 7.500 de fermieri brăileni n-au primit avansurile de 53 de euro/ha din subvenţia pe suprafaţă (SAPS), în urma încheierii perioadei de procesare a cererilor de plată, respectiv luni, 30 noiembrie, la miezul nopţii. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a anunţat că a reuşit să emită, la nivel naţional, ordine de plată pentru mai mult de 600.000 de fermieri, dintre care aproape 8.000 sunt din Brăila. După cum a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, pentru o diferenţă de circa 100.000 de fermieri care au rămas cu cererile de avans nerezolvate (dintre care circa 7.500 din Brăila) problema ar urma totuşi să se rezolve, în sensul că vor intra pe schema de plată integrală a subvenţiei la hectar, dar abia după finalizarea controalelor în teren. Întreaga situaţie a fost generată de problemele care au apărut la modulul electronic SIVECO-Teamnet în baza căruia APIA procesează cererile beneficiarilor de subvenţii.
"Până la miezul nopţii s-au emis ordine de plată pentru mai mult de 600.000 de fermieri pentru plata avansului pe suprafaţă, cu o sumă de 255 milioane de euro, ceea ce înseamnă că ne-am apropiat de 70%", a declarat oficialul de la Agricultură, Achim Irimescu, citat de presa centrală.
În ce priveşte judeţul Brăila, potrivit informaţiilor prezentate de către conducerea Centrului Judeţean APIA, din totalul de 15.404 cereri unice de subvenţie, au fost emise ordine de plată în cazul a 7.902 de dosare, iar asta în condiţiile în care funcţionarii agenţiei au lucrat în ultima săptămână până la ore târzii din noapte. Chiar şi aşa, însă, a rămas o diferenţă de circa 7.500 de dosare, cu precizarea că printre ele se numără şi cele selectate pentru diferitele tipuri de controale pe care instituţia le efectuează şi care intrau în plată abia la finalul verificărilor, precum şi dosarele în care cererea unică de subvenţie a vizat doar sectorul zootehnic, adică oricum nu aveau treabă cu avansul pentru SAPS.

Şefii APIA şi AFIR au fost schimbaţi

Regula comunitară stabileşte clar că plăţile către beneficiarii din ţările membre UE se pot face în intervalul 16 octombrie - 30 noiembrie, numai că în cazul României au existat probleme cu programul IT care gestionează sistemul de lucru al APIA. După căderea Guvernului Ponta, noul ministru de la Agricultură a atras atenţia asupra faptului că sute de mii de fermieri riscă să rămână cu avansurile la subvenţie neplătite, din cauza blocajelor din modulul electronic realizat de asocierea SIVECO-Teamnet pentru APIA şi cu ajutorul căruia sunt procesate dosarele de subvenţie. "Legislaţia europeană privind aceste plăţi a fost finalizată încă din vara anului 2014, dar ei (şefii din APIA) s-au apucat în septembrie 2015 de sistem", a acuzat Achim Irimescu. La rândul lor, SIVECO şi Teamnet au dat şi ele vina pe şefii APIA, precizând că aceştia au semnat contractul pentru realizarea modulului abia în 10 noiembrie 2015. "Sistemul informatic care controlează distribuţia subvenţiilor (numit IACS - Integrated Administration and Control System) este compus din multe module, fiecare foarte complex, operate de mii de funcţionari din toată ţara. Fiecare cerere de subvenţii trece în mod obligatoriu printr-un flux de lucru asigurat de sistemul informatic, dar controlat de funcţionarii APIA (...) Serviciile IT aferente modulului de plăţi în avans au fost contractate de APIA în data de 10 noiembrie 2015 şi specificaţiile necesare dezvoltării acestui modul au fost aprobate de APIA în data de 17 noiembrie a.c." - a venit reacţia celor de la asocierea SIVECO-Teamnet, preluată de presa centrală.
Între timp, directorii celor două agenţii de plăţi din subordinea Ministerului Agriculturii, adică Mihai Puţinei - APIA şi Eugen Popescu - AFIR (Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale) au fost schimbaţi din funcţii.

Datcu: "Cred că prin ianuarie - februarie... dacă ne vom vedea banii de subvenţie!"

Ce se întâmplă, totuşi, cu fermierii care n-au prins trenul cu plata avansului? Ei vor intra din această lună pe schema de plată a subvenţiei integrale, promite ministerul, însă condiţionat de controalele în teren. "Modulul financiar a fost făcut pentru avansuri, însă acum trebuie refăcut, trebuie redimensionat pentru plata integrală a subvenţiilor, pentru că nu s-a luat în calcul decât efectiv SAPS, fără plăţile de agromediu, înverzirea etc.", a declarat, zilele acestea, ministrul Irimescu. "De asemenea, am vorbit cu Comisia să vedem dacă putem să facem plăţile pe principul regionalizării, adică să încercăm să plătim fermierii într-o regiune unde s-a finalizat controlul, fără să mai aşteptăm până când se finalizează la nivel de ţară. Trebuie văzut dacă se poate aplica acest sistem la nivel naţional. Cred că în partea de sud a ţării, în zona de câmpie este mai uşor accesul, iar producătorii mari sunt mai uşor de controlat decât cei mici din zona de deal şi de munte", a mai spus oficialul.
În mod evident, acest scurtcircuit în sistemul de plăţi SAPS le dă fiori reci fermierilor brăileni care au rămas cu cererile de avans neprocesate. De altfel, chiar preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli (APA) Brăila, Vasile Datcu, a subliniat că mulţi dintre agricultori vor avea probleme din această cauză. "Promisiuni cu privire la plata avansului din SAPS au fost încă din toamnă, pe vremea fostului Guvern Ponta, dar s-a dovedit că nu aveau banii pentru aceste plăţi. Acum, problemele sunt generate de softul de la APIA. Cred că abia prin ianuarie - februarie... dacă vom vedea banii de subvenţie pe suprafaţă. Numai că noi avem credite în derulare cu termene prestabilite. Din cauză că nu s-au plătit avansurile va trebui să renegociem cu băncile rambursarea, ceea ce automat înseamnă costuri suplimentare, adică dobânzi şi comisioane", a explicat Datcu.
De precizat că, în această perioadă, APIA plătea beneficiarilor SAPS un avans de 53 euro/hectar, din totalul de 77,4 euro/ha cuvenit. Avansurile pentru plăţile pe suprafaţă sunt achitate din bugetul de stat, dar Comisia Europeană îi va rambursa ţării până pe 15 ianuarie 2016.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro