Mergi la conţinutul principal

Cioloş a prezentat la Brăila planurile Alianţei USR PLUS pentru Parlamentul European

• fostul premier al României, Dacian Cioloş, candidatul de pe prima poziţie a listei Alianţei 2020 USR PLUS la Alegerile Europarlamentare, a vorbit, în vizita sa recentă la Brăila, despre programul pe care tabăra sa îl propune în cazul în care va ajunge în Parlamentul European • acesta a amintit, printre altele, despre necesitatea îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă din România pentru convingerea românilor să rămână acasă, în contrapondere la “închiderea frontierelor”, idee vehiculată în tabăra PSD-istă

 

Ex-premierul României în timpul Guvernului tehnocrat, Dacian Cioloş, a prezentat, recent, la Brăila, programul electoral pe care îl propune Alianţa 2020 USR PLUS pentru Alegerile Europarlamentare din 26 mai. Candidat pe prima poziţie din partea alianţei electorale, Cioloş a susţinut că în opinia sa USR şi PLUS sunt singurele partide care au venit în faţa oamenilor şi cu un program, nu doar cu o listă de candidaţi.

“Pentru noi, aceste alegeri sunt foarte importante, nu doar pentru că după alegerile din decembrie 2016 este pentru prima dată când românii vor avea ocazia să voteze din nou, să îşi spună opinia vizavi de modul în care România este guvernată, dar ele sunt importante şi pentru că sunt un prim pas şi către obiectivul pe care noi îl avem: de a obţine o majoritate politică în Parlamentul României, pentru a guverna. Ceea ce vrem să facem în Parlamentul European are legătură directă cu obiectivele pe care ni le propunem pentru România, pentru a guverna România, pentru a aduce o schimbare pozitivă în România. Pentru că sunt foarte multe lucruri care se fac direct în România şi care sunt decise în Parlamentrul European. Şi, pentru asta, obiectivele pe care noi ni le-am propus aici sunt o primă etapă a unui viitor program de guvernare”, a declarat Cioloş la Brăila. 

Sursa citată a dorit să sublinieze în primul rând că Alianţa USR PLUS va reprezenta România într-un mod demn la Bruxelles, deoarece lista propusă este formată din oameni competenţi, profesionişti. Acesta a amintit, în contextul dat, că viitorii eurodeputaţi USR PLUS vor reprezenta interesele tuturor românilor, indiferent dacă aceştia trăiesc în România sau în Diaspora, contrar unei idei venite din partea taberei PSD-iste privind “închiderea frontierelor” ca soluţie la problema lipsei forţei de muncă din ţară.

“Pentru noi este clar: România ca stat membru al Uniunii Europene oferă cetăţenilor săi, la fel ca oricare alt stat membru, posibilitatea de a alege unde să studieze, să muncească şi să trăiască. Şi noi avem respect pentru românii care au fost nevoiţi să plece din ţară în aceşti ultimi ani. Nu ne trece prin cap, aşa cum văd că le trece prin cap celor de la guvernare, să închidem frontierele, să îi oprim pe români să mai circule în Uniunea Europeană. De pe vremea lui Ceauşescu nu am mai auzit vreun politician român, mai ales după ce România a intrat în Uniunea Europeană, aşa cum l-am auzit pe domnul Eugen Teodorovici recent, să se gândească că ar putea rezolva problema lipsei forţei de muncă din România interzicând românilor să mai plece în afară. Într-adevăr, e o problemă cu forţa de muncă în România, dar asta trebuie rezolvată creând condiţiile pentru ca românii să vrea să rămână în România. Să fie siguri că, dacă merg în spitale nu se îmbolnăvesc mai rău, că dacă îşi trimit copiii la şcoală aceştia vor avea o şansă după ce îşi termină studiile, în România sau oriunde în altă parte în lume, datorită calităţii învăţământului. Să poată să se deplaseze pe o infrastructură care să fie construită pe fonduri europene şi nu să pierdem fonduri europene din cauza modului în care e guvernată ţara. În felul acesta considerăm noi că putem încuraja românii să rămână în ţară, nu închizând frontierele”, a mai adăugat Cioloş.

 

Ce propune Alianţa 2020 USR PLUS

 

Dacian Cioloş a mai vorbit despre necesitatea acţionării pentru adoptarea unor decizii privind, cel puţin, menţinerea nivelului alocărilor bugetare din fonduri europene pentru România.

“Trebuie să ne asigurăm în Parlamentul European că se iau decizii care să ne permită o modernizare a sistemului de sănătate. Să putem construi spitale, să le dotăm. Să ne asigurăm că piaţa românească va fi aprovizionată cu medicamentele de care românii au nevoie. Că suntem parte a reţelelor europene care să permită românilor să se trateze, atunci când este nevoie, şi în altă parte decât în România. Educaţia este o altă prioritate pe care o avem. Şi aici, dincolo de infrastructura în educaţie care poate să fie construită cu fonduri europene, ne propunem să susţinem la nivel european un program care să permită tinerilor liceeni să studieze şi în alte ţări din Uniunea Europeană, aşa cum o fac studenţii în momentul de faţă prin Programul Erasmus. Şi deci să avem la dispoziţie burse şi pentru tinerii din licee, care să poată studia şi în alte părţi din UE, iar studiile să le fie recunoscute şi în România apoi”, a mai spus Cioloş.

Acesta a amintit şi despre dezvoltarea Agriculturii şi dezvoltarea rurală în România prin adaptarea la politicile Uniunii Europene.

“Vrem să asigurăm subvenţiile la care românii au dreptul - în creştere de la un an la celălalt, în urma modului în care am negociat reforma politicii agricole comune, atunci când am fost comisar european -, că aceste alocări bugetare vor fi menţinute şi în continuare şi că acest trend pozitiv de creştere a subvenţiilor de la un an la altul poate să fie menţinut. Vrem să ne asigurăm că aceste subvenţii sunt cât mai echitabil distribuite. De ele să poată profita şi firmele mici şi mijlocii. Şi mai ales să ne asigurăm că în legislaţia europeană ne va fi permis să susţinem agricultorii să poată să îşi proceseze şi să îşi comercializeze produsele agricole. Pentru că ăsta este un punct slab din păcate în agricultura din România. Noi ştim să producem, dar nu comercializăm, nu vindem produsele la o valoare adăugată ridicată, şi acolo agricultura României şi agricultorii români pierd încă foarte mult”, a declarat acesta.

Şi infrastructura, susţine Cioloş, este extrem de importantă pentru candidaţii pe care îi propune Alianţa 2020 USR PLUS ca reprezentanţi ai României în Parlamentul European, indiferent că aceasta este legată de transport, energie sau pur şi simplu construcţii de şcoli şi spitale. 

“Suntem convinşi că prin programul de guvernare pe care îl vom propune vom crea şi cadrul pentru ca România să poată să construiască infrastructură în anii care vin. (...) Atunci când lucrăm în interesul României, nu doar pentru un interes electoral punctual. În felul acesta putem să evoluăm şi asta este modalitatea prin care noi ne propunem să lucrăm şi în Parlamentul European. În interesul României, în mod profesionist, în mod transparent, spunând ceea ce vom face şi făcând ceea ce am promis. Obiectivul nostru este să aducem Uniunea Europeană în România şi nu să plecăm câţiva dintre noi la Bruxelles. O dovadă că noi vrem să lucrăm pentru români şi în Parlamentul European este şi decizia pe care am luat-o, de a deschide fiecărui europarlamentar din Alianţa 2020 USR PLUS cel puţin două birouri europarlamentare în România, în oraşe şi în alte locuri decât Bucureşti. Pentru că noi chiar lucrând în Parlamentul European, vom lucra pentru România, vom fi prezenţi pe teren şi ne vom asigura că deciziile pe care le vom susţine în Parlamentul European reprezintă interesul României”, a conchis Cioloş.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro