Circ fără pâine! Proiect pentru persoane cu dizabilităţi, aprobat cu mare scandal în CJ | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Circ fără pâine! Proiect pentru persoane cu dizabilităţi, aprobat cu mare scandal în CJ

• la propunerea preşedintelui CJ, Francisk Chiriac, a fost aprobat proiectul ce prevede construirea unei locuinţe protejate pentru 10 persoane adulte cu dizabilităţi • valoarea proiectului este de 1.060.762.,12 lei, inclusiv TVA • în opinia consilierilor liberali, zona este prost aleasă, fiind vorba de un teren viran din cartierul Pisc • în replică, directorul DGASPC Brăila, Simona Cimpoae, a ţinut să precizeze că în zonă există infrastructură şi că terenul a fost donat încă din anul 2006

 

Aflat la punctul 17 al ordinii de zi a şedinţei Consiliului Judeţean Brăila de joi, 27 februarie, “Proiectul de hotărâre privind aprobarea documentaţiei tehnico-economice faza SF (studiu de fezabilitate) şi indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiţie: “Construire Locuinţă Maxim Protejată pentru persoane adulte cu dizabilităţi, strada Gh. M. Murgoci, Brăila - în cadrul Proiectului de interes naţional “Niciodată Singuri!”, implementat de către DGASPC Brăila”, a iscat discuţii aprinse în rândul consilierilor. Consilierii judeţeni liberali au afirmat că zona aleasă pentru construirea locuinţei este plină de gunoaie şi că arterele cartierului Pisc, cel puţin în vecinătatea străzii Murgoci, sunt impracticabile. În replică, directorul DGASPC Brăila, Simona Cimpoae, a afirmat că în zonă există deja infrastructură - curent electric, reţea de apă şi de gaze - şi că terenul respectiv “este ca orice teren viran, unde există şi gunoaie”. Până la urmă, proiectul a fost aprobat, graţie majorităţii PSD.

Potrivit documentaţiei, valoarea totală a lucrărilor la investiţia al cărui beneficiar este DGASPC Brăila este de 1.060.762.,12 lei, inclusiv TVA, din care 834.607,81 lei (inclusiv TVA) construcţii-montaj. Durata de execuţie a lucrărilor de intervenţie este de 12 luni, iar terenul a fost donat DGASPC Brăila în anul 2006, de către un brăilean, Boca Iordachi, în prezent decedat. Încă din anul 2018, CJ Brăila a aprobat implementarea de către DGASPC a proiectului “Niciodată singuri!” finanţat prin Programul de interes naţional în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi “Înfiinţarea de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro/centre de criză şi locuinţe protejate, în vederea dezinstituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi aflate în instituţii de tip vechi şi pentru prevenirea instituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi din comunitate”. Proiectul are ca scop înfiinţarea a două locuinţe protejate în municipiul Brăila, o locuinţă prin construire şi o locuinţă prin achiziţie, precum şi înfiinţarea unui centru de zi prin modernizarea/reabilitarea unui spaţiu existent.

Locuinţa pentru persoane adulte cu dizabilităţi va fi construită pe un teren de 300 mp, de pe strada Gheorghe M. Murgoci (cartier Pisc) şi va avea o capacitate de 10 locuri. Astfel, 10 persoane adulte cu dizabilităţi vor beneficia de cazare 24 de ore din 24, şapte zile pe săptămână. Construcţia va cuprinde cinci dormitoare duble, fiecare cu câte două paturi, două noptiere şi un dulap, trei grupuri sanitare - fiecare cu duş, chiuvetă şi vas wc (din care unul va fi adaptat persoanelor cu dizabilităţi) - o bucătărie dotată cu rafturi de depozitare, frigider, chiuvetă, aragaz cu cuptor şi cuptor electric. Clădirea, având fundaţie din beton armat, termoizolaţie cu polistiren extrudat de 10 cm şi tâmplărie pvc cu geamuri termopan, va fi învelită cu şarpantă de lemn şi tablă cutată. Ea va mai fi dotată cu cameră de socializare, radio, tv, telefon fix/mobil, acces la internet, precum şi camere de supraveghere în zonele de acces.

 

Circ în toată regula la şedinţa CJ

 

Spirite încinse la şedinţa Consiliului Judeţean Brăila de joi, 27 februarie 2020, prezidată de Francisk Chiriac. Dominată de “contrele” dintre liberalul Ovidiu Nechita şi preşedintele CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac - care l-a şi invitat pe Nechita să părăsească sala, interzicându-i să mai ia cuvântul - şedinţa a fost suspendată de două ori, iar proiectele de hotărâri au fost votate cu întreruperi zgomotoase. Consilierii şi-au aruncat unii altora cuvinte grele, iar discuţiile au degenerat, câţiva consilieri părăsind sala, unul câte unul, în semn de protest. La final, însuşi preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a părăsit Sala Mare a Palatului Administrativ, fără a mai pune în discuţie ultimul punct al proiectului ordinii de zi (“Alte probleme”). Ca să-l cităm pe unul dintre consilierii judeţeni, nu a fost o şedinţă de CJ, ci un “circ”, în adevăratul sens al cuvântului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro