Declaratia a fost facuta in cadrul unei intilniri cu prefectii, organizata la sediul Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA).
"Am discutat despre anumite restante care exista in executarea unor proiecte de infrastructura rurala in cadrul programului SAPARD. Sint pe investitii privind drumuri si alte utilitati publice in comune, finantate prin SAPARD, pe masura de infrastructura rurala, unde sint circa 40 de consilii locale care sint in foarte mare intirziere in efectuarea lucrarilor si finalizarea lor. Cum noi trebuie sa finalizam lucrurile pina la sfirsitul anului, exista riscul din partea noastra de a rezilia contractele cu acele comune care nu se misca mai repede", a afirmat Ciolos la finalul intilnirii.
El a adaugat ca, pe linga cele 40 de proiecte pentru infrastructura rurala, alte 60, pentru drumuri forestiere, sint de asemenea in intirziere.
"Deci am folosit si aceasta oportunitatea pentru a transmite prin intermediul prefectilor, primarilor acest semnal de alarma. Si la infrastructura rurala, dar si la infrastructura forestiera sint circa 60 de proiecte de drumuri forestiere intr-o faza foarte-foarte intirziata de executie a lucrarilor. Unii nici nu au inceput inca lucrarile", a spus ministrul Agriculturii.
Acesta va trimite beneficiarilor de proiecte cite o scrisoare, pentru a le atrage atentia ca trebuie sa se grabeasca.
"Urmeaza chiar pe aceasta problema in perioada urmatoare sa trimit personal o scrisoare fiecarui beneficiar pentru a atrage atentia asupra acestui lucru", a continuat Ciolos.
Pina la finele acestui an, Romania trebuie sa termine de cheltuit toate fondurile SAPARD, respectiv sa finalizeze toate platile pentru proiecte. Cum finantarea este realizata etapizat - pe masura ce beneficarul avanseaza cu proiectul ii sint rambursate cheltuielile -, intirzierile in realizarea lucrarilor atrag si intirzieri in realizarea platilor.
Fondurile care nu sint cheltuite pina la finele acestui an vor fi acoperite de la bugetul de stat.
Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), institutia care gestioneaza fondurile SAPARD, a anuntat, in luna decembrie a anului trecut, ca au fost reziliate in total circa 300 de proiecte, majoritatea din cauza intirzierilor.
Ministrul Agriculturii a mai discutat, ieri, cu prefectii, si despre primirea proiectelor pentru dezvoltare rurala, incepind cu data de 3 martie, si platile pentru fermierii din zonele defavorizate.
"Am ridicat doua probleme mari. Am informat prefectii despre demararea primirii de proiecte in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala incepind cu data de 3 martie si le-am dat informatii privitoare la modul cum se vor desfasura lucruile pina atunci. Am rugat sa transmita aceasta informatie si in teritoriu. Am dat informatii despre anumite facilitati financiare care se acorda agricultorilor din zonele defavorizate, zonele montane si celor care respecta anumite conditii de agro-mediu, care vor fi aplicabile din acest an pentru anumite zone", a mai spus Ciolos.