Mergi la conţinutul principal

Circa 700 milioane de euro pentru crescătorii de păsări şi porci

* prin aceste măsuri de sprijin se urmăreşte dezvoltarea unor servicii eficiente, pentru preluarea, prelucrarea şi desfacerea producţiei animaliere în condiţii de calitate

Fermierii ar putea primi în intervalul 2010 - 2013 ajutoare de stat pentru bunăstarea păsărilor, dar şi a porcilor din ferme, în valoare de aproape 700 milioane euro cumulat, din care peste 360 milioane pentru păsări şi circa 330 milioane pentru porci. Acestea sunt, în linii mari, prevederile a două proiecte de act normativ elaborate de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Sumele necesare se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii.

Potrivit unuia dintre proiecte, pentru puii de carne vor putea fi accesate în acest an 46,6 milioane euro, pentru găini ouătoare ar putea fi acordate 5,5 milioane euro, pentru găini rase grele - circa 4,7 milioane euro, pentru pui de curcă - 745.794 euro, pentru boboci de raţă - 421.096 euro, iar pentru boboci de gâscă - 501.104 euro. În datele MADR se arată că suma va creşte anul viitor la 73,8 milioane euro, în 2012 la 98,7 milioane euro, iar în 2013 vor putea fi acordate 132,5 milioane euro. Ajutorul de stat se va acorda producătorilor agricoli dacă în perioada angajamentului asumat în cadrul tehnologiei de creştere a păsărilor aplică una sau mai multe măsuri de îmbunătăţire a condiţiilor de creştere şi exploatare a păsărilor cum ar fi, de exemplu, folosirea de furaje ce nu conţin substanţe indezirabile, inclusiv proteine de origine animală sau practicarea unei metode de creştere ce nu provoacă sau nu cauzează suferinţe sau vătămări păsărilor.
O formă similară de sprijin financiar este concepută şi în cazul crescătorilor de porci, care ar putea primi în perioada 2010 - 2013 ajutoare de stat pentru bunăstarea animalelor, în valoare totală de circa 330 milioane euro, dintre care 56 milioane euro numai în acest an (53,1 milioane euro pentru porci, 2,4 milioane euro pentru scroafe şi peste 500.000 euro pentru scrofiţe). Potrivit MADR, în 2011 sprijinul urmează să se ridice la 72,8 milioane euro, în 2012 se vor plăti 91 milioane euro, iar în 2013 suma va ajuge la 113,8 milioane euro. Printre condiţiile de eligibilitate impuse prin proiect se numără asumarea în cadrul tehnologiei de creştere a porcinelor aplicării uneia sau mai multor măsuri cum ar fi asigurarea unei suprafeţe de pardoseală liberă cu minimum 10% mai mare decât cea obligatorie prin normă, asigurarea a minimum nouă ore lumină naturală sau 11 ore lumină artificială, precum şi asigurarea unor condiţii care să prevină rănirea animalelor.
Atât în cazul proiectului vizând sectorul de creştere a păsărilor cât şi pentru creşterea porcilor, fermierii trebuie să facă parte din forme asociative legal constituite, grupuri de producători recunoscute de stat, asociaţii economice sau cooperative de producţie şi valorificare sau sunt membri ai altor organizaţii profesionale şi deţin autorizaţie sanitară veterinară pentru exploataţie. De asemenea, potenţialii beneficiari va trebui să fie înregistraţi în Registrul agricol / Registrul Naţional al Exploataţiilor al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. În plus, pentru crescătorii de păsări, se impune respectarea Programului cadru minimal de biosecuritate în fermele avicole.
Ministerul Agriculturii prevede că aplicarea acestor proiecte va avea ca principal impact economic pozitiv creşterea veniturilor crescătorilor de animale şi dezvoltarea unor servicii eficiente, pentru preluarea, prelucrarea şi desfacerea producţiei animaliere în condiţii de calitate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro