Mergi la conţinutul principal

Cine sunt elevii de 10 ai Brăilei

Brăila a avut din nou ceva de spus în învăţământul românesc, atât la Evaluarea Naţională, unde a înregistrat cel mai ridicat procent de promovabilitate, dar şi la examenul de Bacalaureat, clasându-se pe locul IV. Meritele elevilor şi profesorilor îndrumători au fost recunoscute de autorităţile locale şi centrale, prin premii şi diplome de excelenţă. Mult tuş s-a scurs şi pe paginile cotidianului "Obiectiv - Vocea Brăilei" despre performanţele copiilor de 10 ai Brăilei. Păstrând tradiţia, ziarul a răsplătit prin premii în bani şi diplome
eforturile elevilor de a aduce judeţul în vârful clasamentului unităţilor de învăţământ din România.
Andreea Laura Şelaru, Andreea Cătălina Iancu, Iuliana Raluca Mihăilă, Elena Panţuru, Maria Ecaterina Trifan şi Raluca Tudor sunt copiii care s-au mulţumit "doar" cu nota maximă atât în anii de studiu, cât şi la cele două examene importante. Aceste eleve excepţionale au adus Brăila în atenţia presei centrale, în sensul bun al cuvântului. Un aspect demn de menţionat este acela că 2015 nu e primul an în care învăţământul brăilean obţine performanţă.

Migrarea la capitală a copiilor cu performanţe

Sunt copii normali, care şi-au împărţit timpul între pasiuni şi învăţat, care s-au implicat în activităţi extracurriculare, care au simţit gustul laurilor şi nu s-au oprit.
Este şi exemplul Andreei Şelaru, absolventă a Colegiului Naţional "Gheorghe Munteanu Murgoci", singura brăileancă de 10 de la Bac 2015. Şi nu e o întâmplare că a luat notă maximă. În urmă cu patru ani, Andreea s-a numărat printre elevii cu 10 la Evaluarea Naţională. "Sunt bucuroasă că m-am născut în Brăila şi am avut ocazia să învăţ aici deoarece am avut norocul de a da peste profesori motivaţi, care chiar m-au ajutat pe parcursul celor 12 ani de şcoală. Încă de la clasa I, domnişoara învăţătoare m-a susţinut în tot ceea ce am vrut să fac şi datorită ei am ajuns în clasa a V-a la Colegiul Naţional «Gheorghe M. Murgoci», iar perioada în care am învăţat aici a fost o perioadă frumoasă, plină de evenimente. Atât elevii, cât şi profesorii sunt interesaţi nu numai de activităţile şcolare, ci şi de dezvoltarea noastră personală. De aceea se organizează, de exemplu, «Ziua Absolventului», unde avem ocazia să vorbim cu absolvenţi ai colegiului", ne-a declarat Andreea Şelaru. Din păcate, Brăila va pierde un copil conştiincios, pentru că nu-i oferă prea multe oportunităţi în ceea ce priveşte studiile universitare. "Am ales Academia de Studii Economice Bucureşti pentru că asigură cele mai multe posibilităţi studenţilor în ceea ce priveşte un loc de muncă după terminarea facultăţii. Acum nu mai este importantă doar facultatea, ci şi activităţile în afara facultăţii, cum ar fi internship-urile, iar Bucureştiul îmi oferă această oportunitate. Nu cred că aş fi găsit în multe oraşe chestia asta, mai ales în Brăila. Îmi doresc o carieră în domeniul publicităţii", a adăugat fata.
Tot la Bucureşti îşi va continua studiile şi Raluca Tudor, una dintre elevele de gimnaziu care a obţinut 10 pe linie în cei patru ani şcolari şi la Evaluarea Naţională. Dar aici nu putem vorbi de o decizie care îi aparţine fetei, căci familia ei a decis să se mute în capitală. Deşi doar ce a terminat clasa a VIII-a, la Colegiul Naţional "Gh. M. Murgoci", vorbeşte despre anii de gimnaziu cu înţelepciunea unui om matur, care-şi aminteşte de anii copilăriei. "Anii de gimnaziu, probabil cei mai frumoşi ani de până acum, mi-au dat încredere, curaj şi pot spune că am trăit cu fiecare personaj din literatură, am descoperit teoreme şi metode de rezolvare care la început păreau doar nişte hieroglife. În câteva cuvinte, am integrat în universul meu arta şi cunoaşterea. Am învăţat să învăţ şi am reuşit deoarece profesorii nu au eşuat în a preda. Am avut profesori extraordinari, care mereu m-au susţinut şi am încercat să acord timp şi disciplinei care mă pasionează, informatica. Am fost trei ani la rând la olimpiada naţională de informatică, chiar în clasa a VII-a am reuşit să obţin medalia de bronz", sunt cuvintele Ralucăi. Deşi din spusele acesteia reiese clar înclinaţia spre creaţie şi literatură, fata îşi doreşte o carieră în domeniul IT, motiv pentru care s-a înscris la Colegiul Naţional de Informatică "Tudor Vianu" din Bucureşti. "La începutul anilor de gimnaziu mi-a fost puţin teamă de ceea ce va urma, însă acum, oricât de dor îmi va fi de anii de gimnaziu, abia aştept să văd ce urmează şi să descopăr lucruri noi. Vreau să mă fac programatoare, să lucrez în domeniul IT", a mai spus Raluca.

«Murgoci» a adunat ceilalţi elevi de 10 ai Brăilei

Celelalte patru fete care au fost admise la liceu cu media 10 au optat pentru Colegiul "Murgoci", iar principalul motiv pentru care au făcut această alegere este renumele unităţii de învăţământ. Andreea Cătălina Iancu şi Iuliana Raluca Mihăilă vor fi colege de clasă la specializarea matematică-informatică. Andreea adoră să călătorească, dovadă fiind faptul că, imediat după aflarea rezultatelor de la Evaluarea Naţională, a plecat într-o minivacanţă. Din acest motiv, nu a putut fi prezentă la premiere. Până mai ieri a fost eleva Şcolii Gimnaziale "Mihai Eminescu". "Performanţele de până acum m-au făcut să aspir la lucruri măreţe. Aşa că după terminarea liceului, profil mate-info, aş dori să studiez medicina ori în România, ori în străinătate. Una dintre marile mele pasiuni este călătoria şi mă gândesc că, studiind în străinătate, ajung să cunosc oameni noi, locuri noi, gândiri noi, ceea ce mi se pare un lucru important în viaţă. Sunt şi absolventă a Şcolii Populare de Artă «Vespasian Lungu», la clasa de pian. Ştiu să-mi împart timpul între carte şi pasiunile mele", ne-a transmis aceasta.
Iuliana Raluca Mihăilă a uimit prin rezultatele sale, în condiţiile în care provine de la o şcoală din mediul rural. A demonstrat că se poate obţine performanţă chiar dacă nu studiezi în municipiu şi a demontat total ideea preconcepută că la ţară nu se face carte ca la oraş. "Sunt absolventă a Şcolii Gimnaziale Ulmu. Cu ajutorul profesorilor, dar nu în ultimul rând al părinţilor, am reuşit să obţin această performanţă. Am vrut să demonstrez că «rural» nu înseamnă întotdeauna «inferior» Am ales Colegiul «Murgoci», pentru că este unul dintre liceele de elită, «Pregătim elita viitorului», cum spune şi sloganul unităţii. Am aşteptări foarte mari de la acest liceu, iar pe viitor îmi doresc să lucrez în domeniul IT-ului. Probabil că tot la Bucureşti mă voi înscrie la facultate", ne-a declarat Iuliana.
Elena Panţuru a urmat cursurile Şcolii Gimnaziale "Fănuş Neagu" din municipiu, a fost conştiincioasă în toţi cei patru ani de gimnaziu, iar acum a cules laurii: 10 pe linie în catalog şi la Evaluarea Naţională. "Am reuşit să am media de admitere 10 cu ajutorul profesorilor, al familiei. M-a susţinut toată lumea şi cred că ăsta e un lucru important. M-am înscris la «Murgoci», la specializare matematică-informatică bilingv, deoarece am auzit că acolo au multe activităţi extraşcolare şi mi-aş dori să mă implic ca voluntar, dar şi că e un colegiu de elită şi am aşteptări mari. Sper să mă înţeleg bine cu colegii şi profesorii, să fie frumos. Încă mă gândesc la ce voi face pe viitor", ne-a spus Elena.
Maria Ecaterina Trifan a fost eleva Şcolii Gimnaziale "Ecaterina Teodoroiu" timp de opt ani. Acum, la despărţire, a făcut probabil cel mai frumos cadou profesorilor cu care s-a pregătit la clasă, obţinând nota maximă la Evaluarea Naţională. Nici în anii de şcoală nu s-a dat înlături de la învăţat, dovadă fiind mediile de 10 din toţi anii de studiu. Are un respect deosebit şi o recunoştinţă mare faţă de cadrele didactice de la clasă. "Pentru examenele de Evaluare Naţională, doamna profesor de română Raluca Micu m-a învăţat cât de mult s-a putut, astfel încât nici nu am avut nevoie de o pregătire suplimentară. De asemenea, domnul profesor de matematică Neculai Carnaru a arătat tot interesul de care cineva ar putea da dovadă. În ciuda faptului că am susţinut examenul doar la limba română şi matematică, toţi profesorii din şcoală s-au implicat, astfel încât să avem cunoştinţe la un nivel înalt şi în ceea ce priveşte celelalte materii. Au fost de un real folos cunoştinţele acumulate de-a lungul anilor, în ultima perioadă fiind necesară doar o trecere în revistă a lecţiilor predate la clasă. M-am rugat mult şi la Dumnezeu, să mă ajute la examene. Familia, de asemenea, m-a susţinut extraordinar de mult", au fost cuvintele Mariei. Adolescenta speră ca performanţele sale să nu se oprească aici, motiv pentru care a ales să studieze Ştiinţele Naturii la Colegiul "Murgoci".

Eforturile elevilor şi profesorilor, răsplătite de autorităţile locale

Cei şase copii de 10 ai Brăilei au fost premiaţi, vineri, de către autorităţile locale, în prezenţa secretarului de stat în Ministerul Educaţiei, Vasile Şalaru. Elevele au primit câte o diplomă de excelenţă şi 3.000 de lei de fiecare din partea Consiliului Local şi Consiliului Judeţean. Săptămâna viitoare, fetele vor fi recompensate şi de Guvern, cu aceeaşi sumă. Şi eforturile dascălilor care le-au îndrumat au fost recunoscute şi premiate cu 1.200 de lei, dar şi diplome de excelenţă.
Copiii excepţionali ai Brăilei au fost premiaţi şi de cotidianul "Obiectiv - Vocea Brăilei". Andreea Laura Şelaru, eleva de 10 de la Bac, a primit o diplomă şi 300 de lei, iar Andreea Cătălina Iancu, Iuliana Raluca Mihăilă, Elena Panţuru, Maria Ecaterina Trifan şi Raluca Tudor au primit câte 100 de lei şi diplome.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro