Mergi la conţinutul principal

Cine nu își caută de muncă, nu mai beneficiază de ajutorul social

* beneficiarii de venit minim garantat care se angajează pentru o perioadă de cel puțin 2 ani vor beneficia încă 6 luni de venitul minim garantat * beneficiarii sunt obligați să se prezinte la AJOFM Brăila pentru a-și găsi un loc de muncă, în caz contrar nu vor mai primi ajutorul social

 

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Brăila anunță persoanele beneficiare de ajutor social că pot beneficia în continuare de venitul minim garantat dacă se angajează pe o perioadă de cel puțin 2 ani. Concret, aceștia vor primi timp de șase luni sprijinul financiar acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, în cuantumul stabilit anterior angajării și plătit de către Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială.

Această măsură a fost adoptată luna trecută prin OUG nr. 101/2021, oferind astfel sprijin persoanelor care vor să iasă din starea de vulnerabilitate, prin angajare.

”Prin actul normativ se instituie obligativitatea prezentării persoanelor apte de muncă beneficiare de ajutor social la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, în vederea identificării unui loc de muncă conform pregătirii profesionale. Neprezentarea la agenția pentru ocuparea forței de muncă se va asimila refuzului unui loc de muncă și va conduce la încetarea ajutorului social și posibilitatea depunerii unei noi solicitări după o perioadă de 12 luni. Astfel, serviciile de ocupare vor menține mai strâns legătura cu beneficiarii de ajutor social în vederea găsirii și aplicării măsurilor de stimulare a ocupării persoanelor aparținând acestei categorii cu acces mai dificil pe piața muncii, precum și cu unitățile administrativ-teritoriale (UAT) în a căror bază de date sunt aceste persoane”, transmite AJOFM Brăila printr-un comunicat de presă.

Instituția reamintește faptul că, potrivit Legii nr. 416/2001, persoanele apte de muncă ce nu realizează venituri din salarii sau din alte activități, se iau în considerare la stabilirea numărului membrilor de familie pentru determinarea nivelului de venit pe familie numai dacă fac dovada faptului că sunt în evidența agenției teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, pentru încadrare în muncă, și nu au refuzat un loc de muncă ori participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională oferite de aceste agenții. Prin persoană aptă de muncă se înțelege persoana care îndeplinește următoarele condiții: are vârsta cuprinsă între 16 ani și vârsta standard de pensionare; nu urmează o formă de învățământ cursuri de zi prevăzută de lege; are starea de sănătate și capacitatea fizică și psihică corespunzătoare, care o fac aptă pentru prestarea unei munci.

Potrivit cel mai recent raport disponibil pe site-ul instituției Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Brăila, în mai 2021, în județul nostru existau 3.062 beneficiari de venit minim garantat. În municipiul Brăila figurau 131 beneficiari.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro