* condițiile de înscriere pentru a deveni recenzori au suferit deja modificări * dacă inițial Institutul Național de Statistică (INS) a solicitat viitorilor recenzori și o diplomă de Bacalaureat pentru a putea îndeplini condițiile de înscriere, mai nou s-a renunțat la această obligativitate
Sesiunea de instruire a primarilor din județul Brăila pentru buna desfășurare a recensământului populației și al locuințelor a continuat și joi, în Sala Mare a Palatului Administrativ. Potrivit unei informări transmise de Prefectura Brăila, pe pagina de Facebook, de această dată au participat la instruire edili și reprezentanți ai comunelor Racovița, Râmnicelu, Romanu, Roșiori, Salcia Tudor, Scorțaru Nou, Siliștea, Stăncuța, Surdila Găiseanca, Surdila Greci și Șuțești. ”Astăzi, 17.02.2022, prefectul Iulian Timofei și Daniela Sasu, directorul executiv al Direcției Regionale de Statistică, au condus lucrările în cadrul celei de a treia ședințe de instruire a primarilor în ceea ce privește buna desfășurare a RPL 2021 (Recensământul Populației și Locuințelor)”, a precizat Prefectura Brăila.
Ca element de noutate, mai adaugă sursa citată, pentru ca recenzorii să fie eligibili, trebuie să prezinte doar certificatul de absolvire a douăsprezece clase și foaia matricolă, fără să fie necesară diploma de bacalaureat, așa cum s-a precizat inițial. De asemenea, aceștia trebuie să mai prezinte un cazier judiciar și vârsta minimă de 18 ani împliniți la data înscrierii.
În ceea ce privește plata recenzorilor, acest lucru se face în funcție de numărul de chestionare completate prin interviu față în față și este cuprinsă între 7 și 9 lei pentru recenzarea persoanei și între 3,5 - 5 lei pentru recenzarea locuinței. În ceea ce privește recrutarea și plata persoanelor selectate, aceste atribuții revin fiecărei primării în parte, prin încheierea unui contract de prestări servicii de recenzare, iar instruirea și evaluarea se vor face ulterior de către Unitatea Județeană de Implementare a Recensământului din Cadrul Direcției Județene de Statistică.