Mergi la conţinutul principal

Cine sunt cei care ne fac legile

Un parlamentar din 16 are probleme cu legea. Mai precis, 36 de aleşi se află în diverse situaţii delicate: 11 sunt trimişi în judecată, 18 sunt urmăriţi penal, 2 sunt condamnaţi în primă instanţă, unul definitiv cu suspendare, iar 4 cereri de urmărire penală au fost respinse. Parlamentul conţine şi condamnaţi definitiv, şi trimişi în judecată, dar şi câţiva protejaţi de care procurorii nu se pot atinge, pentru că ai lor colegi au respins cererea de aviz. Numai doi au demisionat pe motiv că nu doresc să aducă atingere imaginii Parlamentului, respectiv unuia dintre candidaţii la preşedinţie. Alţi trei şi-au pierdut mandatul ca urmare a condamnării.
Hotnews.ro i-a trecut în revistă pe cei luaţi în colimatorul justiţiei. Astfel, dintre parlamentarii trimişi în judecată, 7 sunt de la PSD, 2 de la PNL, 1 de la PMP, 1 de la PC; din cei 18 aleşi urmăriţi penal, 14 sunt de la PSD, 3 de la PDL şi 1 de la UNPR. În fine, cele patru cereri de urmărire penală respinse au fost formulate împotriva a trei parlamentari de la PNL şi a unuia de la UDMR.

Cine sunt parlamentarii trimişi în judecată

Deputatul PSD de Prahova Vlad-Alexandru Cosma (împreună cu tatăl său, şeful CJ Prahova), deputatul PSD de Argeş Cătălin-Marian Rădulescu, deputatul PMP de Dâmboviţa Florin Aurelian Popescu (fost şef al CJ Dâmboviţa), senatorul PSD de Dâmboviţa Ovidiu Marius Isăilă (aflat sub control judiciar), senatorul PNL de Bucureşti Corneliu Dobriţoiu, senatorul PSD de Buzău Victor Mocanu (fost şef al CJ Buzău), deputatul PNL de Bihor Gheorghe Costin, deputatul PSD de Teleorman Nicolae-Liviu Dragnea (în dosarul privind fraudarea referendumului organizat în 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu), deputatul PSD de Buzău Marian Ghiveciu, senatorul PC de Constanţa Mircea Marius Banias şi deputatul PSD de Dâmboviţa Ion Stan.

Cine sunt parlamentarii urmăriţi penal

Senatorul PSD de Constanţa Alexandru Mazăre, senatorul PSD de Iaşi Sorin Constantin Lazăr, senatorul PSD de Cluj Alexandru Cordoş, deputatul independent de Bacău Valerian Vreme (fost PDL - în dosarul licenţelor Microsoft), deputatul PSD de Teleorman Adrian Constantin Simionescu, fostul deputat PSD de Bacău Viorel Hrebenciuc (aflat în arest preventiv împreună cu fiul său), deputatul UNPR de Buzău Titi Holban, deputatul PDL de Timiş Cornel-Mircea Sănmărtinean, deputatul PDL de Timiş Alin Augustin Florin Popoviciu, deputatul PSD de Argeş Mircea Gheorghe Drăghici, senatorul PSD de Olt Dan-Coman Şova, senatorul PSD de Giurgiu Niculae Bădălău, senatorul PSD de Timiş Ilie Sârbu, deputatul PSD de Braşov Ioan Adam. În cazul senatorilor PSD de Bucureşti Ecaterina Andronescu, respectiv UNPR de Botoşani Petru-Şerban Mihăilescu, colegii lor jurişti au decis de două ori la rând să amâne (până pe 19 noiembrie) avizul pentru urmărirea penală a foştilor miniştri, în dosarul licenţelor Microsoft.

Cine sunt parlamentarii protejaţi de colegi

Aleşii pentru care cererile de începere a urmării penale au fost respinse sunt: deputatul PC-PLR de Giurgiu Daniel Chiţoiu, senatorul PNL de Iaşi Varujan Vosganian, deputatul UDMR de Mureş Laszlo Borbely şi deputatul PNL de Galaţi Victor Paul Dobre.

Cine sunt parlamentarii condamnaţi, în primă fază sau definitiv

Deputatul PNL de Ilfov Hubert Petru Ştefan Thuma (împreună cu fostul şef al Parchetului Sectorului 4 Bucureşti), deputatul PSD de Vrancea Miron Tudor Mitrea, senatorul PNL de Mehedinţi Tudor-Alexandru Chiuariu (împreună cu fostul ministru al Comunicaţiilor Nagy Zsolt în dosarul Poşta Română.
Potrivit Hotnews.ro, parlamentarii cărora le-a încetat mandatul ca urmare a încarcerării sunt: deputatul PC-PLR de Buzău Gheorghe Coman, deputatul PNL de Iaşi Relu Fenechiu (în dosarul "Transformatorul", împreună cu fratele său), deputatul PNL de Bucureşti George Becali (în dosarul "Valiza").

Excepţiile

Senatorul PNL de Caraş-Severin Iosif Secăşan a demisionat din Senat în aprilie 2014, arătând că este inculpat într-un dosar penal şi că nu doreşte să aducă prejudicii de imagine Senatului României şi PNL. În mod similar, deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a demisionat la sfârşitul lunii trecute, în plină campanie pentru prezidenţiale. Şeful său de partid, înscris în această competiţie, l-a şi lăudat pentru acest gest.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro