Mergi la conţinutul principal

Cine vrea să înveţe, o face şi prin învăţământul la distanţă

În calitate de cadru universitar, Simionescu consideră că nu este drept să refuzi unor oameni dreptul de a da examen de titularizare, pentru că nu le recunoşti diploma, în condiţiile în care persoane cu aceeaşi diplomă, obţinută în acelaşi an, ocupă fără probleme posturi asemănătoare. Mai mult, spune Simionescu, nu e vorba numai despre absolvenţi pe specializări din învăţământ, ci şi jurişti sau economişti care deţin acum posturi ocupate în baza unor diplome obţinute în trecut tot la universităţi precum "Spiru Haret": "Acum a fost o secvenţă, dar dacă este să rostogolim bulgărele de zăpadă în spate, se duce în direcţii multiple, sunt oameni care sunt jurişti, sunt economişti, care au absolvit fel de fel de facultăţi despre care acum se află că nu sunt acreditate. Ce faci cu ăia? Nu e vorba numai de cei de acum, care n-au putut participa la acest examen de titularizare, e vorba de zeci de mii de oameni care au absolvit aceste facultăţi în trecut. Este o situaţie extrem de sensibilă, teoretic se poate organiza şi acea licenţă sub autoritatea unei universităţi acreditate, dar din ce se aude, numărul celor care ar trebui să participe la aceste concursuri este foarte mare. Nu confundăm toţi absolvenţii de la universităţile aflate în această situaţie, cu cei care sunt pe diverse forme de studiu acreditate. Ne referim strict la specializările neacreditate, despre care se ştia şi anul trecut că nu sunt acreditate. Eu vă aduc aminte că anul trecut a fost o discuţie pe această temă, legată şi de Drept, pentru că în mod normal, facultatea de Drept se face în patru ani, iar acestea o fac de trei ani".

"Putem învăţa oriunde, dacă vrem cu adevărat"

Întrebat dacă are cunoştinţă despre calitatea studiilor făcute la filiala din Brăila a Universităţii "Spiru Haret", Simionescu a spus: "Eu nu ştiu, nu am fost niciodată la formula respectivă de învăţământ la distanţă. Ştiu însă că fiecare facultate are un anumit mod de a înţelege învăţămîntul la distanţă, de la o formulă în care nu ne vedem niciodată şi totul este pe calculator, aveţi acces la cursuri, le puteţi citi, asta e tematica, veniţi la examen tot pe calculator, la formula la care este un fel de fără frecvenţă, adică vineri, sâmbătă şi duminică profesorii vin şi susţin cursurile respective în faţa studenţilor şi la final se dă un examen cu bilete, scris, în formula clasică".

La modul general, Simionescu este de păere că nu poţi contesta calitatea studiilor făcute pe sistemul de învăţământ la distanţă, pentru că sunt peste tot uscături, dar şi studenţi bine pregătiţi: "Eu privesc lucrurile foarte nuanţat. Poţi să înveţi oriunde, oricând, dacă vrei să înveţi. Poţi învăţa şi la superuniversităţi din străinătate şi în România şi la zi şi la distanţă, dacă vrei cu adevărat. Dacă nu vrei, şi te interesează doar un carton care să ateste că ai o facultate, este altceva. Dar să nu-i amestecăm, să nu generalizăm, pentru că şi la învăţămîntul la distanţă sunt oameni care chiar studiază şi se preocupă. Chiar uneori sunt oameni mai în vârstă care îşi completează studiile în această formulă şi sunt mai conştiincioşi decât cei tineri, pentru că lor le este ruşine să se facă de râs, că s-au prezentat nepregătiţi la un examen".

Absolvenţii de la Spiru Haret nu trebuie să mai dea licenţa încă o dată

Absolvenţii Universităţii Spiru Haret nu vor fi mai fi nevoiţi să repete examenul de licenţă aşa cum propunea ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu. Declaraţia a fost făcută ieri, de purtătorul de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu Duvăz.

"Absolvenţii cu diplomă valabilă din sistemul de învăţământ, fie Spiru Haret, fie altul, nu vor avea probleme care să pună sub semnul întrebării ceea ce ei au absolvit. (...) Dacă au avut o diplomă valabil recunoscută nu trebuie să sufere nicio modificare", a declarat purtătorul de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu-Duvăz.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro