Cioloş, primul război politic cu PNL | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cioloş, primul război politic cu PNL

Premierul Dacian Cioloş i-a răspuns deputatului Daniel Zamfir, care l-a criticat pe prim-ministru pentru poziţia Guvernului faţă de Legea dării în plată, afirmând că liberalul are „o abordare populistă", iar proiectul său are nevoie de adaptări pentru a fi aplicat.
Replica lui Dacian Cioloş a venit pe Facebook, într-un comentariu adresat unui utilizator care i-a atras atenţia asupra poziţiei liberalului Daniel Zamfir faţă de punctul de vedere al Executivului în privinţa Legii dării în plată.
„Domnul deputat are din păcate o abordare populistă prin această poziţie. Am spus de la început ca susţin legea dării in plată şi am spus-o şi direct băncilor. Însă această lege trebuie să ţină cont de adevăratele cazuri sociale, de familiile care şi-au cumpărat pe credit o locuinţă, şi nu de speculatorii imobiliari", scrie Cioloş.
Premierul spune că Executivul vrea o lege funcţională, nu una populistă, şi respinge acuzaţiile de „intoxicare" lansate de Zamfir. Dacian Cioloş spune că Guvernul susţine acest proiect, însă este nevoie de „adaptări" pentru ca el să fie aplicat.
„Băncile au clar o lecţie de învăţat în relaţia lor cu clienţii. Dar pentru ca legea dării în plată să fie cu adevărat aplicabilă (şi nu atacabilă în justiţie), şi să fie în interesul clienţilor , ea are nevoie de adaptări", explică premierul.

Zamfir, atac dur la premier

Deputatul PNL, Daniel Zamfir, iniţiatorul legii dării în plată, i-a transmis, duminică, o scrisoare deschisă premierului Dacian Cioloş, în care critică punctul de vedere al Guvernului asupra proiectului său şi îl acuză pe prim-ministru că serveşte interesele băncilor împotriva celor ale românilor.
„Opriţi minciuna, intoxicarea şi abuzul împotriva Legii dării în plată. (...) Vă scriu plin de revoltă că dumneavoastră, premierul României, aţi ales să serviţi interesele unor bancheri străini care în a doua cea mai săracă ţară din Europa au făcut profit dublu faţă de media europeană, în loc să serviţi demn interesele celor care cu adevărat aveau nevoie să fie reprezentaţi de dvs: cetăţenii României! În timp ce o mână de bancheri s-au ales cu bonusuri, sute de mii de familii de români au viitorul sub spectrul ruinei", se arată în scrisoarea transmisă de liberal.

Guvernul a explicat degeaba

Guvernul a transmis Parlamentului un punct de vedere critic la adresa Legii dării în plată, afirmând că ar putea să o susţină doar dacă sunt operate modificări ample, având în vedere că actuala formă ar putea afecta stabilitatea băncilor, precum şi a întregii pieţe financiare din România.
„Riscurile generate de aplicarea legii în forma transmisă spre reexaminare Parlamentului sunt majore. (...) Consecinţele negative aferente ar putea fi semnificative, efectele generate de aplicarea legii fiind greu de cuantificat, ca urmare a precedentului creat, hazardului moral general, precum şi a incertitudinii care poate afecta în mod semnificativ percepţia mediilor investiţionale asupra predictibilităţii cadrului legislativ din România", se arată în punctul de vedere al Guvernului.
Guvernul transmite că ar poate susţine proiectul, însă numai dacă sunt luate în considerare aceste critici. Mai mult, Executivul precizează că modificările din Senat, după reexaminarea proiectului, nu rezolvă decât parţial problemele din lege.
Legea dării în plată se află în acest moment la reexaminare în Parlament, în comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor. Reexaminarea a fost aprobată de Senat, cu modificări.

PNL e şi mai vehement

Pe de altă parte, copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, ieri, că liberalii au convenit să susţină, în dezbaterile din Camera Deputaţilor asupra Legii dării în plată, eliminarea plafonului privind creditele introdus în Senat, precum şi exceptarea programului „Prima Casă" din prevederile legii.
„Suntem pentru eliminarea plafonului stabilit în Senat, pentru un motiv pe care l-am spus public de nenumărate ori. (...) Este un plafon care stabileşte o discriminare foarte clară şi temerea noastră, că această lege în baza acestui articol poate fi atacată la CCR, este reală", a spus Alina Gorghiu.
Liderul PNL a precizat că partidul va susţine şi exceptarea programului „Prima Casă" din prevederile legii. Mai mult, liberalii vor cere măsuri suplimentare pentru a se asigura că legea se va aplica doar titularilor de contract, respectiv cei care au luat casa în scop de domiciliu, pentru a elimina posibilitatea ca de prevederi să beneficieze şi „samsarii sau speculatorii".
PNL vrea şi ca legea să se aplice în continuare contractelor aflate în derulare, considerând că nu se pune problema retroactivităţii.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro