Tandemul Iohannis - Cioloş va domina spectrul politic în anul 2016, iar modelul prezidenţial va influenţa atât guvernarea, cât şi „modul în care se vor reaşeza raporturile de putere în cele mai importante partide din România" - este una dintre concluziile studiului Infopolitic „Cum se va schimba spaţiul public în anul electoral 2016?", relatează agerpres.ro.
Un preşedinte altfel
De asemenea, potrivit aceluiaşi studiu, „retorica de tip conflictual consacrată de Traian Băsescu nu va mai fi dominantă în anul 2016, chiar dacă ea nu va dispărea cu totul". Potrivit studiului, Iohannis şi-a construit imaginea unui „preşedinte altfel", în opoziţie cu „preşedintele jucător", aşa cum se supra-numea predecesorul său.
„În pofida etichetei de preşedinte altfel, Klaus Iohannis nu şi-a ascuns însă niciodată intenţia de a fi un pol de putere, de a fi un preşedinte implicat, nici jucător, dar nici simplu spectator. A susţinut-o explicit în programul electoral, a afirmat-o răspicat atunci când şi-a exprimat dorinţa de a avea un guvern al său şi a dovedit-o acţional în contextul numirii noilor şefi ai serviciilor de informaţii sau în cel creat după tragedia de la Colectiv", afirmă autorii studiului. În opinia lor, Klaus Iohannis a acumulat în mod sistematic putere, dar, spre deosebire de Traian Băsescu, „nu are o abordare de dominaţie mediatică şi nici nu promovează imaginea unui control total", actualul preşedinte reprezentând „modelul de Putere fără Opoziţie".
Axul central al scenei politice
Explicaţia Infopolitic este aceea că preşedintele Iohannis a optat să menţină, şi la Palatul Cotroceni, aceeaşi strategie de control al puterii prin „împărţirea acesteia", care i-a asigurat succesul ca primar al Sibiului. „Beneficiind în continuare de un grad ridicat de încredere publică, preşedintele Iohannis tinde să se impună ca vector central al scenei politice, în detrimentul unei majorităţi parlamentare difuze", subliniază sursa citată. Miza preşedintelui Iohannis este, în opinia Infopolitic, aceea de a rămâne axul central al scenei politice, „polul în jurul căruia gravitează ceilalţi actori".
Tactica lui Iohannis
„În acest sens, strategia sa este de a-şi neutraliza principalul adversar politic (PSD), oferindu-i acces la anumite pârghii de putere - a se vedea nu doar prezenţa în echipa guvernamentală a lui Vasile Dîncu, apropiat al PSD şi al lui Liviu Dragnea, ci şi poziţia preşedintelui faţă de o serie de reglementări favorabile atât PSD, cât şi PNL. În acelaşi timp, preşedintele Iohannis ţine PNL aproape, fără a-i da toată puterea, procedând într-o manieră similară şi cu societatea civilă, pe care o stimulează şi o promovează, dar o echilibrează cu partidele politice. (...) Rezultatul constă într-o Opoziţie difuză şi într-un echilibru politic în care toţi protagoniştii sunt multumiţi, dar, în acelaşi timp, aspiră la mai mult", susţine Infopolitic. Fiind însă an electoral, nu este exclus ca Iohannis să încerce să dea PNL „un imbold imagologic şi electoral", devenind mai activ în ceea ce priveşte activitatea guvernamentală şi asumându-şi un rol politic mai pronunţat, astfel că tandemul Iohannis - Cioloş ar putea, în 2016, să domine scena politică.