Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cintec si voie buna la sarbatoarea "Purim" a evreilor

Considerata unul din evenimentele cele mai importante din viata "Poporului ales al Lui Dumnezeu", sarbatoarea "Purim" i-a adunat, ieri, laolalta, pe evreii braileni si pe simpatizantii acestora din orasul nostru. Evenimentul a fost marcat de un program special organizat de Comunitatea Evreilor din Braila, la Templul Coral de pe strada Petru Maior. Pe linga cele aproximativ 200 de persoane prezente la templu, au mai participat viceprimarul Lucian Tilea, directorul Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National, drd. Ana Harapescu, scriitorul Gheorghe Lupascu, Monica Popoaca - director in cadrul Primariei Braila -, precum si consilierul Adrian Ritzinger, de la Biblioteca "Panait Istrati". Templul Coral a fost impodobit ca de sarbatoare, iar copiii purtau masti si instrumente speciale de facut zgomot, dupa obicei.
In deschiderea manifestarii, corul "Macabi" al Comunitatii Evreilor Braila, condus de inimosul dirijor Bogdan Lipsin, a intonat "Baruh-Haba!" ("Binecuvintat cel ce vine!"), iar oficiantul de cult Sucher Goldstein a rostit citeva rugaciuni, binecuvintind poporul evreu, Israelul si Romania. "Numai credinta in Dumnezeu a reusit sa ne tina in viata atitea milenii", a tinut sa spuna oficiantul cultului mozaic. Mai departe, prof. Iancu Isidor a "dezmortit" atmosfera, povestind despre istoria Esterei si a minunii de "Purim" (de pe vremea regelui Ahasveros al Persiei), petrecuta in a 13-a zi a lunii Adar, dupa calendarul evreiesc. A urmat o sceneta moderna cu si despre sarbatoarea "Purim". Melodiile interpretate de corul "Macabi" - acompaniat la acordeon si clarinet - au reusit sa-i incinte pe toti cei prezenti, desi multi dintre invitati nu intelegeau dialectul idis sau limba ebraica. Intrucit sarbatoarea "Purim" este una a bucuriei, evreii braileni au impartit tuturor dulciuri, multumind Lui Dumnezeu.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii