• preşedintele PNL Brăila, Vasile Cortez, a confirmat, vineri, propunerile de candidaţi pentru alegerile Parlamentare din decembrie • Radu Popa (primarul comunei Cireşu), Dănuţ Lungu (consilier judeţean) - deputaţi şi Florin Cîrligea (consilier judeţean) - senator • potrivit lui Cortez, decizia le aparţine liderilor de organizaţii din judeţ, însă nu a fost validată încă în cadrul Biroului Permanent Judeţean, care va avea loc , cel mai probabil, pe 22 septembrie
Primarul comunei Cireşu, Radu Popa, consilierul judeţean Dănuţ Lungu au fost stabiliţi de către PNL-iştii brăileni pe primele două locuri ale listei pentru Camera Deputaţilor, iar afaceristul Florin Cîrligea, în fruntea celei pentru Senat, urmat de fostul viceprimar Alexandru Dănăilă. Informaţia ne-a fost confirmată, vineri, de către Vasile Cortez, preşedintele PNL Brăila, cu precizarea că deocamdată este vorba doar despre o propunere a liderilor de organizaţii din judeţ, care încă nu a primit aprobarea Biroului Permanent Judeţean pentru a fi validată apoi la Centru.
„Aseară (n.r. - joi seară) a fost un vot al celor 44 de preşedinţi de organizaţii locale. Un vot consultativ pentru Biroul Permanent Judeţean. Hotărârea se va propune în Biroul Politic Judeţean acum şi dacă se validează, trece spre Colegiul Director Judeţean, iar dacă nu se validează se face vot secret pe persoană în Biroul Politic Judeţean. Luni voi merge la Bucureşti, cred că miercuri, cel târziu joi o să convoc Biroul. Trebuie să aibă loc atât o întâlnire a Biroului, cât şi a Colegiului Director Judeţean”, a declarat Cortez.
Sursa citată a precizat că, iniţial, lista propusă ar fi trebuit aprobată în aceeaşi seară şi în cadrul Biroului Politic şi al Colegiului Director, însă pentru că întâlnirea întârziase foarte mult a luat hotărârea să amâne până săptămâna viitoare.
„Audierea candidaţilor a durat foarte mult. Eu am propus o jumătate de oră, dar a durat o oră cuvântul domnului Teodor Atanasiu de la Bucureşti, plus alte intervenţii şi am ajuns la ora 20:00. După cinci ore, nu mai puteam face şi Biroul Politic Judeţean. Ar fi trebuit să mai stea şi cei din judeţ în Colegiul Director Judeţean până la 21:30 sau şi mai mult, aşa că am hotărât să amân BPJ-ul pentru miercuri sau joi. O să îi anunţ, voi face convocarea. Votul care a fost acum este unul corect. Nu am niciun fel de problemă. Acum să vedem la Biroul Politic Judeţean, acolo sunt consilieri judeţeni, municipali.
Nu cred că vor mai fi schimbări ample. Nu ştiu. Dar membrii BPJ nu au dat votul. Nici eu n-am votat în BPJ. Acum dacă le convine lista... dacă vor vota doar lista de la deputaţi, o vor vota doar pe cea de la Senat... Nu ştiu. Pe prima poziţie la Senat este domnul Cîrligea, pe a doua poziţie este domnul Dănăilă şi pe a treia poziţie este Ionuţ Brânză. Iar la deputaţi pe prima poziţie este primarul de la Cireşu, Radu Popa şi pe 2, Dănuţ Lungu. Eu n-am nicio problemă cu lista, am fost imparţial, nu am influenţat pe nimeni cum să voteze. Am avut şi foarte mulţi oameni tineri pe listă, dar nu au fost votaţi. Cu organizare bună, cu o unitate a partidului bună, cu o listă bună, aş fi putut să câştig alegerile. Dar nici asta nu este o listă slabă. Este o listă bună cu care pot să merg în campanie şi să obţin rezultate”, a mai adăugat Cortez.
Patru propuneri, trei locuri eligibile
Primul pe lista Camerei Deputaţilor este primarul comunei Cireşu, Radu Popa, aflat la al doilea mandat. Interesant este că acesta s-a făcut remarcat în spaţiul public mai ales prin prisma scandalurilor în care a fost implicat numele lui, cele mai recente fiind chiar la începutul acestui an. Mai exact, în luna ianuarie, Popa a fost reclamat la Poliţie de un consătean, fiind acuzat că l-a luat la bătaie în plină stradă, alături de un angajat. La vremea respectivă, primarul a negat acuzaţiile, fără să facă prea multe comentarii. Cu toate acestea, la câteva zile distanţă, numele primarului din Cireşu a apărut într-un nou scandal cu bătăi de stradă. De această dată, un bărbat din Făurei a reclamat faptul că Alexandru Popa, fiul lui Radu Popa l-ar fi snopit în bătaie în faţa unui local din oraş. Primarul a ţinut să precizeze la vremea respectivă că fiul său este major şi că nu poate răspunde pentru faptele acestuia.
Dănuţ Lungu activează în mediul privat împreună cu soţia sa. A intrat în politică în anul 2003 şi a devenit ceva mai cunoscut după ce a prins un fotoliu de consilier judeţean la alegerile 2012, candidând pe lista Alianţei pentru Viitorul Brăilei (AVB), din partea UNPR. De fapt, acesta ar fi şi motivul pentru care Lungu s-a făcut cunoscut la vremea respectivă, deoarece după ruperea AVB şi intrarea UNPR-ului în alianţă cu PSD şi PNL, Lungu a decis să treacă în tabăra PDL, ceea ce a condus în cele din urmă la excluderea sa din consiliu. În urma alegerilor locale din 2016, acesta a intrat din nou în CJ Brăila, însă pe lista PNL.
Florin Cîrligea, inginer de profesie, este cunoscut drept unul dintre cei mai importanţi oameni de afaceri din Brăila. Printre altele, acesta face parte şi din acţionariatul echipei de fotbal a judeţului. De asemenea, a ajuns în PNL Brăila ca urmare a fuziunii partidului cu fostul PDL. După alegerile locale din luna iunie a fost propus de liberali ca preşedinte al CJ Brăila, însă nu a primit susţinerea majorităţii.
Deşi nu se află pe un loc eligibil, dacă ţinem cont de calculele liberalilor, ce-a de-a doua propunere pentru Senat a PNL, Alexandru Dănăilă, are 33 de ani, este jurist de profesie şi a devenit cunoscut pentru activitatea sa ca viceprimar. Acesta a fost consilier municipal timp de două mandate şi începând din iunie 2016 ocupă un fotoliu de consilier judeţean.