Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului „Prodromiţa” în Arhiepiscopia Dunării de Jos | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului „Prodromiţa” în Arhiepiscopia Dunării de Jos

* an de an, pe 12 iulie, la Dunărea de Jos are loc slujba de cinstire a Sfintei Icoane a Maicii Domnului „Prodromiţa”, de la Muntele Athos * credincioșii din Brăila și Galați, prezenți la Catedrala Arhiepiscopală, s-au închinat icoanei adusă din patrimoniul sacru al Eparhiei Dunării de Jos

 

 

 

Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului „Prodromiţa”, an de an, pe 12 iulie, este un prilej de mare bucurie pentru credincioșii de la Dunărea de Jos, clerici și mireni deopotrivă. În patrimoniul sacru al Reşedinţei Arhiepiscopale se află replica fidelă a Sfintei Icoane a Maicii Domnului „Prodromiţa”, de la Muntele Athos, iar biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, din orașul vecin, îşi sărbătoreşte cel de-al doilea hram, oferit prin decizie chiriarhală încă din anul 2013.

Evenimentul duhovnicesc prilejuit de această sărbătoare a debutat marți seară, cu purtarea în procesiune a Icoanei „Prodromiţa”, la care au participat preoţi şi credincioşi din urbea de la Dunăre, dar și pelerini sosiți de la Brăila. În mijlocul clerului şi a credincioşilor s-a aflat Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit slujba Vecerniei unită cu Litia şi a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre momentele din istoria realizării şi cinstirii Sfintei Icoane a Maicii Domnului „Prodromiţa”, evidenţiind minunea care s-a petrecut atunci când un zugrav necredincios a căutat să oprească poporul evlavios de la cinstirea acestei icoane. Bucuria celor prezenţi a fost mare, întrucât au avut posibilitatea de a se închina la această icoană a Maicii Domnului şi a se ruga Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu pentru binele şi ajutorul acestei comunităţi eclesiale”, precizează părintele consilier Rareș Bucur, prezent la eveniment.

La finalul slujbei, credincioşii au primit din partea Părintelui Arhiepiscop litie şi câte o iconiţă cu chipul Maicii Domnului „Prodromiţa”.

A doua zi, miercuri, 12 iulie, Icoana „Prodromița” a fost adusă în Catedrala Arhiepiscopală şi aşezată spre închinare. Pe tot parcursul zilei, numeroşi credincioşi din Brăila și din Galați s-au închinat la odorul de mare preţ, aflat în patrimoniul sacru al Eparhiei Dunării de Jos.

 

Istoria Icoanei Maicii Domnului „Prodromiţa”

 

În anul 1863, după minunea zugrăvirii miraculoase din târgul Iaşilor a chipului Maicii Domnului şi al Dumnezeiescului Fiu, în drum spre Sfântul Munte Athos, Sfânta Icoană s-a oprit la mai multe biserici din Moldova, pentru ca, în final, să ajungă în Galaţi, unde a rămas o zi şi o noapte, fiind așezată în biserica cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. Potrivit pr. Rareș Bucur, în această biserică s-a petrecut minunea care este arătată în condacul şi icosul 6 din Acatistul Icoanei Maicii Domnului „Prodromiţa”: un zugrav necredincios a căutat să oprească poporul evlavios de la cinstirea icoanei şi, în acea clipă, icoana s-a întunecat. Zugravul s-a îngrozit când a văzut că Maica Domnului din icoană l-a privit cu asprime şi s-a pocăit, din denigrator devenind cel mai mare mărturisitor.

De asemenea, din anul 1898, datorită elevului cadet Neagu Costache, de la Comisiunea Europeană a Dunării, de la Sulina, Arhiepiscopia Dunării de Jos deține o copie fidelă a Icoanei „Prodromiţa”, zugrăvită de acesta în Sfântul Munte Athos.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro