Mergi la conţinutul principal

Cine sunt miniştrii din lista lui Cioloş

Premierul desemnat Dacian Cioloş a anunţat duminică propunerile de miniştri pentru viitorul Cabinet. Noul cabinet ar urma să aibă 21 de membri, niciunul dintre actualii sau foştii miniştri ai guvernului Ponta. Toţi sunt tehnocraţi, fără a face parte din vreun partid politic, dar câţiva dintre ei au fost în trecut activi în politică.

Lista miniştrilor

Vicepremier: Costin Grigore Borc
Vicepremier: Vasile Dâncu
Ministrul Afacerilor Externe: Lazăr Comănescu
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale: Achim Irimescu
Ministrul Apărării Naţionale: Mihnea Ion Motoc
Ministrul Finanţelor Publice: Anca Dana Dragu Paliu
Ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului: Costin Grigore Borc
Ministrul Energiei, Întreprinderilor mici şi mijlocii şi Mediului de afaceri: Victor Vlad Grigorescu
Ministrul Justiţiei: Cristina Guseth
Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice: Vasile Dâncu
Ministrul Transporturilor: Marian Costescu
Ministrul Sănătăţii: Andrei Baciu
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor: Cristiana Paşca Palmer
Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice: Claudia Ana Moarcăş
Ministrul pentru Societatea Informaţională: Marius Raul Bostan
Ministrul Fondurilor Europene: Aura Carmen Răducu
Ministrul Tineretului şi Sportului: Elisabeta Lipă
Ministrul Culturii: Vlad Alexandrescu
Ministrul delegat pentru relaţia cu Parlamentul: Ciprian Bucur
Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare: Dan Stoenescu
Ministrul delegat pentru consultare publică şi dialog social: Violeta Alexandru
Ministrul Afacerilor Interne: Petre Tobă
Ministrul Educaţiei şi Cercetării ştiinţifice: Adrian Curaj
Şeful Cancelariei primului-ministru: Ioan Dragoş Tudorache

„Profesionişti, integri, deschişi spre dialog"

Premierul desemnat Dacian Cioloş a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că a urmărit să aleagă în echipa guvernamentală pe care o propune oameni „profesionişti, integri, deschişi spre dialog", precizând că luni şi marţi va merge cu aceştia în faţa Parlamentului pentru a obţine votul de învestitură.
„Am urmărit să fie profesionişti, integri, deschişi spre dialog şi cu aceşti oameni voi merge în faţa Parlamentului mâine şi poimâine pentru audieri şi sper eu să am votul în Parlament", a afirmat Cioloş, potrivit agerpres.ro.
El a mai spus că a ţinut cont de competenţă şi de experienţa în domeniu atunci când a făcut propunerile pentru ministere.
Totodată, premierul desemnat a precizat că a ales şi oameni care vin din sectorul privat, din administraţia românească, europeană sau internaţională, dar şi din rândul societăţii civile.
„Am urmărit să aleg oameni cu competenţă, cu experienţă pe domeniul pe care l-am propus să-l conducă, oameni care vin din administraţie: din administraţia românească sau chiar români care lucrează în administraţia europeană sau cu experienţă internaţională: oameni care activează în diferite organizaţii din societatea civilă, dar m-am orientat spre oameni cu viziune şi experienţă profesională, activişti în societatea civilă, deci oameni care au idei şi care au şi experienţă de management", a arătat Dacian Cioloş.
El a menţionat că în cadrul Guvernului propus de el există şi oameni cu experienţă bogată de câteva zeci de ani în domeniu, dar şi tineri, însă cu o formare profesională solidă, cu practică în domeniul lor şi cu idei.
„Am urmărit să avem şi un echilibru de gen, cred că e unul dintre rarele propuneri de guverne ale României care are cam o treime din membrii propuşi femei", a adăugat Cioloş, într-o declaraţie la Palatul Parlamentului.

Creşterea cu 10% a salariilor - în suspans

Premierul desemnat Dacian Cioloş a anunţat că nu poate să se pronunţe deocamdată dacă este de acord cu creşterea cu 10% a salariilor bugetarilor şi că aşteaptă să aibă o analiză a situaţiei bugetului.
„Nu pot să vă spun până nu am o analiză a situaţiei bugetului. Ceea ce pot să vă spun, am spus-o şi partidelor, nu am intenţia să vin şi să tai, să tai din buget sau din diferitele propuneri, decizii care au fost luate deja de Parlament. În schimb, nici nu vreau să pun în pericol credibilitatea României, prin propunerea unui buget care să nu aibă suficientă consistenţă şi soliditate. În măsura în care construcţia bugetului o va permite, vreau să mergem cu acele măsuri care au fost decise de Parlament şi care au rolul de a îmbunătăţi atât mediul economic, cât şi nivelul de trai al salariaţilor", a declarat Cioloş, duminică, la Palatul Parlamentului.
Întrebat dacă va prelua legea salarizării de la fosta guvernare, premierul desemnat a arătat că încă nu ştie, dar a dat asigurări că „tot ce e bun urmează să fie preluat".
„Nu ştiu, urmează să vedem. Tot ce e bun urmează să preluăm, tot ceea ce trebuie adaptat, trebuie modificat o să facem, dar toate adaptările, propunerile pe care urmează să le facem vor fi rezultatul unor consultări şi unor dezbateri. Bineînţeles cu Parlamentul în primul rând, pentru că Parlamentul trebuie să decidă, dar vreau să luăm şi experienţa care vine din afara structurilor administrative, din societatea civilă", a spus premierul desemnat.

De ce l-a ales pe Dâncu

Premierul desemnat Dacian Cioloş a anunţat că l-a propus pentru portofoliul de ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice pe sociologul Vasile Dâncu având în vedere experienţa şi viziunea acestuia, şi nu pentru că a fost membru PSD.
„Este fost membru al PSD, dar nu pentru această calitate l-am ales, cât pentru experienţa şi viziunea pe care o are dânsul pe domeniul pe care i l-am propus. În domeniul Administraţiei (...) vreau să venim cu un proiect de îmbunătăţire a activităţii acolo, pentru mai multă transparenţă, eficienţă. Pe de altă parte, dânsul, prin activitatea profesională pe care o are, cunoaşte bine societatea românească şi legătura dintre Guvern şi societatea românească mi se pare importantă şi cred că va avea un aport semnificativ din acest punct de vedere", a afirmat Cioloş, duminică, la Palatul Parlamentului.

„Întâi evaluăm, apoi schimbăm"

Premierul desemnat Dacian Cioloş a declarat, întrebat fiind dacă va schimba secretarii de stat, că nu vine să schimbe de dragul schimbării şi că nu poate lua astfel de decizii, din start, fără o evaluare.
„Nu venim să schimbăm de dragul de a schimba. Vreau o echipă eficientă şi profesionistă în primul rând. Deci, până când nu facem o evaluare, să vedem cine pe ce domeniu şi cum a lucrat, nu pot să iau decizii din start de a schimba sau a nu schimba doar de dragul de a face o activitate. (...) Îmbunătăţirea activităţii administraţiei înseamnă să facem o evaluare a modului în care organizarea actuală e sau nu eficientă şi cum putem introduce în funcţionarea administraţiei, începând de la modul de recrutare, la modul de promovare, anumite criterii care să ajute la profesionalizarea actului administrativ", a spus Cioloş.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro