Cine sunt mai narcisişti: bărbaţii sau femeile? Răspunsul vă poate surprinde | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cine sunt mai narcisişti: bărbaţii sau femeile? Răspunsul vă poate surprinde

Bărbaţii tind să fie mai narcisişti decât femeile, conchide o analiză a datelor provenite din 355 de studii şi alte lucrări publicate timp de trei decenii şi care au implicat mai mult de 470.000 de persoane.
Cercetarea s-a axat pe trei trăsături ale narcisismului: voinţa de putere, exhibiţionismul şi ideea că totul i se cuvine celui care suferă de acest sindrom, notează AFP, citată de agerpres.ro.
"Narcisismul este legat de diferite disfuncţii mentale ale individului, şi anume incapacitatea de a menţine relaţiile cu ceilalţi, agresivitate şi comportament lipsit de etică de durată", explică Emily Grijalva, profesor asistent de resurse umane la Universitatea Buffalo din statul New York, autorul principal al studiului care urmează să fie publicat în revista Psychological Bulletin.

Partea bună a narcisismului

Însă, "în acelaşi timp, narcisismul permite stimularea respectului de sine, contribuie la stabilitatea emoţională şi la tendinţa de a se afirma ca lider", a adăugat specialista.
"Prin examinarea diferenţelor dintre bărbaţi şi femei în privinţa narcisismului ar putea fi posibil să se determine diferenţele dintre sexe când au acces la funcţii de răspundere, precum şi în alte domenii importante", spune psihologul.
Aceşti cercetători au descoperit că cea mai mare diferenţă de gen se referă la ideea ca „totul i se cuvine", bărbaţii având mai mult tendinţa decât femeile să revendice anumite privilegii.
A doua diferenţă majoră este voinţa de autoritate şi dominaţie. "Comparativ cu femeile, bărbaţii arată o mai mare siguranţă şi dorinţă de putere", spune Grijalva.

Exhibiţionismul este egal

Cu toate acestea, "nu am descoperit nici o diferenţă în ceea ce priveşte tendinţele exhibiţioniste, ceea ce înseamnă că bărbaţii şi femeile dau la fel de mult dovadă de vanitate, de nevoia de a fi admiraţi şi de lipsă de empatie", a mai spus sursa citată.
Studiile anterioare au arătat că diferenţele de personalitate, cum ar fi narcisismul la bărbaţi şi la femei, pot rezulta din stereotipurile sociale care s-au dezvoltat de-a lungul timpului.
Potrivit autorilor acestui nou studiu, faptul că există întotdeauna mult mai puţine femei în posturi de conducere ar putea rezulta parţial din diferenţa între stereotipurile în legătură cu feminitatea şi rolul de şef.
"Indivizii au tendinţa de a observa şi învăţa la o vârstă foarte tânără rolurile lor ca femeie sau ca bărbat ", spune psihologul. "Ei ar putea suferi dacă se abat de la aşteptările societăţii, mai ales femeile, care sunt adesea aspru criticate atunci când se prezintă autoritar sau agresiv. Acest aspect creează presiune, mai mult decât în cazul bărbaţilor, împingându-le să-şi controleze multe dintre comportamentele lor narcisiste", a explicat specialista.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro